Dagklapper

Dagklapper

 

22 JANUARI

 

---- - Dag van de zonnestraal.

1° eeuw – Losbandige burgers van Efese, één van de belangrijkste Ionische steden van Klein-Azië in de Romeinse tijd, geven zich over aan de Catagogoia, een soort erotisch bacchanalisch feest.

304 - + H. Vincent van Valencia, patroonheilige van de wijnhandelaars. Er was een oude uitdrukking in het Latijn, "Vincenti festi, si sol radiet, memo esto", die ons sterk aanraadde ons te herinneren of de zon al dan niet scheen op de dag van de H. Vincent. De betekenis bleef lang onduidelijk tot een stukje oudfranse poëzie licht in de duisternis bracht. Daarin stond dat zon op de dag van de H. Vincent betekende dat er dat jaar meer water dan wijn zou zijn. Men kan dit interpreteren als goed nieuws voor de wijndrinkers of als een aanwijzing voor wijnhandelaars dat het een droog jaar zou worden goed voor de wijnoogst.

1222 - + Z. Walter van Bierbeek

1307 - + Z. Walter van Zande.

1522 – De Utrechtenaar Adriaan Florenszoon Boeyens (geboren in 1459) werd als eerste en tot nu toe enige Nederlander tot paus gekozen, en, nadat hij een half jaar had getwijfeld of hij die uitverkiezing wel zou aanvaarden, op 31 augustus 1522 in Rome toch ingewijd als Adrianus VI. Hij kenmerkte zich door een sobere levensstijl, waardoor hij in het "verdorven" Rome geïsoleerd kwam te staan. Hij is overigens niet lang paus geweest, want hij overleed na een kort ziekbed op 14 september 1523, na een pontificaat van slechts 1 jaar en 2 weken. Paus Johannes Paulus II werd in 1978 gekozen tot de eerste Poolse paus, en de eerste niet-Italiaanse paus sinds Paus Adrianus VI.

1561 - ° Francis Bacon, Engelse filosoof. Hij is het best gekend als de ontwikkelaar van de school van de inductieve rede in de filosofie. Hij werd ook de ‘vader van de Engelse renaissance’ genoemd en ‘het alter ego’ van Shakespeare. Maar het aanvaarden van steekpenningen, toen hij rechter was, brengt de dichter Alexander Pope er toe hem ‘The wisest, greatest, meanest of mankind’ te noemen.

1645 – De Schotten vallen Engeland binnen tijdens de oorlog van de High Church Royalists tegen de Covenanters, die het puritanisme voorstonden.

1690 – De Indianen van de Raad van de 5 Naties in Onondaga vernieuwen hun verklaring van trouw aan Engeland.

1788 - ° Lord Byron, Engelse romantische dichter.

1829 - + Eerbiedwaardige Maarten van Herentals.

1849 - ° August Strindberg, toneelschrijver.

1875 – ° D.W. Griffith (David Wark Griffith), in La Grange, Kentucky, USA. Filmmaker best gekend als regisseur van "Birth of a Nation". Hij overleed op 21.7.1948.

1879 - Britse troepen vallen de Zoeloes aan in Afrika, bij Isandhlwana. Zeker van een overwinning op de inboorlingen, hadden ze hun extra munitie in met ijzeren banden beslagen kisten laten zitten. Ze vergaten gereedschap mee te nemen om de kisten te kunnen openen. De Engelsen werden door de Zoeloes in de pan gehakt. Veel overleden soldaten werden zonder vingernagels gevonden, zo wanhopig hadden ze aan het ijzer gewrikt.

1894 - De kortgeleden gepensioneerde Guido Gezelle woont vanaf vandaag in de O.L.V.-straat 24 in Kortrijk.

1900 - ° Juan Tizol in San Juan, Puerto Rico. Hij was de medecomponist van het nummer "Caravan", bekend van Duane Eddy (1961).

1901 - + Koningin Victoria, koningin van Engeland, op een sofabed in de Queen's Bedroom in Osborne House op het eiland Wight. Zij was koningin sedert 1837.

1903 - ° Al Jakobs in San Francisco, USA. Hij was de componist van het nummer "I need you now", bekend van Eddie Fisher (1954).

1905 – Bloedige Zondag in Sint-Petersburg, Rusland. Ontevreden arbeiders zorgden voor roerige tijden in Rusland. Zij gingen ze in optocht naar het Winterpaleis maar werden op een kogelregen getrakteerd. Dit bleek het begin van een 'jarenlange nachtmerrie' voor tsar Nicolaas II en zijn gezin. In 1917 maakte de Februarirevolutie een eind aan drie eeuwen Romanov-heerschappij. Er staat een heldere hemel boven Sint-Petersburg. Windstilte doet de 5 graden vorst haast vergeten. In hun beste kleren komen de arbeiders naar de verzamelpunten. ‘Geen wapens, zelfs geen zakmessen; en geen rode vanen, geen strijdliederen’, zo had Georgi Gapon hun ingeprent. Op hetzelfde moment treft het leger de laatste voorbereidingen om de opstand neer te slaan. De middag ervoor zijn verse bataljons aangekomen. De soldaten kregen zonder uitleg een extra rantsoen vodka toebedeeld. Nu horen ze dat het gepeupel klaarstaat het Winterpaleis te bestormen en de keizerlijke familie uit te moorden. Nog voor het ochtendgloren staan ze met 12.000 bajonetten en sabels gereed. De stoet van meer dan 100.000 arbeiders uit de voorsteden nadert. Ze zingen het koraal ‘Red ons, o Heer, uw volk’. Ze willen de tsaar een petitie overhandigen. Ze geloven nog steeds aan Nicolaas’ rol van ‘vadertje’, hun beschermer. Op het plein voor het paleis stuiten ze op de barricaden van het leger. De officieren geven bevel het vuur te openen. Salvo’s klinken, het hevigst uit de gelederen van de Preobrazjenskigarde. Over het aantal slachtoffers lopen de meningen uiteen, maar wat er in elk geval sneuvelde, was de mythe van de tsaar als ‘vadertje’ aller Russen. ‘Wij hebben geen tsaar meer. Tussen hem en het volk ligt het bloed van onze kameraden’, noteert pope Georgi Gapon. Een paar dagen eerder was er onder druk van abominabele arbeidsomstandigheden en massaontslagen een staking in de Putilov-fabriek uitgebroken, die al snel oversloeg naar manufacturen, werven en textielfabrieken. Spreekbuis van de ontevredenen was genoemde Georgi Gapon, een 34-jarige priester uit de Oekraïne. In de kroegen waar de arbeiders hun verbittering over de toenemende uitbuiting door de fabrikanten in waterig bier en goedkope vodka probeerden te verdrinken riep hij op tot de protestmars van de 22ste januari. De Bloedige Zondag bracht geen enkele verbetering in hun positie.

1907 - ° Mary Dresselhuys.

1907 - ° Wrong Way Corrigan (Douglas Corrigan), in Texas, USA. Piloot, die per ongeluk de Atlantische Oceaan overstak op 17.7.1938. Hij diende een vluchtplan in voor Californië en steeg op van op een vliegbeld in Brooklyn met een klein eenmotorige vliegtuigje. 29 uren later kwam hij aan in Ierland. Volgens hem had zijn kompas het laten afweten. Hoewel hij het nooit toegaf, was zijn ‘fout’ waarschijnlijk een list om de luchtvaartautoriteiten te omzeilen die zijn aanvraag voor een transatlantische vlucht hadden afgewezen. Corrigan werd onthaald als een held bij zijn terugkeer in New York. Hij speelde zichzelf inde film "The Flying Irishman" (1938). Hij overleed op 9.12.1995.

1908 - ° Teddy McRae in Philadelphia, USA. Hij was de componist van de nummers "Back Ray Shuffle" en "Traffic Jam".

1908 - ° Hammie Nixon in Brownsville, Tennessee, USA. In de jaren ’20 begon hij bij Sleepy John Estes, een concert- en platensamenwerking die zou blijven duren tot in de jaren ’60. Hij was één van de invloedrijkste vroege bluesharmonicaspelers en was gespecialiseerd in de country blues, hoewel hij ook gitaar, jugs, kazoo, Jew’s harp, wasboard en tub string bass speelde. Hij overleed thuis in Brownsville op 17.08.1984. Hij was 76.

