Dagklapper

Dagklapper

 

20 SEPTEMBER

 

---- - H. Eusebia; Z. Thomas Johnson.

---- - Het cijfer 20 noemt men "het ontwaken" en het wordt visueel voorgesteld door een vliegende, gevleugelde engel die op een trompet blaast, terwijl daaronder een man, vrouw en kind worden getoond die uit een graf opstaan met de handen tot een gebed gevouwen. Het cijfer 20 wordt beschouwd als het ontwaken van nieuwe voornemens. Deze dag moet een goede dag zijn om nieuwe plannen te maken. Maar omdat 20 geen materiaal getal is, is het twijfelachtig of er vandaag financieel voordeel te halen valt.

---- - ° Romulus, stichter van Rome.

356 v. Chr. - ° Alexander de Grote, koning van Macedonië. Hij sterft in 323 v. Chr.

331 v. Chr. - Alexander de Grote stak de Tigris over om Perzië aan te vallen.

91 v. Chr. - + Lucius Crassus, Romeinse redenaar.

220 - + H. Filippa.

451 - De Romeinen versloegen Attila de Hun in Frankrijk in de slag bij Chalons. Attila de Hun zou trouwen met Honoria, de zus van de West-Romeinse keizer Valentianus III. Als bruidsschat had hij de helft van het West-Romeinse Rijk in gedachten. En als hij het niet kreeg, dan zou hij het wel pakken. Hij viel dus Gallië binnen, maar verloor de veldslag bij Chalons-sur-Marne. Bijna 300.000 Hunnen bleven dood achter. Twee jaar later trouwde Attila met Ildico, zijn zoveelste vrouw. Hij stierf tijdens de huwelijksnacht. Hoe is niet geheel duidelijk, de ene bron zegt: hij sliep in tijdens zijn slaap. Anderen zeggen dat het een maagbloeding was omdat hij teveel had gegeten en gedronken. Of was het tijdens het consumeren van het huwelijk dat het hart van Attila het begaf? In de Chronicon Pictum, de kroniek van de handelingen der Hongaren, geschreven door Marci de Kalt rond 1360, staat het zo: 'Attila kreeg een bloedneus, en omdat hij op zijn rug sliep, stikte hij.'

622 - Mohammed veranderde de naam van zijn stad van Yathrib tot Medina.

1258 - De kathedraal van Salisbury in Engeland werd ingewijd.

1276 - John Peter Juliani werd gekroond tot paus Johannes XXI.

1415 - + Owen Glendower, patriot uit Wales.

1519 – De Portugees Ferdinand Magellaan vertrekt uit de Spaanse havenstad Sanlucar de Barramada, waar Columbus ook in 1498 vertrokken was, onder de Castiliaanse vlag op ontdekkingsreis. Hij vaart af met 5 schepen en 265 opvarenden op zoek naar een westelijke route naar de specerijeilanden van Indonesië. De doorgang die hij vindt tussen Vuurland en het Zuid-Amerikaanse vasteland heet nu de Straat van Magellaan. Hij wordt gedood in een gevecht op de Filippijnen. Zijn Baskische stuurman Juan Sebastian Elcano maakt de eerst trip rond de wereld af. Via Kaap de Goede Hoop komt hij terug in Sanlucar in 1522. Slechts 15 opvarenden en 1 schip, de Victoria, blijven over.

1530 - Maarten Luther geeft de Duitse protestantse prinsen de raad zich voor te bereiden op oorlog. Een compromis met het Heilige Roomse Rijk vindt hij niet acceptabel.

1537 - + Z. Jean Davy in Londen.

1565 - De Spanjaarden veroverden Fort Caroline in Florida op de Fransen.

1792 - De Fransen, onder leiding van Dumouriez, versloegen de Pruisen in Valmy, Frankrijk.

1808 - Het Covent Garden Theatre in Londen brandde helemaal af.

1839 - Twee locomotieven trokken de eerste Nederlandse stoomtrein van Amsterdam naar Haarlem. Dat had al op 24 augustus, de verjaardag van de koning, moeten gebeuren. Maar de locomotieven werden te laat geleverd. Het was de geboortedag van de Nederlandse Spoorwegen.

1839 - In Calcutta, Indië viel een vis uit de lucht tijdens een storm.

1841 - Horace Greeley vormde de "New Yorker" om in de "Weekly Tribune".

1842 - ° James Dewar, de uitvinder van de thermosfles

1853 – Elisha Otis vindt de veiligheidslift uit.

