TEQUILA ... TEQUILA ... TE-QUI-LA

Voorjaar 1982 in Zulte. Dertien jonge mensen, tieners en twintigers en een enkele dertiger, zitten rond de tafel. Opdracht: een naam vinden voor een radiostation en als het even kan in één moeite door ook meteen een herkenningswijsje.

Heel wat voorstellen vliegen door de lucht. Te kort, te lang, te dwaas, te moeilijk, te Vlaams, te Amerikaans, ...

Het moet goed in de mond liggen, muzikaal zijn, in het geheugen blijven hangen, jong en bruisend overkomen en nog een beetje pikant en zwoel zijn ook. Als de ingevingen opgedroogd zijn, gaat men bijkomende inspiratie zoeken in de wijn (of waren het pintjes?).

Net als de brainstorm dreigt te onsporen, begint er eentje een melodietje met de vingers op tafel te tokkelen. Het klink aanstekelijk. Aanwezige muziekkenners identificeren het deuntje als "Tequila" van The Champs, een instrumentale klassieker uit 1958.

Iedereen kweelt, fluit, zingt, stampt ... meteen zijn eigen versie van "Tequila". Het instrumentaaltje is een mooi voorbeeld van een klassieke maar altijd fris blijvende oldie en is meteen ook een kant en klaar kenwijsje.

Tequila ... TEQUILA ... TE-QUI-LA

Drie lettergrepen dat is ideaal, dat klinkt goed, daar kan je muzikaal iets mee doen. Leuke spotjes en jingletjes maken bijvoorbeeld. Inhoudelijk zegt het niets en tegelijkertijd alles. Het is eens iets anders dan de zoveelste afkorting of nog eens een letterwoord. Je gaat zowaar aan het dromen, bij de naam alleen al.

Bovendien heeft TEQUILA allerhande implicaties.

De drank is exotisch, pikant en sterk, maar mengt zich ook graag tot een heerlijke cocktail. Tequila is de nationale drank van Mexico. Mexico is een land waar de zon altijd schijnt, maar het heeft ook een oude en rijke beschaving. De Mexicaan is voor ons een beetje het symbool van de zuiderling die van het leven profiteert, op tijd en stond zijn siësta neemt en dan weer afzakt naar de cantina. Meteen had het radiostation ook zijn logo en zijn mascotte.

We zijn nu 29 jaar verder. Velen van de 13 radio fathers zijn nog onder ons, heel wat radio-zonen en -dochters zijn er ondertussen bijgekomen. Enkelen hebben via de Tequila-springplank zelfs een heuse carrière uitgebouwd in de mediawereld en hebben het nest alweer verlaten.

Maar met de radio is het zoals met de drank. Je trekt een fles van 29 jaar oud open en zij is nog altijd even sterk, pikant, zonnig, verleidelijk en roesverwekkend. Kortom TEQUILA is ook vandaag nog leuk, interessant en vooral, het kli(n)kt goed.

Wij bedanken de luisteraars voor 29 jaar trouwe dienst.

Eddy Lefevre© Radio Tequila Deinze, 1997-2017 | Home | Advertise | Bookmark | Disclaimer | Stats | Contact