1915 - ° Reverend C.L. Franklin (Clarence Le Vaughn Franklin) in Sunflower County, Mississippi, USA. Hij hoorde de stem van God op zijn 14°. Hij verdiende zijn B.A. degree aan LeMoyne College en, na nog een diploma in de godsgeleerdheid, werd hij predikant in Tennessee, Mississippi en New York en in 1946 in de New Bethel Baptist Church in Detroit. Hij was beroemd voor zijn vurige, inspirerende sermoenen, die hij vanaf 1953 ook opnam voor Chess Records. Zijn eerste opgenomen sermoen was "The 23rd Psalm" en zijn bekendste album "The Eagle Stirreth Her Nest", dat meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Hij nam in het totaal meer dan 60 albums met sermoenen op. Hij was de vader van soulzangeres Aretha Franklin. Hij overleed op 27.7.1984.

1916 - ° Yehudi Menuhin, violist.

1924 - ° James Louis "J.J." Johnson in Indianapolis, USA. Jazzmuzikant. In 1942, toen hij 18 was, werd hij lid van het grote orkest van Benny Carter. Johnson wordt beschouwd als de belangrijkste jazztrombonespeler van de jaren ’40 en ’50. Na 4 jaar, in 1945, verhuisde hij naar het orkest van Count Basie, waar hij 2 jaar bleef. Dan richtte hij zijn eigen, klein orkest op en hij begint platen te maken. Van 1947 tot 1949 speelt hij bij de groep van Illinois Jacquet en neemt de hitsingles "Jet Propulsion" en "Rifflin’ at 24th Street" op voor Bluebird Records. Hij speelde in 1949 en 1951 ook bij Dizzy Gillespie. In het begin van de jaren ’50 werkte hij mee aan platen van Miles Davis. In 1954 vormt hij voor 2 jaar ploeg met collega trombonespeler Kai Winding. In 1961-1962 zat hij nog eens bij Miles Davis en hij speelde ook met Sonny Stitt midden de jaren ’60. In 1970 verhuisde J.J. Johnson naar Los Angeles om zich te concentreren op film- en televisiemuziek. Zijn meest definitieve bebop album is "The Eminent J.J. Johnson" met trompettist Clifford Brown.

1924 – Ramsay Macdonald vormt de eerste Labourregering in Engeland. Koning George V schrijft in zijn dagboek : "Today 23 years ago dear Grandmama (= Queen Victoria) died. I wonder what she would have thought of a Labour Government."

1931 - + Anna Pavlova, ballerina.

1934 - ° Bill Bixby, in San Francisco, Californië, USA. De acteur achter Dr. David Banner alias The Hulk in de televisieserie "The Incredible Hulk" (1978 – 1982). Hij overleed op 21.11.1993 aan prostaatkanker.

1935 - ° Sam Cooke in Chicago, USA als zoon van dominee Charles S. Cooke. Met twee van zijn zussen en één broer trad hij op zijn 9° op in de kerk als The Singing Children. Op Wendell Phillips High School zong hij met zijn broer in de gospelgroep The Highway Q.C.'s. Hij werd een ster in het gospelcircuit toen hij R.H. Harris verving als leadzanger van de populaire Soul Stirrers. Hij was leadzanger op enkele van hun grootste hits, als "Touch The Hem of His Garment" en "Pilgrim of Sorrow". Met zijn sensuele stem en zijn jongensachtig knap uiterlijk was hij de hartendief van de gospelmuziek. The Soul Stirrers maakten hun platen voor Specialty Records van Art Rupe, dat ook rock ‘n’ rollers als Little Richard en Larry Williams op stal had staan. In 1956 werd hij door 'Bumps' Blackwell, A & R-man van Specialty Records, benaderd om enkele popnummers op te nemen. Hij was wel geïnteresseerd maar gospelzangers namen nu eenmaal geen profane muziek op. Daarom bracht Blackwell de single "Lovable" uit onder het pseudoniem Dale Cooke. De zachte, romige stem was echter onmiskenbaar en hij werd ontslagen bij de Soul Stirrers. Art Rupe, eigenaar van Specialty Records, wilde geen verdere singles van Cooke meer uitbrengen en Blackwell kocht zijn contract af en plaatste hem bij Keen Records. Zijn derde single voor dat label, "You Send Me" (1957), geschreven door broer L.C. Cooke, werd zijn eerste hit en zijn enige nummer 1. Het stond meer dan 6 maanden in de charts. Ook "Wonderful World" en "Only Sixteen" waren hits. Beide laatste songs werden later, in covers door blanke zangers, grotere hits dan de originelen van Cooke zelf. Als hij in 1960 tekent voor RCA gaan de hits door: "Chain Gang" (1960), "Twistin' the night away" (1962), "Bring It On Home To Me" (met Lou Rawls in het achtergrondkoor), "Another Saturday Night" (1963) en het postume "Shake" (1965), die alle top 10-hits werden. In januari 1960 betaalde RCA Records hem 100.000 dollar om voor hen te tekenen. Tussen 1957 en 1965 plaatste hij meer dan 40 platen in de Hot 100. Bovendien werden heel wat van zijn nummers gecoverd door Britse sixtiesgroepen. Hij werd doodgeschoten in het Hacienda Motel in South Los Angeles op 11.12.1964 door de uitbaatster die later werd vrijgesproken op grond van wettige zelfverdediging. Een maand na zijn dood bracht RCA een single uit met 2 a-kanten : "Shake/A Change Is Gonna Come". Het werd zijn laatste Top 10 hit. Eén van zijn platen, "Wonderful World" (1960) werd in 1986 opnieuw een hit toen het gebruikt werd in een reclamespot voor Levi's 501 jeans. Ook zijn dochter Linda Cooke haalde de hitparade, eerst als succesrijke componiste en na haar huwelijk met Cecil Womack als Womack & Womack. Ook een neef van Sam Cooke drukte de voetstappen van zijn oom: R. B. Greaves.

1937 - ° Arie Ribbens, Nederlandse zanger.

1940 - ° Addie 'Miki' Harris, Amerikaanse zangeres van The Shirelles, vier zwarte tieners uit Passaic, New Jersey, die één van de eerste en beste meisjesgroepen van de sixties waren. Hun naam hadden zij afgeleid van de voornaam van één van de meisjes, Shirley Alston. De andere meisjes waren Beverly Lee en Doris Kenner. De groep werd opgericht aan de junior high school als The Poquellos. In highschool waren zij klasgenoten van Joey Dee, je weet wel, van "The Peppermint Twist". Zij gingen door op het pad dat door The Chantels gebaand was in de jaren ’50. Hun talent werd pas echt goed aangeboord toen producer Phil Spector met hen aan het werk ging. Vaak werden The Shirelles, in vergelijking met hun opvolgers, onderschat, maar, gedreven door de emotionele stem van Shirley Alston, waren zij verantwoordelijk voor een reeks vaak gekopieerde singles van "Tonight’s The Night" in 1960, over "Will You Love Me Tomorrow" (1960) en "Dedicated To The One I Love" (1961) tot "Soldier Boy" (1962). Zij gingen nog een tijd door met platen maken, tot 1967, en hadden nog enkele kleinere hitjes. Maar hun succes ging gestaag achteruit, toen de Beatles en consoorten de gewoontes van het Amerikaanse platenkopend publiek onderste boven keerden. Dat was vooral ironisch, omdat de Beatles door diezelfde Shirelles waren geïnspireerd geworden en zelfs twee van hun songs, "Boys" en "Baby, It’s You" hadden gecoverd voor hun eerste album. Zij werden opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame in 1996. Addie Harris overleed op 10 juni 1982.

1940 - ° John Hurt, acteur.

1945 - In Amsterdam begint de centrale keuken tulpenbollen te verwerken in het eten.

1945 - St.-Vith is vrijwel geheel in geallieerde handen. Enkel een kleine groep Duitse soldaten houdt nog stand. Maar hun toestand is onhoudbaar. Het slechte winterweer boven de Ardennen is eindelijk gaan liggen. Meteen hebben de geallieerden massale luchtaanvallen ingezet. In het noorden van het Groothertogdom staan lange Duitse colonnes die naar de heimat terugkeren. Ze worden zowel vanuit de lucht als in de flanken aangevallen. Nabij Clervaux zijn honderden wagens met wapens en materieel in Amerikaanse handen gevallen. Een aantal wagens werden door paarden getrokken.