1859 - George B. Simpson uit Washington, D.C. neemt een patent op het eerste elektrische fornuis. Hij noemt dit kookapparaat een "electro heater".

1865 – Koning Leopold van België schrijft een brief aan zijn dochter. De teneur: lieve dochter, het is tijd dat je aan trouwen denkt. Je mag kiezen: ofwel aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk, ofwel koning Pedro V van Portugal. Persoonlijk vind ik dat je voor Pedro moet kiezen, want dan word je op slag koningin. Charlotte koos voor Maximilaan en loopt daarmee recht in haar ongeluk. Maximiaan zou in 1863 keizer van Mexico worden. Zelf twijfelde Maximiliaan, Keizer van Mexico worden betekende zijn kansen voor de Oostenrijkse troon verspelen. Maar Charlotte drong aan. En Maximiliaan gaf toe. Het viel tegen: het paleis was vuil, het land bankroet, de bevolking roerig. Op 19 juni 1868 werd keizer Maximiliaan gefusilleerd. Charlotte was op dat ogenblik al een tijdje terug in Europa en het ging niet goed met haar. Hysterisch gillen tijdens een diplomatiek bezoek aan Napoleon III, achtervolgingswanen, onprotocolair gedrag in het Vaticaan. Ze viel onaangekondigd binnen in het pauselijke appartement en vroeg of ze mocht blijven slapen, want ze geloofde dat haar eigen personeel haar probeerde te vergiftigen. De paus liet een bed voor haar installeren in de bibliotheek, Charlotte is de enige vrouw die ooit officieel heeft overnacht in het Vaticaan. Ze zakte weg in depressies en krankzinnigheid, en is gestorven op 19 januari 1927 in Bouchout bij Meise.

1870 - In Amerika werd een patent genomen op een scheerkommetje met afvoergaatjes in het zeepcompartiment.

1870 – Italiaanse troepen maken een einde aan de heerschappij van de paus in Rome en dus ook aan de Pauselijke Staat. De paus vluchtte en Rome werd de hoofdstad van Italië.

1872 - Guido Gezelle wordt kapelaan in de Onze-Lieve-Vrouw-parochie in Kortrijk.

1873 - De beurs van New York ging dicht door een aantal bankfaillissementen.

1883 - In Parijs begon de eerste elektrische tram te rijden.

1890 - ° Jelly Roll Morton (Ferdinand Joseph Lemott), Amerikaanse bluespianist, zanger, componist en orkestleider. Soms wordt ook 1885 als geboortejaar vermeld. Hij hield er immers van zichzelf als ouder voor te stellen, om zijn bewering te helpen staven dat hij de jazz had uitgevonden in 1902. In elk geval werd hij als één van de meest charismatische persoonlijkheden van de blues- en jazzbroederschap beschouwd. Zijn meest succesrijke plaat was "The Black Bottom Stomp" (1927). Hij overleed op 10.7.1941, 50 jaar oud.

1892 - ° Roy Turk in New York. Hij was de auteur van het nummer "Are you lonesome tonight", bekend van Vaughn Deleath (1926, origineel), Al Jolson (1926), Henry Burr (1927), The Ink Spots (jaren '40), Blue Barron (1950), Pat Boone (1958), Jaye P. Morgan (1959) en Elvis (1960), Donny Osmond (1973), Merle Haggard (1977).

1895 - ° Bob Miller in New York. Hij was de auteur van "There's a star spangled banner waving" van Red River Dave (1960).

1900 - In het kader van de Olympische Spelen in Parijs wordt de voetbalwedstrijd Groot-Brittannië - Frankrijk gespeeld. Uitslag: 4 - 0.

1901 - ° Tolchard Evans in Engeland. Hij was de componist van de nummers "If", bekend in de versies van Frederick Ferrari (origineel, 1950), Dick James (1950), Jo Stafford (1951), Dean Martin (1951), Perry Como (1951), Billy Eckstine (1951), Joe Loss (1951), The Ink Spots (1951), Louis Armstrong (1951), The Paragons (1961), Roy Hamilton (1961) en Timi Yuro (1964) en "Lady of Spain".

1906 – In Gent treedt Buffalo Bill op, zijn laatste optreden in Europa. Drie keer is Buffalo Bill op tournee door Europa geweest. Met zestien schepen was hij de oceaan overgevaren: 500 dieren en 800 mensen. Behalve de legendarische Bill zelf, waren het de meer dan honderd echte indianen waar het publiek massaal op afkwam. Die indianen waren eigenlijk gevangenen van na de slag bij Wounded Knee. Zelfs Sitting Bull zou een tijdje in het circus van Buffalo Bill hebben meegedraaid. De Amerikaanse regering had Bill de toelating gegeven de gevangen indianen mee te nemen naar Europa, in de hoop dat "contact met de beschaving" hen tot rust zou brengen. "Uw laatste kans om authentieke indianen te zien," stond er in de programmabrochure. "De volgende keer dragen ze een hoge hoed inplaats van een verentooi en een wandelstok inplaats van een tomahawk." Iedereen wou dat zien, maar de kaartjes waren duur. Eén volle frank voor een staanplaats, vijf frank voor een zitplaats. Dat was een dagloon. Ook Leopold II kwam kijken, koningin Maria-Henriëtta zat zelfs twee keer in het publiek. Ze nodigde Bill samen met een aantal cowboys en indianen uit voor een audiëntie in Laken. De gasten werden getrakteerd op een reisje naar Waterloo, maar de indianen naar het schijnt nauwelijks onder de indruk van de veldslag tussen Napoleon en Wellington.

1911 - ° Frank de Vol in Moundsville, West Virginia, USA.

1914 - ° Marcel Kint in Zwevegem. Belgisch wielrenner. Als amateur werd hij 1933 Belgisch kampioen. Van 1935 tot 1951 was hij beroepsrenner. Hij werd wereldkampioen in 1938 in Valkenburg en Belgisch kampioen in 1939. Hij won Parijs-Brussel in 1938, Parijs-Roubaix in 1943, de Waalse Pijl in 1943, 1944 en 1945, Gent-Wevelgem in 1949 en 6 ritten in de Ronde van Frankrijk (1 in 1936, 3 in 1938 en 2 in 1939). Hij was de laatste wereldkampioen voor de Tweede Wereldoorlog en bleef dat bijgevolg gedurende 8 jaar. Pas in 1946 was er weer een wereldkampioenschap, in Zwitserland, dat hij ongetwijfeld zou hebben gewonnen had de plaatselijke bevolking daar geen stokje voor gestoken om de Zwitser Knecht te zien wereldkampioen worden.

1917 - ° Fernando Rey, van Spaanse nationaliteit en acteur met een internationale reputatie. Hij speelde vaak listige schurken, zoals in "French Connection 1 en 2".

1917 - Transkaukasië in Rusland werd een republiek.

1920 - Eupen en Malmedy worden Belgisch.

1921 - KDKA in Pittsburgh, USA begon met radio-uitzendingen.

1924 - ° Cogi Grant (Myrtle Audrey Arinsberg), in Philadelphia, USA als oudste van 6. Het gezin verhuisde naar Los Angeles toen zij 12 was. Zij zong reeds als kind maar zag daar geen loopbaan in, zij dacht eerder aan een loopbaan in het onderwijs. Dat veranderde toen vrienden er op aandrongen dat zij zou laten inschrijven in een wekelijkse talentenjacht in de Macambo nightclub op de Sunset Strip in L.A. Daar ontmoette zij een orkestleider die haar in contact bracht met een stemlerares, bij wie zij 3 maand les volgde. Toen trok zij naar de Gold Star platenstudio om een demoplaatje op te nemen met het nummer "I'm Yours". Studio-eigenaar Stan Ross zorgde voor een gesprek met een agent van MCA, maar de conclusie was dat zij er nog niet klaar voor was. Drie dagen later belde Ross haar met de boodschap dat MCA op zijn kop stond. Audrey had zonder bijbedoelingen haar demoplaatje achtergelaten op de platendraaier in het kantoor van de muziekbaas. Hij was ondertussen van een vakantie in Tahiti teruggekeerd, had het plaatje gedraaid en orders gegeven die stem onmiddellijk op te sporen. Via MCA kreeg zij een auditie voor RCA Records en tekende dezelfde dag nog een contract. Zij gebruikte de familienaam van haar man, Brown, toen zij dat contract ondertekende. Haar manager veranderde haar naam in Audrey Grant. Toen kwam Dave Kapp, hoofd van A&R bij RCA op de proppen met de voornaam 'Gogi'. Hij ging dagelijks lunchen in New York in een restaurant met de naam Gogi's La Rue. Haar eerste RCA release, "Where There's Smoke, There's Fire" haalde de charts niet, net zoals een paar volgende. Kapp verliet ondertussen RCA om zijn eigen label op te richten. Gogi Grant tekende voor Era Records, een label uit L.A. dat gerund werd door Herb Newman. Er werd voor haar een song gezocht. Men speelde haar o.a. "Suddenly There's A Valley" voor en toen zij dat wilde opnemen, zegde men haar dat dat nummer eigenlijk voor een mannenstem bedoeld was. Zij nam het toch op (1954) en vertrok meteen op een promotietoer, waarbij zij 28 steden aandeed. Binnen de kortste keren waren er 5 covers van "Suddenly There's A Valley". Dank zij haar promotietoer haalde haar versie de 9e plaats van de charts. De follow up was "Who Are We", waar het grootste deel van een drie uur durende studiosessie voor nodig was. Tussendoor vroeg Newman haar even in zijn kantoor te komen en hij toonde haar een stoffig handschrift van een nummer dat hij had geschreven met Stan Lebousky toen zij nog studenten waren aan de UCLA. Hoewel het nummer ook voor een mannelijke zanger bedoeld was, wilde Gogi Grant het wel opnemen. Zij veranderde een en ander aan de tekst en in de overblijvende 15 minuten studiotijd nam zij "The Wayward Wind" op. "Who are We" klom niet hoger dan nr 62, zodat "The Wayward Wind" al vlug werd uitgebracht. 5 weken nadat het de hitparade was binnengekomen verdrong het op 16.6.1956 "Heartbreak Hotel" van de eerste plaats. Het zou die plaats 6 weken bewaren. In 1957 dubde zij voor Ann Blythh in de film "The Helen Morgan Story".