1945 - In het grootste geheim heeft Hitler bevolen het Duitse 7° SS-pantserleger uit de Ardennen weg te halen. Nu het Ardennenoffensief mislukt is, kan hij de gevreesde elitetroepen van zijn vertrouweling Sepp Dietrich beter elders inzetten. Toch stuurt Hitler hen niet naar Polen, waar het gevaar nu het grootst is, maar naar Hongarije. Dit tot grote woede van de stafchef van het leger, Guderian. In Hongarije wil Hitler de laatste olievelden waarover hij beschikt per se behouden. Maar die leveren amper genoeg olie om de Duitse legers ter plaatse te bevoorraden.

1945 - De ministerraad heeft toegegeven aan de Antwerpse havenarbeiders in de kwestie van het bibbergeld. De havenarbeiders krijgen een premie als vergoeding voor de voortdurende dreiging van V-1's en V-2's. Die loopt van 15 tot 30 frank, naargelang ze al dan niet binnen een straal van 15 km van het Centraal Station wonen. Bij het mislukt overleg van drie dagen geleden leek de houding van de regering onwrikbaar. maar de socialistische vakbondsleider Louis Major wees de ministers op het gevaar van een nieuwe staking. En de geallieerde legerleiding wilde niet dat de essentiële bevoorrading via de Antwerpse haven in gevaar kwam.

1945 - Vanaf vandaag zijn transporten via de Birmaweg over land opnieuw mogelijk. Voor China is dat heel goed nieuws. Omdat Japan de hele Chinese kust beheerst kunnen de Chinese legers alleen maar over land bevoorraad worden. De enig bruikbare weg, 2160 km lang, loopt dwars door Birma en de Chinese provincie Junnann, naar Tsjoenking, de zetel van de regering Tsjiang-Kai-Sjek. Bijna drie jaar vroeger veroverden de Japanners Birma, waardoor de weg afgesneden werd en China alleen nog maar via de lucht kon worden bevoorraad. De geleidelijke verovering van Birma door de geallieerden en de nodige reparaties maakten de weg weer bruikbaar.

1947 - ° Malcolm McLaren, Britse manager, songwriter en producer. Door sommigen werd hij beschouwd als een charlatan, door anderen als buitengewoon getalenteerd. Hij speelde manager en brein achter the Sex Pistols, Adam Ant en Bow Wow Wow. Volgens verklaringen van zijn platenmaatschappij kon hij eigenlijk zelf geen enkel instrument bespelen. Hij zag zichzelf als een muzikale schilder, die schaamteloos de geluiden van alle tijden gebruikt. Hij was een prominente figuur in de punkbeweging, die hem aantoonde dat het perfect mogelijk in de hitparade te komen zonder stem of muzikaal talent. Hij begon platen te maken onder zijn eigen naam in 1982. Zijn grootste hits zijn: "Buffalo Gals" (1982) en "Double Dutch" (1983). Hij overlijdt op 8.4.2010 in Bellinzona, Zwitserland.

1949 - ° James P. Pennington, de Amerikaanse leadzanger, gitarist en songwriter van The Exiles, opgericht in 1973. In zijn beginjaren speelde de groep rock, maar met de hulp van twee Britse producers, Mike Chapman en Nicky Chinn, werden zij, als Exile, plots voor het voetlicht gegooid met hits als "Kiss you all over" (1978). Vanaf 1983 richtte de groep zich meer op de countrycharts, waar zij zelfs 10 maal de nummer 1-plaats haalden. Pennington verliet de groep in 1989.

1949 - ° Steve Perry, Amerikaanse zanger en songwriter van de groep Journey, opgericht in Californië, in 1973. Daarnaast maakte hij ook soloplaten. Met de groep scoort hij "Crying now" (1981) en "Open Arms" (1982). Solo heeft hij succes met "Oh Sherrie" (1984). In februari 1987 kondigde de groep aan dat zij ophielden te bestaan. Perry ging dan maar solo verder. LP : "Trial by fire" (1997). Hits: If he should break your heart" (1997), "Remember Me" (1998), "I Stand Alone" (1998) en "When You’re In Love" (1998).

1949 - ° Nigel Pegrum, Britse drummer van Gnidrolog en Steeleye Span. H ij speelde ook op platen van Michael Chapman, Richard Digance, John Otway & Wild Billy Barrett, Tim Hart, the Stender Band en Bernie's Autobahn Band.

1950 - ° Graeme John Douglas, Britse gitarist, toetsenspeler en songwriter van the Kursaal Flyers, vanaf de oprichting in 1974 tot februari 1977. Dan ging hij bij Eddie & the Hot Rods spelen. Hit : "Little Does She Know" (1976).

1952 - Door de BBC wordt de eerste aflevering van The Goon Show uitgezonden. Dit humoristische radioprogramma wordt gemaakt door Spike Milligan, Harry Secombe, Peter Sellers en Michael Bentine. Op 28 januari 1960 is de laatste uitzending van The Goon Show.

1953 - ° Steve Perry, van Journey. Zijn grootse solohit is "Oh Sherry", een nr. 3 in Amerika in 1984.

1959 - Buddy Holly neemt voor de laatste keer iets op. Alleen thuis op zijn appartement in New York (appartement 3B, The Brevoort) zet hij een aantal demo's op band, alleen begeleid op zijn eigen gitaar. In de laatste dagen voor die fatale Winter Dance Party Tour, van dewelke hij niet zou terugkeren, en terwijl zijn solosingle "Heartbeat" de Britse en Amerikaanse hitparades beklimt, zette hij enkele voorlopige versies van songs op de automatische bandopnemer die hij nog maar kort daarvoor gekocht had. Dat is o.a. een vlugge en een trage versie van "Slippin’ And Slidin’" van Little Richard, "Wait Till The Sun Shines, Nellie", een hit uit 1906, "Love Is Strange" van Mickey Baker, "Dearest" van Bo Diddley en de Leiber-Stoller klassieker "Smokey Joe’s Café". Daaronder ook "Peggy Sue got married", "What to do" en "Crying, waiting, hoping". Na zijn dood worden deze en andere onafgewerkte opnames overdubt onder de supervisie van Norman Petty, de producer van zijn vroege hits. Ze werden uitgebracht als singles door Coral Records. Geen van deze nummers haalde de Amerikaanse top 40, maar "Peggy Sue got married" werd wel een nr. 13 in de UK en "What to do" een nr. 34.

1959 - De Britse zanger Terry Dene begint zijn militaire dienst. Reeds in maart werd hij ontslagen omwille van een zenuwinzinking.

1959 - ° Linda Blair, in St. Louis, Missouri, USA. Actrice, best gekend voor haar hoofdrol in «The Exorcist ».

1960 - ° Michael Hutchence, Australische zanger en songwriter van INXS. De oorsprong van de groep gaat terug tot 1977. The Farriss Brothers werden opgericht in Sydney en Michael Hutchence was stichtend lid. Vanaf 1979 noemde de band zich INXS. Hun eerste plaat kwam uit in mei 1980. Aanvankelijk hadden zij alleen succes in Australië, maar na korte tijd werden zij wereldsterren, met hits als "What you need" (1986), "Need you tonight" (1987), "Devil inside" (1988), "New Sensation" (1988) en "Never tear us apart" (1988).

1960 - Sam Cooke tekent op zijn 29e verjaardag een contract met RCA Records. Dit platenmerk zou hem enkele van zijn grootste hits bezorgen sedert "You send me" in 1957, bv "Chain Gang", "Twistin' the night away" en "Another Saturday Night".

1962 – Liz Taylor en Richard Burton, haar echtgenoot nummer 5 en 6, namen de eerste scène voor de film "Cleopatra" op.

1963 - ° Osamu Minagawa in Tokio, Japan.

1963 – The Beatles maken opnames voor het BBC radioprogramma Saturday Club. Hun debuut in dit programma wordt op 26 januari 1963 uitgezonden. Een van de nummers dat wordt gezongen is "Keep Your Hands Off My Baby", een liedje dat Carole King en Gerry Goffin in 1962 hadden geschreven als opvolger van "The Locomotion" voor Little Eva.

1963 - In de Abbey Road Studio in Londen nemen Gerry & The Pacemakers hun eerste single op. "How Do You Do It" is één van de nummers die The Beatles op 4.09.1962 hebben opgenomen op verzoek van George Martin die het als tweede single van The Beatles wilde uitbrengen. De versie van Gerry & The Pacemakers komt op 14 maart 1963 de Engelse hitparade binnen. Hij staat vanaf 11 april 1963 drie weken op 1. Zij nemen ook nog "Away From You" en "Pretend" op.

1963 – Vandaag en morgen en op 27 februari neemt Elvis Presley in de studio van Radio Recorders in Hollywood onder meer "I Think I’m Gonna Like It Here", "Mexico", "You Can’t Say No In Acapulco" en "Bossa Nova Baby" op. De liedjes zijn bestemd voor de soundtrack van de film "Fun In Acapulco", die draait vanaf 27.11.1963 in de Amerikaanse bioscopen. Elvis Presley en Ursula Andress vertolken de hoofdrollen. Voor deze film zijn op locatie in Acapulco, Mexico enkele opnamen gemaakt. Het merendeel van Fun In Acapulco is echter in Hollywood opgenomen.

1963 - The Drifters nemen "On Broadway" op. De gitaarsolo wordt gespeeld door Phil Spector. Het komt op 23.3.1963 binnen in de Billboard Hot 100 en stijgt tot de 9e plaats.

1963 - De 19-jarige hoorspelacteur Jos Brink is de nieuwe presentator van Tussen 10+ en 20-. Dit radioprogramma duurt een half uur en wordt op dinsdag- en donderdagmiddag in Nederland door de AVRO uitgezonden. Producer is Skip Voogd. Jos Brink overlijdt op 17.8.2007 aan darmkanker,.65 jaar oud.

1964 - + Marc Blitzstein in Martinique. Hij was de auteur van het nummer "Mack the Knife", ('Die Moritat von Mackie Messer' uit de Three Penny Opera of Driestuiversopera van Bertholt Brecht) bekend van Dick Hyman (1956), van Richard Hayman & Jan August (1956), van Lawrence Welk (1956), van Louis Armstrong (1956), van Billy Vaughn (1956), van Bobby Darin (1959), van Ella Fitzgerald (1960) en van King Kurt (1984).

1965 - ° Ray Mayhew van Sigue Sigue Sputnik. Hit: "Love Missile F1 – 11" (1986).

1965 - ° Andrew Roachford, zanger en toetsenspeler van de groep Roachford. De groep bestond verder nog uit gitarist Hawi Gondwe, bassist Derrick Taylor en drummer Chris Taylor. Hit : "Cuddly Toy" (1988).

1965 – The Rolling Stones en Roy Orbison treden op in Sydney, Australië.

1965 - Groot-Brittannië, België, Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Luxemburg en Zweden ondertekenen een overeenkomst van de Raad van Europa om de piratenradio-uitzendingen aan boord van schepen, vliegtuigen of enig ander varend of vliegend tuig te verbieden. Het verbod geldt niet alleen de radio-uitzendingen maar ook de bevoorrading van de stations met voeding, uitrusting en uitzendmateriaal.

1965 – "It’s Not Unusual" van Tom Jones wordt uitgebracht. Deze song is geschreven door zijn manager Gordon Mills en zijn producer Les Reed. Hij heeft het op 11.11.1964 in Londen opgenomen. De single komt op 11.2.1965 binnen in de Britse hitparade en staat in de week van 18.3.1965 op de 1e plaats.

1965 - ° Steven Adler, drummer van Guns N’ Roses.

1966 - De kapitein van het piratenzendschip Mi Amigo slaagt erin het vastgelopen schip weer vlot te krijgen met een techniek die men "verhalen" noemt.

1966 - Lou Christie komt de Amerikaanse Top 40 binnen met het nummer "Lightnin' strikes", dat 4 weken later op nr. 1 zou komen.

1966 - "The Sound of Silence" van Simon & Garfunkel komt voor de tweede keer op nr. 1 in de USA.

1966 – "Keep On Running" van The Spencer Davis Group staat in de UK op nr. 1.

1966 – "Michelle" van The Beatles komt de Nederlandse Top 40 binnen. Vanaf 12 februari 1966 staat de single vijf weken op nummer 1.

1966 - Door de commerciële omroep ABC wordt van kwart over vijf tot vijf voor zes ’s avonds op de Britse televisie een nieuwe aflevering uitgezonden van Thank Your Lucky Stars. Presentator Jim Dale ontvangt Pinkerton's Assorted Colours, The Truth, Herman's Hermits, Sandie Shaw, Julie Rogers, The Swinging Blue Jeans en Patti LaBelle & The Blue Belles.

1966 - The Beach Boys beginnen in de Gold Star-studio’s in Los Angeles aan de opnamen van "Wouldn't It Be Nice". Op 10 maart en 11 april wordt in de Columbia-studio’s in Hollywood de laatste hand gelegd aan deze compositie van Brian Wilson en Tony Asher. Het is één van de tracks op het Beach Boys-album "Pet Sounds". Deze LP ligt in mei 1966 in de winkel. Samen met "God Only Knows" verschijnt "Wouldn’t It Be Nice" op 18.7.1966 op een single, die op 30.7.1966 binnenkomt in de Billboard Hot 100. Het blijft op de 8e plaats steken.

1967 - The Rolling Stones weigeren te verschijnen op de ronddraaiende scène op het einde van de "Sunday Night At the London Palladium" TV show. Alle artiesten nemen gewoonlijk, aan het slot van de uitzending, afscheid van het publiek op een ronddraaiend podium. De Stones willen zich hier niet voor lenen. Hun houding leidt tot een schandaal in de Britse pers.

1967 - The Supremes verschijnen op TV in de USA in twee op voorhand opgenomen shows tegelijk. Ze zitten n.l. bij Ed Sullivan in het programma maar ook bij Andy Williams.

1967 - Simon & Garfunkel treden op in The Lincoln Center in New York. Dit concert wordt op band vastgelegd. Het optreden wordt op 16.7. 2002 uitgebracht als het album "Live From New York City 1967".

1968 – "Aretha: Lady Soul" van Aretha Franklin wordt uitgebracht. Dit album is geproduceerd door Jerry Wexler. Aan het album werd meegewerkt door o.a. de gitarist Joe South en The Sweet Impressions. Het album komt op 24.2.1968 binnen in de albumlijst van Billboard en bereikt de 2e plaats.

1968 - In het Village Gate-theater in New York gaat de productie "Jacques Brel Is Alive And Well And Living In Paris" in première. Deze musical van Mort Shuman en Eric Blau bestaat uit de Engelse vertalingen van chansons van Jacques Brel. Op 2.7.1972 is de 1847ste en tevens laatste voorstelling. Van 15 september tot 28 oktober 1972 wordt deze musical op Broadway opgevoerd in het Royal-theater met o.a. George Ball, Joe Masiell en Janet McCall.

1969 – The Beatles beginnen met het opnemen van het album "Get Back" in hun eigen Apple studio aan Savile Row in Londen. Ook is er een filmploeg aanwezig die alles volgt voor een documentaire over The Beatles. De opnames duren tot 31 januari. Eén dag eerder wordt op het dak van het Apple-gebouw een gratis concert gegeven. The Beatles spelen dan "Get Back", "Don’t Let Me Down", "I’ve Got A Feeling", "The One After 909", "Dig A Pony" en "God Save The Queen".

1969 - In de Verenigde Staten krijgt Glen Campbell zijn 1e gouden plaat voor "Wichita Lineman". Het is een compositie van Jimmy Webb. De single was op 2.11.1968 binnengekomen in de Billboard Hot 100 en had de 3e plaats bereikt.

1969 - ° Olivia D’Abo, dochter van Mike D’Abo, de zanger van Manfred Mann, en zijn vrouw, het fotomodel Maggie London. Hun zoon Benjamin is in 1966 geboren. Olivia D’Abo wordt later actrice. Begin jaren ‘90 heeft zij korte tijd een relatie met Julian Lennon. Zij is als achtergrondzangeres te horen op zijn album "Help Yourself" (1991). Olivia D’Abo is getrouwd met de Amerikaanse producer Patrick Leonard. Hun zoon Oliver wordt in 1996 geboren.

1969 - ° Nasty, Nederlandse rapster.

1970 - De Boeing 747, de eerste jumbojet, maakt zijn eerste passagiersvlucht over de Atlantische Oceaan. Maar liefst 490 passagiers in een toestel: dat was tot dan toe ongekend.

1970 - ° Brian Gaskill, Amerikaanse acteur.