1924 - Duitsland schaft het Gotisch schrift afschaft .

1924 - ° Anna Meara, in Brooklyn, New York City. actrice. Ze werd één keer genomineerd voor een Golden Globe en vier keer voor een Emmy Award. Ze kreeg in 2007 een ster op de Hollywood Walk of Fame samen met haar echtgenoot Jerry Stiller. Zij overleed op 23.5.2015 in Manhattan, New York City.

1928 - De diverse sekten methodisten worden in Engeland verenigd.

1932 - ° Dany Carrel (Yvonne Suzanne Chazelles du Chaxel), in Da Nang, Vietnam. Franse zangeres en actrice

1934 - ° Sophia Loren (Sophia Villani Sciccolone) in Pozzuoli, Italië. Zij wilde eigenlijk onderwijzeres worden maar werd actrice. Zij kreeg in 1957 haar eerste rol in een Amerikaanse productie, "The Pride And the Passion" met Cary Grant. In 1961 won zij een Oscar voor haar vertolking in "La Ciociara".

1934 - ° Jimmy Bee (James O’Farrell), lid van de doowop groep The Flairs, uit Los Angeles. Hij werd in 1959 lid van de Billy Williams Revue, waar hij 4 jaar bleef. Als soloartiest was zijn eerste platenmaatschappij Hilton Records in 1959. Midden de jaren ’60 schakelde hij over naar artiestpromotie en speelde een rol in de carrières van The Bee Gees, Gladys Knight & The Pips, Quincy Jones en Johnny ‘Guitar’ Watson. In 1973 nam hij een soloalbum op, "Live". In de jaren ’80 stichtte hij, samen met Maury Alexander, Bee/Alexander Productions. Hij overleed aan een hartaanval op 22.4.1993.

1936 - Keizer Haile Selassie van Ethiopië vloog naar Genève om hulp te vragen voor zijn land.

1940 - ° Richard Stephens, Amerikaanse gitarist van The String-a-longs. Hit: "Wheels" (1961).

1942 - ° Robbe De Hert, Belgische filmregisseur.

1943 - ° Marjon Brandsma in Groningen, Nederland. Actrice.

1943 - ° Roek Williams, Nederlandse zanger. Hit: "Get Yourself A Ticket" (1969).

1944 - Stijn Streuvels heeft moeilijkheden met de repressie maar die blijven zonder gevolg dank zij de tussenkomsten van o.m. Toussaint van Boelaere.

1945 - Het All-India Congress van Mahatma Ghandi en Pandit Nehru komt bijeen en verwerpt de Britse voorstellen voor zelfbeschikking. Ze roepen de Britten op het land te verlaten.