1971 - De film "Mad Dogs and Englishmen" gaat in première in het Festival Palace in Londen. Deze documentaire ging over de Amerikaanse tournee van Joe Cocker, de zanger uit Sheffield, van dezelfde naam van 1970. De film toonde optredens van Joe Cocker, de Amerikaanse zanger-gitarist-toetsenspeler Leon Russell en The Grease Band. De hele crew bestond uit 36 personen, waaronder de muzikanten, echtgenoten en liefjes, kinderen en honden, geluidstechnici, roadies en secretaressen. Zij reisden in een privé vliegtuig. De toer duurde 9 weken en behelsde 65 optredens. De toer was geboekt net voor de begeleidingsgroep van Cocker was opgestapt. Russell bood aan voor hem een groep muzikanten en zangers te rekruteren. Joe Cocker zelf zong o.a. "Cry Me a River" en "Delta Lady".

1971 - Jimi Hendrix' vader sticht een Jimi Hendrix Memorial Foundation. De bedoeling ervan was elk jaar 5 muzikale studiebeurzen te geven aan getalenteerde jongeren uit de staat Washington.

1972 - David Bowie geeft toe dat hij homofiel is of misschien biseksueel, in een interview met Michael Watts van Melody Maker. Bijna van de ene dag op de andere zitten de sociale wijken plots vol met vroegere skinheads die hun haar nu roze verven en die beweren beide geslachten te appreciëren.

1972 – Holland, Dozier & Holland, het succesrijke team van songwriters en producers, komt tot een minnelijke schikking met Motown Records, dat een proces had aangespannen tegen het trio, toen dat het platenhuis verliet. Zij waren verantwoordelijk voor de grote hits van The Supremes en The Four Tops.

1972 – "Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer" is voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien. Deze serie wordt 5 seizoenen lang uitgezonden door de KRO. De hoofdrollen worden gespeeld door Rob de Nijs, Loeki Knol, Martin Brozius en Ab Hofstee. Harry Geelen en Joop Stokkermans hebben voor de 45 afleveringen in totaal 125 liedjes geschreven.

1973 - In Kingston, Jamaica wordt George Foreman wereldkampioen zwaargewicht boksen door Joe Frazier in de tweede ronde KO te slaan.

1973 – Tweede en laatste dag van optredens van The Rolling Stones in het Honolulu International Centre in Hawaii. Beide concerten worden door zo’n 25.000 fans bijgewoond.

1973 - + Lyndon B. Johnson, 36° Amerikaanse president.

1974 - Carly Simon krijgt goud voor haar LP "Hotcakes". Het duet "Mockingbird" met toenmalige echtgenoot James Taylor staat er o.a. op.

1974 - ° Barbara Dex, Vlaamse zangeres.

1974 - ° James Kakande, Engelse zanger.

1975 – The Rolling Stones logeren vanaf vandaag enkele weken in het Hilton Hotel in Rotterdam. ’s Nachts repeteert de groep in de kleine zaal van De Doelen. Voor de deur staat een mobiele opnamestudio.

1976 – De nr. 1 op de Billboard Hot 100 is "Theme from `Mahogany' (Do You Know Where You're Going to)," van Diana Ross. Aanvankelijk had een commissie van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences beslist dat de song niet goed genoeg was om in aanmerking te komen voor een Oscar. Die beslissing wordt herroepen en de song krijgt een nominatie.

1977 - "I Wish" van Stevie Wonder is de nieuwe Amerikaanse nummer 1 voor 1 week. "Dancing Queen" van Abba komt de Amerikaanse top 40 binnen. In Groot-Brittannië komt Heatwave binnen met "Boogie Nights", geschreven door hun toetsenspeler Rod Temperton, die later een aantal nummers zou schrijven voor Michael Jackson, waaronder de Amerikaanse nr. 1 "Rock with you". De reeds lang werkende Britse humoristische band The Barron Knights nam later een parodie van "Boogie Nights" op op een van hun LP's onder de titel "Boozy Nights".

1977 – "Laat Me Alleen" van Rita Hovink komt binnen op 34 in de Nederlandse Top 40. Het origineel, "Pazza Idea" van de Italiaanse zangeres Patty Pravo, is in 1974 goed voor een 26ste plaats. De Nederlandse vertaling is van Gerrit den Braber. Op de B-kant staat "Toen Kwam Jij", een liedje van Dick Bakker en Gerrit den Braber. "Laat Me Alleen" van Rita Hovink staat 4 weken lang in de Nederlandse Top 40 maar blijft op 29 steken.

1980 - ° Naomi Lauwerens, zangeres van Wow.

1981 – Er verschijnt een naaktfoto van John Lennon in het themanummer van Rolling Stone over zijn dood.

1982 - + Tommy Tucker, bekend voor zijn hit "Hi Heel Sneakers" (1964). Hij was de houten vloeren van zijn huis in New York aan het vernieuwen, toen hij overmand werd door giftige dampen uit de materialen die hij gebruikte. Hij overleed in het College Hospital in Newark, New Jersey. Hij was 48, geboren op 5.3.1933.

1983 – Drie maanden vroeger had The Jam aangekondigd dat zij er mee ophielden na een afscheidstournee..Alle oude singles van The Jam worden enkele weken later opnieuw uitgebracht en worden in grote massa opgekocht door de fans van de groep. Vandaag komen 9 oude hitsingles van de groep tegelijk de Britse hitparade opnieuw binnen. "All Around The World", "David Watts", "In The City", "News Of the World", "Strange Town" en "The Modern World" hadden zelfs al tweemaal in de hitparade gestaan, toen er in 1980 een gelijkaardige uitbarsting van interesse was voor The Jam. Zij voegen zich daar bij de zwanenzang van de groep, de single "Beat Surrender". In de volgende vier weken zullen nog 4 bijkomende heruitgebrachte singles de top 75 binnenkomen. Op dat ogenblik staan er dus 14 van de 18 singles van de groep in de hitparade. De overblijvende vier haalden de hitparade net niet. Zanger-gitarist Paul Weller, bassist Bruce Foxton en drummer Rick Buckler kwamen echter niet op hun beslissing terug.

1983 - Bij de VARA op Nederland 2 worden om 20.20 u hoogtepunten uitgezonden van de show die André Hazes op 28.12.1982 in het Concertgebouw in Amsterdam heeft gegeven. Hij wordt begeleid door een orkest onder leiding van Harry van Hoof. Guus Verstraete is de regisseur van de televisieregistratie.

1983 - Natalie Davies wordt geboren als dochter van Ray Davies, de zanger/gitarist van The Kinks, en Chrissie Hynde, de zangeres van The Pretenders.

1983 – "La Diligence" van The Cats komt binnen op 32 in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant staat hun versie van "El Paso" van Marty Robbins. "La Diligence" is een Engelse vertaling van hun zanger Piet Veerman en hun bassist Arnold Mühren van "De Postkoets", de hit van De Selvera’s uit 1957. The Cats hebben beide nummers op verzoek van Chris van Tilburg, de eigenaar van Dancing La Diligence in Heerlen, op de plaat gezet. Hij wilde deze single in 1982 als kerstcadeau aan zijn klanten schenken. Als "La Diligence" op Hilversum 3 wordt gedraaid, komt er vraag naar deze single. The Cats besluiten die dan ook commercieel uit te brengen en de single bereikt de 11e plaats in de Nederlandse Top 40.

1984 - Barry Manilow zingt het Amerikaanse volkslied tijdens de 28ste editie van de Super Bowl, de finale om de Amerikaanse voetbalbeker. Deze wedstrijd wordt gespeeld in Tampa, Florida. De NFL-beker wordt gewonnen door de Los Angeles Raiders. Zij verslaan de Washington Redskins met 38-9.

1984 - ° Sanne De Winter, zangeres van X6.

1985 - Zak Starkey, de negentienjarige zoon van de ex-Beatles-drummer Ringo Starr, trouwt in Bracknell, Engeland met de 25-jarige Sarah Menikides. Alleen haar moeder Bunty Menikides en 3 vrienden zijn bij deze plechtigheid aanwezig. Op 7.9.1985 wordt hun dochter Tatia Jayne Starkey geboren. Ringo Starr is de eerste van de 4 Beatles die grootvader wordt.

1986 - ° Robert O’Connor, Ierse zanger en acteur.

1988 - Met het eerste van 13 live optredens in Dingwalls in Londen beginnen de leden van de Amerikaanse groep Faith No More aan hun eerste Britse tournee. "We Care A Lot" is de eerste hitnotering van Faith No More in Groot-Brittannië. Deze single komt op 6.2.1988 binnen in de Britse hitparade maar blijft op 53 steken.

1989 - Nicholas Simmons wordt geboren als zoon van Gene Simmons en Shannon Tweed. De bassist van Kiss en de voormalige Miss November 1981 van Playboy wonen sinds 1983 samen. In 1991 wordt hun dochter Sophie geboren.