1945 - ° Sweet Pea Atkinson, zangeres van Was (Not Was). De groep werd gesticht door David Weiss (a.k.a. David Was) en Don Fagenson (a.k.a. Don Was) en was vooral populair in de jaren ’80 en de vroege jaren ‘90. Weis en Fagenson waren jeugdvrienden, die samen opgroeiden in een voorstad van Detroit. Hun eerste album, "Was (Not Was)" (1981) was een verzameling van rock, disco, beat poëzie, politieke sociale commentaar en jazz. Als zangers rekruteerden zij Harry Bowens en "Sweet Pea" Atkinson. Wayne Kramer van MC5, Doug Fieger van The Knack en Marcus Belgrave, de trompettist van Mingus speelden vaak als gast mee. In 1982 speelde de groep op "Don't Walk Away", een solo album voor leadzanger ‘Sweet Pea’ Atkinson. Zij scoren hits met "Spy In the House of Love" (1988) en "Walk The Dinosaur" (1989). Ze waren te zien in de film "The Freshman" (1990)

1946 - ° Mick Rogers, Britse zanger en gitarist bij Manfred Mann's Earth Band, opgericht in 1971. Hij zong o.a. de hit "Joybringer" (1973). In 1975 werd hij vervangen door Chris Thompson. Hij speelde later bij Aviator en, vanaf 1983, bij The Dave Kelly Band.

1946 – Het eerste festival van Cannes begint. Eigenlijk hadden ze op 1 september 1939 willen starten maar precies op die dag vielen de Duitsers Polen binnen.

1948 - ° Chuck & John Panozzo, de ene de Amerikaanse basgitarist en de andere de Amerikaanse drummer van de groep Styx. Chuck begon in 1964 bij het schoolbandje Tradewinds met zijn tweelingbroer John Panozzo en in 1964 voegde Dennis DeYoung zich bij hen. Het duurde tot 1972 voordat Styx opgericht werd toen James Young en John Curulewski bij de band kwamen. John Panozzo overleed op 16.7.1996 aan een leverziekte. Vlak na het overlijden van zijn broer verliet Chuck voor korte tijd de band. In 1998 werd bij hem aids geconstateerd. Sindsdien toert hij alleen nog mee voor zover zijn gezondheid het toelaat.

1949 - ° Jan Hendriks, gitarist bij Doe Maar en later bij de Magnificent Seven met ex-collega Henny Vrienten en Fay Lovsky. Hit met Doe Maar: "1 nacht alleen" (1983).

1949 - ° Joe Leeway, Britse toetsenspeler en zanger bij The Thompson Twins, die eigenlijk geen tweelingen maar zelfs een trio waren. Hij verliet de groep in 1989.

1951 - ° Henk Hofstede, in Amsterdam, Nederland zanger, gitarist, componist en tekstschrijver van de Amsterdamdse popgroep The Nits. Hit: "Tutti Ragazzi" (1980).

1957 - Het componisten- en producersduo Jerry Leiber en Mike Stoller tekent een contract met RCA Records. Hun opdracht is productie en A&R (Artist & Repertoire). Zij hebben als zelfstandige producenten een vergelijkbare overeenkomst met o.m. Atlantic. Onder deze deal met RCA blijven zij samenwerken met Elvis Presley.

1957 - + Jean Sibelius, componist.

1958 - Tommy Steele werd de eerste rock 'n' rollzanger die werd opgenomen in het wassenbeelden museum van Madame Tussaud in Londen.

1959 - ° Alannah Currie, zangeres, saxspeelster en percussioniste van de Thompson Twins in Auckland, Nieuw-Zeeland. Zij was het enige vrouwelijke lid van de band toen die afslankte tot 3 personen. Hit: "Don't Mess With Dr Dream" (1985).

1959Kaat Tilley, modeontwerpster.

1960 - ° Dave Hemingway, in Hull, Engeland. Drummer, songwriter en zanger van The Housemartins, vanaf 1987, en later van The Beautiful South tot zij in 2007 splitten. Hits van The Housemartins: "Happy Hour" (1986) en "Caravan of Love" (1987). Hits van the Beautiful South: "Song for Whoever" (1989), "A Little Time" (1990) en "Perfect 10" (1998).

1961 - ° Erwin Coeman, Nederlandse voetballer.

1963 - ° Peter Royer van Imagination, een disco-groep die vooral in de vroege jaren ‘80 populair was. De groep bestond uit Leee John, Ashley Ingram en Errol Kennedy. Ze maakten soul- en dancemuziek. Alle drie de leden waren afkomstig uit Groot-Brittannië. Ze hebben tussen 1981 en 1983 wereldwijd 4 platina, 9 gouden en 12 zilveren platen behaald. In 1992 ging de band uit elkaar.

1963 - Omdat Bruce Welch problemen heeft met zijn gezondheid stapt hij uit The Shadows. In het televisieprogramma ‘Sunday Night At The Palladium’ wordt op 22 september officieel "afscheid" van hem genomen. Vier dagen later gaat de slaggitarist met Cliff Richard & The Shadows naar Israël voor een tournee van twee weken. Na overleg met een specialist laat Bruce Welch op 18.10.1963 weten toch bij de groep te blijven.

1964 - Bill Haley begint een Britse tournee met zijn Comets om opnieuw zijn eigen soort rock 'n roll te promoten.

1964 - Songwriter Bobby Braddock huwt met Sue Rhodes.

1964 - De Beatles beëindigen hun eerste Amerikaanse tournee met een optreden in de Ed Sullivan Show en een liefdadigheidsconcert in het Paramount Theater in New York City. Steve Lawrence en Eydie Gorme verzorgen het voorprogramma. Deze avond brengt 25.000 dollar op. The Beatles zijn op 19.8.1964 in San Francisco met deze tournee van start gegaan.

1965 - In Amerika worden twee singles van ex-Beatlesdrummer Pete Best uitgebracht. Op Cameo is dat "Kansas City/Boys" en op Mr. Maestro Records "I can't do without you now/Key to my heart".

1965 - Kapitein W. Bundega van het zendschip van zeepiraat Radio London wordt haastig naar het ziekenhuis gebracht met blindedarmontsteking.

1965 - The Who komen, met de boot vanuit Engeland, aan in Hoek van Holland voor een Nederlands televisieoptreden. Hun tweede single, "Anyway, Anyhow, Anywhere", de eerste in Nederland, is dan enkele weken uit de charts verdwenen. In Studio Bellevue in Amsterdam worden opnamen gemaakt voor een televisiespecial van de AVRO. Tijdens de repetities hebben Pete Townshend, Roger Daltrey, John Entwistle en Keith Moon ruzie met de technici, omdat die volgens The Who het geluid niet goed krijgen. Roger Daltrey, de zanger van The Who, vraagt om een glas whisky om zijn keel te smeren. Hij heeft kou gevat op de boot. "Je zingt of jullie kunnen vertrekken", is het antwoord van de regisseur Bob Rooyens. De opnamen zijn op 21.9.1965 tussen 8 uur en tien voor half negen ’s avonds op Nederland 2 te zien. Begin november komt hun derde single uit: "My Generation", de grote doorbraak.

1966 - Het album "Parsley, Sage, Rosemary & Thyme" van Simon & Garfunkel wordt uitgebracht.

1966 - George Harrison, die meer en meer geïnteresseerd raakt in Indische godsdiensten, vliegt samen met Patti Boyd naar Indië om te gaan studeren bij de Maharashi Mahesh Yogi. Later overtuigt hij de andere leden van de Beatles één van zijn cursussen bij te wonen. Een incident in één van die lessen inspireert John Lennon en Paul McCartney voor een nummer over de Maharishi, waarin zij hem "Sexy Sadie" noemen.

1966 - Ringo Starr vliegt naar Spanje en houdt daar enkele dagen John Lennon gezelschap.

1966 - Guyana werd lid van de Verenigde Naties.

1966 – ° Nuno Bettencourt, Praia da Vitoria, Azoren, Portugal, gitarist die bekend is geworden als bandlid van Extreme. Het sologitaarspel van Bettencourt is duidelijk beïnvloed door Eddie van Halen. Bettencourt werd geboren als jongste van 10 kinderen. Op vierjarige leeftijd verhuisde het hele gezin naar Boston. Hij begon met het maken van muziek in zijn tienerjaren en probeerde drums, basgitaar en keyboards tot hij uitkwam op gitaar. Bettencourt speelde in verschillende bands, soms met zijn broers. In 1985 begon hij met spelen bij Extreme. De band tekende een contract bij A&M en bracht hun debuutalbum uit in 1989. Ondanks een grote hit met "More Than Words" (1999) kon de band met hun vijf albums niet de benodigde aandacht van hun fans vasthouden en de band werd opgeheven in 1996. In 1993 had Bettencourt een album van de Australische hardrockband Baby Animals geproduceerd. Hij speelde ook mee als gastmuzikant. In het daaropvolgende jaar trouwde hij met de zangeres van de band, Suze DeMarchi.

1967 - De Beatles zitten midden in filmopnames op de R.A.F.-vliegbasis West Malling in Kent, UK. Zij maken gebruik van lege hangars als studio's. De belangrijkste scènes van "Magical Mystery Tour" worden opgenomen.