1989 - Billy Joel zingt het Amerikaanse volkslied tijdens de opening van de 23ste Super Bowl, de finale om de Amerikaanse voetbalbeker. Deze wedstrijd tussen de San Francisco 49ers en de Cincinnati Bengals wordt in Miami in Florida gespeeld. De San Francisco 49ers winnen de Super Bowl met 20-16.

1990 – "Almost Hear You Sigh" van The Rolling Stones, de derde single van het album "Steel Wheels, wordt uitgebracht. Op de B-kant staat "Break My Spell". Op 19 mei 1990 komt "Almost Hear You Sigh" de Nederlandse Top 40 binnen, maar blijft op nr. 13 steken.

1990 - Neil Diamond krijgt in Los Angeles uit handen van Stevie Wonder een American Music Award voor zijn verdiensten op muziekgebied in de afgelopen 25 jaar.

1991 - De stad Fremont, Californië, USA roept deze dag uit tot MC Hammer Day. Zijn actuele CD, "Please Hammer Don'"t Hurt 'Em" heeft dan 7 miljoen exemplaren verkocht.

1991 - Irak begint met het in brand steken van de olieraffinaderijen in Koeweit. Een nieuwe aanval met Scudraketten op Tel Aviv kost 3 mensen het leven. Er zijn 96 gewonden. De schade is enorm. Geallieerde grondtroepen rukken op naar de grens tussen Saoedi-Arabië en Koeweit

1993 - + Helno (Noël Rota) op zijn appartement in Parijs. Hij was de frontman van de Franse groep Les Négresses. Volgens zijn manager Corida overleed hij waarschijnlijk aan een overdosis. Een in allerijl gebelde ambulance kwam te laat. Hij was 29.

Les Négresses Vertes est un groupe de rock français créé en 1987 avec des musiciens issus pour certains du punk (leur chanteur Helno vient des Bérurier Noir). Leur musique est plutôt guinguette, avec des influences de musiques méditerranéennes et sud-américaines. Ils ont ensuite évolué vers la musique électronique.

Ils sont une des formations les plus marquantes dans le monde de la scène rock alternative francaise. Par exemple, Jo Ruffiers Des Aimes et Matthieu Paulus, entre autres, seront à l'origine d'autre aventure musicale comme Tarace Boulba, La Serpent ou encore Montreuil sous Moi.

1994 - + Telly Savalas (Aristotle Savalas). op de dag na zijn 70° verjaardag aan prostaatkanker. Hij was geboren uit Griekse ouders en kwam pas op latere leeftijd en eerder toevallig in de filmwereld terecht. Hij haalde aan de universiteit een graad in de psychologie, raakte gewond in de Tweede Wereldoorlog en werkte voor zijn filmcarrière bij het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken en als hoofd van de nieuwsafdeling bij een grote televisiemaatschappij. Voor zijn groot succes als detective Theo Kojak speelde hij in meer dan 60 films. Door zijn lengte van 1,80 m en zijn ruig uiterlijk kreeg hij hoofdzakelijk boevenrollen aangeboden. Voor zijn vertolking als celmaat van Burt Lancaster in de film "Birdman of Alcatraz" kreeg hij in 1962 een Oscarnominatie als beste bijrol. Zijn handelsmerk was zijn kale knikker. In 1965 schoor hij voor het eerst zijn schedel kaal voor een rol in "The greatest story ever told". Hij speelde vaak de kale slechterik: o.m. in "The Dirty dozen" en in de James Bond-film "On her Majesty's Secret Service". Zijn grootste succes kende hij midden de jaren '70 met zijn rol in de Tv-serie Kojak. Hij speelde een wat vaderlijke, onverschrokken, cynische en sexy ogende politieman-in-driedelig maatpak, die behalve lolly's likken, vooral ook steeds de onvergetelijke zin "who loves ya, baby" uitsprak. Voor zijn rol als Kojak kreeg hij tweemaal een Emmy Award, in de USA de hoogste onderscheiding op tv-vlak en te vergelijken met de Oscars. Hij was driemaal getrouwd en had 6 kinderen. Hij verscheen ook een paar keer in de hitparade : "If" (1975) was een Britse nr. 1.

1994 - + Jean-Louis Barrault, Franse acteur, op 83-jarige leeftijd, thuis in zijn slaap. Hij werd beroemd door zijn rol als mimespeler in de film "Les enfants du paradis". Hij was echter vooral actief in het theater, als acteur en regisseur.

1995 - + Rose Kennedy (Rose Fitgerald) in Hyannis Port, Massachusetts, USA aan de gevolgen van een longontsteking. Zij was de dochter van de burgemeester van Boston, John Fitzgerald, bijgenaamd Honey Fitz, en vrouw van Joseph P. Kennedy, Amerikaans ambassadeur in Groot-Brittannië, en vooral moeder van president John Fitzgerald Kennedy en de senatoren Robert en Edward Kennedy en nog 6 andere kinderen. Zij was 104.

1995 - + Lucienne Herman-Michielsens, VLD-senator, in Gent, op 68-jarige leeftijd. Zij nam in 1990 mee het initiatief tot wijziging van de abortuswet.

1995 - André Leysen valt voor de BRTN-televisie cultuurminister Weckx aan omdat die VT 4 van de kabel wil weren. Hij roept zelfs op massaal lezersbrieven naar de kranten te schrijven. De minister reageert 's anderendaags fel op deze manipulatie van de publieke opinie.

1995 - Bij een zelfmoordactie van de Islamitische Jihad vallen in de Israëlische kustplaats Netanya 18 doden en 47 gewonden.

1996 - + Arthur Piroton, auteur van de politiestripverhalenreeks "Jess Long". Hij werkte sinds de jaren ‘50 mee aan het blad ‘Robbedoes’. Hij was 64.

1996 - Het nummer "Spaceman" van de tot dan toe onbekende groep Babylon Zoo schiet als een komeet naar de nummer 1-positie in de Britse hitlijsten. Binnen 6 dagen zijn van de single bijna een half miljoen exemplaren verkocht. Daarmee is het in Engeland de snelst verkopende debuutsingle ooit. Natuurlijk is een groot gedeelte van het succes te danken aan het feit dat het nummer gebruikt wordt voor een spijkerbroekenreclame.

1996 - De leden van Arrested Development beëindigen hun samenwerking. De formatie heeft in haar korte bestaan, vanaf 1992, twee albums afgeleverd. De grootste successen behaalde de band uit Atlanta, Georgia met het album "3 years, 5 months and two days in the life of ..." (1992). Hun succes werd in datzelfde jaar bekroond met een Grammy-award.

1996 - Aan de Canadese zangeres Joni Mitchell en de Franse componist Pierre Boulez wordt in de Zweedse hoofdstad Stockholm de Polar Music Prize uitgereikt. Joni Mitchell is de eerste vrouw aan wie deze prijs van de Koninklijke Zweedse Academie Voor Muziek wordt toegekend.

1997 - + Ron Holden, Amerikaanse zanger. Hij scoorde maar 1 hit: "Love you so" (1960). In 1957 zat hij bij een groep die The Playboys heette. Toen hij 19 was en op het punt stond in de gevangenis te belanden, werd hij van de muzikale vergetelheid gered door een officier. Deze Larry Nelson had net de vingerafdrukken genomen van Ron Holden, toen hij zijn doo wop gezang hoorde echoën tegen de gevangenismuren. Nelson vertelde Ron Holden dat hij heel binnenkort de strijdmacht zou verlaten en dat hij eraan dacht iets te doen in de muziek. Ron moest hem maar eens opzoeken als hij buitenkwam. Holden en zijn Thunderbirds hadden die avond een tienerfeestje gespeeld. Tijdens één van de pauzes hadden zij een ritje gedaan en werden aangehouden door de politie omdat zij te veel gedronken hadden en eentje van die kleine grappige sigaretjes gerookt hadden. Ron Holden was de enige van de groep die 18 was en zij namen hem mee naar de gevangenis. Daar schreef hij het nummer "Love you so". Toen hij buitenkwam, trok hij naar het huis van officier Larry Nelson. Nelson was van plan enkele nummers met hem op te nemen en toen hij daar aankwam, stonden er micro’s, een bandopnemer en een marsorkestje op hem te wachten. Na 20 uren noeste arbeid en ondanks een blaffende hond in huis, was "Love you so", het grote levensmoment van Ron Holden eindelijk ingeblikt. Larry Nelson stichtte daarop zijn eigen platenmaatschappij, Nite Owl Records, en perste enkele exemplaren van de single. De plaat begon lokaal te lopen. Ron en Larry ontmoetten de ontdekker van Richie Valens, Bob Keane van Donna/Del-Fi Records en die beloofde van de plaat een hit te maken. Hij hield zijn woord. De single piekte op nr. 7 van de Amerikaanse Hot 100 op 13.6.1960. De volgende platen van Ron Holden voor het Donna label, werden echter gemaakt met professionele muzikanten als Rene Hall, Plas Johnson, Earl Palmer en the Blossoms en die speelden nooit een beetje uit de maat, als het marsbandje had gedaan op "Love you so". Holden betreurde dat. Hij maakte nog platen voor Eldo, Rampart, Challenge, VMC en Now. Hij kreeg zelfs de kans één single te maken als de helft van het duo Rosie & Ron, met Rosalie Hamlin van Rosie & The Originals. De charts haalde hij echter niet meer. Van 1972 tot 1977 werkte hij als MC in de Art Laboe’s Oldies But Goodies Club. Hij was 57 jaar oud, geboren op 7.8.1939.

1998 – Zangeres Toni Braxton vraagt het faillissement aan in de U.S. Bankruptcy Court in Los Angeles. Zij heeft meer dan 1 miljoen dollar schulden.

1998 - Rapper Snoop Doggy Dogg eist 10 miljoen dollar schadevergoeding in het Hoog Gerechtshof van Los Angeles van Gelfand, Rennert & Feldman, hun moederbedrijf Coopers & Lybrand and de vroegere accountant van Gelfand, Steven Cantrock. Zij zouden zijn geld slecht hebben beheerd.

1999 - + Paul Cammermans in Zemst bij Mechelen. Acteur en regisseur. Hij was 77, geboren op 10.7.1921.

1999 – Hal B. Cook, platenbaas en uitgever van Billboard Magazine overlijdt aan een hartaanval in het Eisenhower Medical Center in Palm Desert, Californië. He was 80. Cook ontwikkelde het concept van "Music in the Air", dat werd gekocht door American Airlines in 1964. Zij waren daarmee de eerste om muziek aan te bieden aan boord van een vliegtuig.

2002 – De groep Nine Inch Nails houdt voor het eerst een autografiesessie en dat gebeurt in de Virgin Megastore aan Times Square, New York.

2002 - + Peter Bardens aan kanker. De toetsenist begon zijn muzikale loopbaan in de jaren ‘60 bij de Noord-Ierse groep Them. Later speelt hij bij The Love Affair. Het meeste succes heeft Peter Bardens met de groep Camel waarvan hij de medeoprichter is. Peter Bardens is 56 jaar geworden.

2002 - + Hank Cosby, aan hartproblemen. Hij is in 1928 in Detroit geboren. Na zijn schooljaren brengt hij een groot deel van zijn militaire diensttijd door in Zuid-Korea. Terug in de Verenigde Staten begint Hank Cosby een jazzband. In de jaren ‘60 is hij saxofonist bij The Funk Brothers, het huisorkest van de Motownstudio Hitsville USA in Detroit. Zijn eerste composities schrijft hij voor Stevie Wonder. Vanaf 1963 heeft Hank Cosby 7 jaar lang alle successen van Stevie Wonder geproduceerd. Hij is 73 jaar geworden.

2003 – Zanger R. Kelly wordt gearresteerd in een hotel in Miami, Florida op beschuldiging van het bezit van kinderpornografie. Er liepen al gelijkaardige beschuldigingen tegen hem in de staat Illinois.

2003 – Countrysterren The Jayhawks moeten een Amerikaanse tournee van 13 optredens en ook nog enkele Britse optredens schrappen, omdat voorman Gary Louris lijdt aan pericarditis (ontsteking van het hartzakje). Hij wordt overgebracht naar het ziekenhuis van Minneapolis.

2004 – + Ann Miller, Amerikaanse actrice, op 81-jarige leeftijd, geboren op 12.4.1923. Miller, die een begaafde tapdanseres was, maakte carrière aan het eind van de jaren '40 en in de jaren '50, het tijdperk van de filmmusicals. Ze speelde in die periode in o.a. "On the Town" (met Frank Sinatra en Gene Kelly), "Easter Parade" en "Kiss me Kate". Na 1956 speelde ze in nog maar vier films, waaronder "Mulholland Drive" van David Lynch uit 2001. Haar debuut maakte ze op 11-jarige leeftijd in "Anne of Green Gables". In totaal maakte ze 42 films.

2004 – De befaamde nightclub The Bottom Line in Greenwich Village, New York sluit zijn deuren voorgoed. De onderhandelingen met de eigenaar van de gebouwen, de New York University, waren op een sisser afgelopen. De club was bijna 30 jaar vroeger geopend door Allan Pepper en Stanley Snadowski.

2004 - Rascal Flatts begint zijn tournee in Kalamazoo, Michigan, USA zonder Chris Cagle. Op doktersbevel moet die zijn stem laten rusten. Hij mag zingen noch spreken ot 1.6.2004. Hij heeft een poliep, een kwetsuur, een cyste en een soort granuloma (huidaandoening) op zijn stembanden.

2004 - Ryan Adams moet de rest van zijn Europese en Amerikaanse tournee schrappen, nadat hij van het podium is gevallen in Liverpool en zijn pols gebroken heeft.

2004 - Wijlen Maurice Gibb van The Bee Gees laat zijn volledige privévermogen, ter waarde van 35 miljoen euro, na aan zijn weduwe Yvonne. Dit blijkt uit zijn testament dat wordt vrijgegeven in Florida. Barry en Robin Gibb, zijn twee broers, beheren de inkomsten uit de auteursrechten van Maurice Gibb. Dit geld wordt ondergebracht in een fonds ten bate van zijn weduwe, zodat zij "in haar levensonderhoud kan voorzien". Maurice Gibb laat ook boten, auto's, sieraden, kunstwerken en muziekinstrumenten na. Zijn kinderen Samantha (22) en Adam (27), en eventuele kleinkinderen, ontvangen hun erfdeel na het overlijden van Yvonne Gibb. Maurice Gibb is in januari 2003, in een ziekenhuis in zijn woonplaats Miami, overleden aan een hartstilstand. Hij is 53 jaar geworden.

2005 - Een benefietconcert ten bate van het Britse rampenfonds voor de slachtoffers van de tsunami in Zuid-Oost Azië begint om twee uur ’s middags in het Millennium-stadion in Cardiff, Wales. Om half elf 's avonds wordt het concert afgesloten. Er zijn optredens van o.a. Eric Clapton, Jools Holland, The Manic Street Preachers, Snow Patrol, Badly Drawn Boy, Embrace, Feeder en Lemar.

2005 - Jennifer Lopez, Usher en U2 zijn in Cannes in Zuid-Frankrijk voor hun medewerking aan de show rond de NRJ Music Awards. Deze jaarlijkse muziekprijzen worden ook wel "de Grammy Awards van Frankrijk" genoemd. Tijdens deze show zingt Jennifer Lopez Get Right, de eerste single van haar nieuwe album "Rebirth". Deze CD verschijnt op 28.2.2005. In Cannes is er ook een live optreden van Usher. Zijn CD "Confessions" is in Amerika het bestverkochte album van 2004. Alleen al in de Verenigde Staten zijn er bijna 8 miljoen van verkocht. U2 wordt onderscheiden met een speciale œuvre-prijs. Deze prijs wordt aan hun zanger Bono overhandigd door het fotomodel Naomi Campbell. "Ik kom niet uit dit land, maar ik zal je wat bekennen. Aan de Côte d'Azur voel ik mij thuis", zegt Bono. De uitreiking van de NRJ Music Awards 2005 wordt rechtstreeks uitgezonden door de Franse omroep TF 1. NRJ is één van de populairste radiostations van Frankrijk. Meer dan 5 miljoen luisteraars hebben deelgenomen aan de enquête van NRJ. Zij hebben hun stem uitgebracht in 13 categorieën. De show is gebaseerd op de uitslag van deze enquête. Het programma rond de NRJ Music Awards is de start van de jaarlijkse MIDEM. Dit is de belangrijkste internationale muziekbeurs. De MIDEM begint officieel op 23 januari 2005.