1967 - In Santa Monica, Californië worden de tweeling Gunnar Eric en Matthew Gray Nelson geboren. Zij zijn de kinderen van Rick Nelson en zijn vrouw, de actrice Kristin Harmon. Gunnar en Matthew Nelson staan met hun groep Nelson vanaf 29.9.1990 één week op de 1e plaats van de Amerikaanse hitparade met "(Can’t Live Without Your) Love And Affection". Matthew Nelson is sinds 1992 als acteur aan het werk. Hij trouwt op 14.7.1995 met Yvette Stephens.

1968 - ° Ben Shepherd, ex-bassist van Soundgarden.

1969 - Associated Televison (ATV) geeft een miljoen pond uit om 50 % van de aandelen en de controle te verwerven over de uitgeversmaatschappij van de Beatles, Northern Songs. Paul McCartney heeft 751.000 aandelen, John Lennon 694.000, Ringo 40.000. George Harrison had zijn aandelen eerder reeds verkocht.

1969 - "Sugar, Sugar" van the Archies is de nieuwe nr. 1 in de USA, voor 4 weken.

1969 - "Bad Moon Rising" van Creedence Clearwater Revival is de nieuwe Britse nr. 1, voor 3 weken.

1969 - Het enige en titelloze album van supergroep Blind Faith met dezelfde naam haalt de eerste plaats in zowel de Britse als Amerikaanse LP charts. In Blind Faith spelen Ginger Baker, Rick Grech, Steve Winwood en Eric Clapton.

1969 - Thomas Tol wordt gitarist bij BZN. Hij is bij deze Volendamse groep de opvolger van Evert Woestenburg. Thomas Tol begint zijn muzikale carrière bij The Empty Hearts. Bij deze band is Jan Keizer de drummer. Thomas Tol stapt op 23 mei 1988 uit BZN. Samen met zijn broer Cees, die BZN in maart 1988 heeft verlaten, gaat Thomas Tol verder als het duo Tol & Tol. Met de single Eleni bereiken zij begin 1990 de derde plaats in de Nederlandse Top 40. Bij BZN wordt Thomas Tol opgevolgd door Dick Plat.

1969 - In Melody Maker verschijnt de jaarlijkse lezersenquête. Eric Clapton wordt dit jaar tot de beste gitarist gekozen. De Bob Dylan-LP Nashville Skyline vinden de lezers van Melody Maker het beste album van het jaar. The Boxer van Simon & Garfunkel is voor hun de beste single van het jaar. The Beatles worden uitgeroepen tot de beste groep. Janis Joplin is de beste zangeres.

1969 - Deep Water van Grapefruit komt binnen op 30 in de Nederlandse Top 40 en bereikt de 5e plaats. Grapefruit is ontdekt door John Lennon. Hun naam is afgeleid van de titel van een boek van Yoko Ono. Op 19.1.1968 is "Dear Delilah" de debuutsingle van Grapefruit. De groep komt onder de hoede van Apple, de productiemaatschappij van The Beatles. In november 1968 verbreekt Grapefruit het contract met Apple. Grapefruit bestaat uit zanger John Perry, gitarist Pete Swettenham, drummer Geoff Swettenham en bassist George Alexander.

1970 - Jim Morrison van The Doors wordt in Miami, Florida, USA vrijgesproken van de beschuldiging van ontuchtig gedrag, maar schuldig bevonden aan openbare zedenschennis en godslasterlijke taal. Morrison had zijn broek laten zakken op een concert in Miami. Hij krijgt $500 boete en 6 maand dwangarbeid voor het eerste en 60 dagen dwangarbeid voor het tweede. Als hij sterft midden 1971 is de zaak nog altijd in beroep.

1970 - ° Gert Verheyen, Belgische voetballer van Hoogstraten VV, SK Lierse, Anderlecht, Club Brugge en de Rode Duivels.

1971 - ° Stelio Marinakis op Kreta. Van de groep 2-4/U. Hit: "Good Life" (1998).

1971 - Peter Frampton stapt uit Humble Pie. Hij richt de groep Frampton’s Camel op.

1972 - Paul McCartney wordt ervan beschuldigd marihuana te kweken op zijn farm in Campbelltown, Schotland.

1972 - Op de Heizel in Brussel worden 5 wereldrecords atletiek gebroken. Miel Puttemans breekt het record over de drie mijl en de 5000 meter, Gaston Roelants over de 20 km en het uurrecord en Willy Polleunis, tijdens de uurloop, het record over de 10 mijl.