2006 – De Belgische zangeres Sarah Bettens krijgt op de eerste dag van de internationale muziekmarkt Midem in Cannes een European Border Breaker Award voor haar soloalbum "Scream". De European Border Breaker Awards belonen artiesten die met hun debuutalbum in een ander Europees land dan het hunne de hoogste verkoopcijfers hebben gehaald tussen 1 september 2004 en 31 augustus 2005. Sarah Bettens scoorde met "Scream" vooral in Nederland. Het is de derde keer dat de Europese Commissie in samenwerking met onder andere MTV en Billboard de European Border Breaker Awards uitreikt. De winnaars kunnen aanspraak maken op financiële ondersteuning voor de organisatie van een Europese tournee. Ook de Schotse zangeres KT Tunstall behoort tot de laureaten.

2006 – Gewezen topmodel Heather Mills onthult dat Ex-Beatle Paul McCartney moest afkicken van zijn wietverslaving vooraleer zij met hem wilde trouwen. Macca rookte voor zijn tweede huwelijk vrijwel dagelijks cannabis. "Paul en zijn eerste vrouw Linda rookten gedurende de hele periode dat ze samen waren bijna dagelijks wiet. Maar ik wilde niet met hem trouwen zolang hij drugs nam. Ik haatte het'', sprak de echtgenote van de Britse artiest. ,,Dat komt omdat ik jarenlang mensen met drugsproblemen heb begeleid.'' Volgens Mills had de nu 63-jarige McCartney helemaal geen moeite om van de wiet af te kicken. ,,Hij had een ideale drijfveer'', zegt ze. Het feit dat ze samen een dochtertje hebben, speelt volgens Mills een rol in de volharding van Paul McCartney om van de joints af te blijven. ,,Ik zou het nooit kunnen verdragen dat Paul later aan ons dochtertje Beatrice zou vertellen dat hij geen drugs neemt, maar dat stiekem toch zou doen.'' In 1980 zat McCartney tien dagen in de cel omdat hij was betrapt met zo'n 250 gram marihuana op zak. Ook in zijn Beatles-verleden experimenteerde de Brit graag met verdovende middelen, al ging het daarbij niet alleen om softdrugs. Heather Mills is de tweede echtgenote van Paul McCartney. Het paar trouwde op 11 juni 2002 in Ierland. Daarvoor was McCartney bijna 30 jaar getrouwd met de Amerikaanse Linda Eastman. Zij overleed in april 1998 aan kanker.

2006 - + Rick van der Linden, in een ziekenhuis in Groningen, Nederland. Oprichter/componist/organist van Ekseption. In november 2005 wordt hij getroffen door een herseninfarct waar hij nooit van herstelt. Ekseption is sinds 1969 bekend van hits zoals "The Fifth", "Air", "Adagio" en "Peace Planet". Rick van der Linden is de grondlegger van deze Haarlemse groep. Op eigen wijze bewerkt hij de muziek van klassieke componisten zoals Bach en Beethoven tot toegankelijke popmuziek. Ekseption geldt onder kenners als één van de belangrijkste groepen van de eerste lichting symfonische rock. Na zijn vertrek bij Ekseption in 1973 formeert Rick van der Linden zijn eigen band Trace. Daarnaast doet hij veel solowerk. In 1977 wordt hij door Robbie van Leeuwen, de ex-gitarist van Shocking Blue, gevraagd voor diens studiogroep Mistral. Mistral heeft drie hits – "Jamie", "Starship 109" en "Neon City". Rick van der Linden is 59 jaar geworden.

2006 - Lisa Marie Presley treedt in Kyoto, Japan in het huwelijk met de Amerikaanse gitarist/producer Michael Lockwood. Haar zestienjarige dochter Danielle Riley en haar dertienjarige zoon Benjamin fungeren als bruidskinderen. Hun vader Danny Keough is getuige. Lisa Marie Presley wordt door haar moeder Priscilla naar het altaar geleid. Dit is het vierde huwelijk voor de 38-jarige dochter van Elvis Presley. Zij is eerder getrouwd geweest met Danny Keough, Michael Jackson en Nicolas Cage.

2006 - + Rine Geveke, in Verpleeghuis Nicolaas in Lutjebroek, Nederland. Nederlandse producente. In de jaren ‘60 is zij werkzaam bij de platenmaatschappij Phonogram, het huidige Universal Music. Hier produceert zij de eerste hits van o.a. Anneke Grönloh, Willeke Alberti en Rob de Nijs & The Lords. In 1964 krijgt Rine Geveke een Gouden Harp van de Stichting Conamus. Haar laatste productie is de eerste LP van Nar, de cabaretgroep rond Youp van ’t Hek. In 1980 gaat Rine Geveke met pensioen. In het Concertgebouw in Amsterdam wordt een afscheidsreceptie voor haar georganiseerd. Zij is sindsdien nooit meer in een platenstudio geweest. Rine Geveke wordt in besloten kring gecremeerd. Zij is 90 jaar geworden.

2007 - De stichting Nederland Positief maakt bekend dat De Gouden Lach-Bokaal wordt uitgereikt aan Frans Bauer. De 2e plaats is voor René Froger. Hij wordt gevolgd door Chantal Janzen. De stichting Positief Nederland organiseert deze verkiezing voor het tweede jaar. Op hun website hebben ruim 400.000 Nederlanders hun stem uitgebracht.

2007 - In verscheidene Britse kranten staat het bericht dat Paul McCartney en Heather Mills een schikking zouden hebben getroffen in hun echtscheidingszaak. Heather Mills zou een bedrag van bijna 49 miljoen euro krijgen. Daarnaast wordt haar zijn huizen in Beverly Hills en Londen toegewezen. Paul McCartney en Heather Mills zijn op 11.6.2002 met elkaar getrouwd. Hun dochter Beatrice wordt op 28.12.2003 geboren. In mei 2006 wordt bekend dat Paul McCartney en Heather Mills uit elkaar gaan.

2014 – Bonnie St. Clair kan niet zonder alcohol, maar heeft geen alcoholprobleem. Althans, dat zegt ze zelf tegen de Story. 'Ze zeggen dat ik een alcoholist ben, maar dat is niet zo!' 'Ik ontken niet dat ik graag een wijntje drink, ook overdag', geeft de zangeres toe, 'maar dat betekent niet dat ik een probleem heb.' De 64-jarige zangeres zegt stellig: 'Ik laat de drank voor niemand staan, en als dat betekent dat ik er over een half jaar niet meer ben, dan is dat maar zo. Ik drink tot ik er dood bij neerval.' Bonnie en haar man Anne-Jan waren vorige week volop in het nieuws door een huiselijke ruzie die uit de hand liep. Anne-Jan probeerde de gezamenlijke woning via het balkon binnen te komen, maar gleed uit toen hij op de kliko stond en brak een been. Bonnie zei toen dat ze wilde scheiden, maar volgens haar man was dat dronkenmanspraat. Anne-Jan is er wel van overtuigd dat zijn vrouw een drankprobleem heeft. Vorige week stelde hij een ultimatum: 'De drank eruit of ik eruit.'

2016 – De Canadese zangers Celine Dion neemt, samen met haar familie, vrienden en duizenden fans, afscheid van haar echtgenoot Rene Angelil. De dienst vond plaats in de Notre-Dame basiliek in Montreal, waar de twee in 1994 trouwden. De 47-jarige zangeres was vergezeld van haar drie zonen, Rene-Charles en de vijfjarige tweeling Nelson en Eddy. "Vijftien jaar is geen lange tijd voor een zoon om zijn vader te leren kennen... maar jij hebt me voldoende goede herinneringen nagelaten om te delen met mijn jongere broers", zei hun oudste zoon tijdens de begrafenisplechtigheid. "Nu ze ouder zullen worden zonder jou, zal ik hen doorgeven wat ik van jou heb geleerd." Angelil stierf de vorige week op 73-jarige leeftijd aan kanker. Het is een moeilijke tijd voor de zangeres: haar broer Daniel overleed twee dagen later, eveneens aan de gevolgen van kanker.

 

Meer dagklapper op de radio, elke werkdag tussen 08.00 u. en 19.00 u. in de Tequilaprogramma's en op zondag tussen 13.00 u. en 15.00 u. bij Jacob Van Maerlant!

° = geboorte
+ = overlijden


Listen to Radio Tequila

Valentijnswandeling

vtbKultuur Deinze

  
© Radio Tequila Deinze, 1997-2017 | Home | Advertise | Bookmark | Disclaimer | Stats | Contact