1973 - + Jim Croce, samen met 5 anderen, waaronder Maury Muehleisen, zijn vriend en leadgitarist. Hij was één van het selecte gezelschap die op nr. 1 van de Amerikaanse Hot 100 had gestaan, hoewel hij van die status maar twee maand had kunnen genieten. Het lichte vliegtuigje dat Jim Croce had gecharterd om een tweede concert op dezelfde dag te kunnen spelen, raakte een boom bij het opstijgen in Natchitoches, Louisiana, USA, waar zij een optreden achter de rug hadden aan de plaatselijke universiteit. Zij huurden dit vliegtuig om naar het volgende optreden in Sherman, Texas te vliegen. Jim Croce schreef reeds gedurende 10 jaar nummers en trad op met zijn vrouw Ingrid, vooraleer hij de Amerikaanse charts haalde met "You Don't Mess Around With Jim", dat de US Top 10 haalde in september 1972. In de volgende 12 maanden bracht hij nog een Top 20-hit uit: "Operator (That's Not The Way It Feels)", een derde hitsingle, "One Less Set Of Footsteps", die de Top 40 haalde, een album, "You Don't Miss Around with Jim", dat meer dan 18 maand op de Billboard charts stond voor het de eerste plaats haalde, waarop het 5 weken kon stand houden, en nog een tweede album, "Life And Times", dat de Amerikaanse Top 10 haalde. Een track van dit laatste album, "Bad Bad Leroy Brown", bracht hem zijn eerste nummer 1. Bij zijn dood stond hij dus op het hoogtepunt van zijn succes, wat bewezen werd de volgende maand, toen "I Got A Name" zijn derde Amerikaanse top 10-single werd en zelfs vlug voorbijgestoken werd door "Time in a bottle", een track van de vorige LP, die recht op de eerste plaats afstevende. Hij was 30 jaar oud, geboren op 10.1.1943.

1973 - In Camden, New Jersey, USA verbiedt een federale rechter Radio Free America nog verder uit te zenden.

1973 - Billie Jean King wint de "Battle of the Sexes" als zij duidelijk de seksist met de grote mond, Bobby Riggs, verslaat in een tennismatch in het Astrodome in Houston, Texas.

1973 - + Ben Webster, in Amsterdam. Amerikaanse jazzmuzikant, tenor saxofonist, pianist en componist, in Kopenhagen. Hij begint als pianist en schakelt later over op de tenorsax op advies van Lester Young. In 1933 begint hij bij Fletcher Henderson en speelt met Cab Calloway en anderen. Hij wordt een permanent lid van de Duke Ellington Band vanaf 1939 tot 1943 en nog eens in 1948 tot 1949. Zijn solo in "Cotton Tail" is een klassieker geworden. Hi speelt ook op talloze platen van Oscar Peterson, Coleman Hawkins, Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Teddy Wilson, Woddy Hermann en Ella Fitzgerald. Tussen 1966 en 1970 woont Ben Webster in Amsterdam. Hij treedt veel op met Nederlandse musici. Op 27 maart 1969 wordt zijn zestigste verjaardag gevierd met een concert in Paradiso in Amsterdam. Ben Webster is 64 jaar geworden. Hij was één van de belangrijkste tenorsaxofonisten van de swingperiode. Hij was geboren op 27 februari 1909.

1973 – "Jesus Christ Superstar" gaat in Tuschinski in Amsterdam in première. Dit is de verfilming van de rockopera van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. De hoofdrollen worden gespeeld door Ted Neeley, Carl Anderson, Yvonne Elliman en Barry Dennen. Jesus Christ Superstar is geregisseerd door Norman Jewison. De opnamen zijn gemaakt in de zinderende hitte van de Negev-woestijn. Bewoners van een kibboets, soldaten van het Israëlische leger en honderden figuranten maken van Jesus Christ Superstar een ongekend spektakel.

1973 - The Roxy in Hollywood, een theater met 400 zitplaatsen, gaat open met optredens van Neil Young, Carole King, Jackson Browne en Elton John en Cheech & Chong in het voorprogramma. Eigenaars waren o.a. Elmer Valentine, eigenaar van The Whisky A Go go, Lou Adler, ex-producer van The Mamas & Papas, en David Geffen.

1974 – "Moontan" van Golden Earring bereikt in de Verenigde Staten de gouden status. De Haagse groep krijgt de gouden plaat uitgereikt tijdens hun tournee door de Verenigde Staten. Deze tournee duurt van 26 september tot 1 november 1974. Moontan is op 4.5.1974 binnengekomen in de albumlijst van Billboard en bereikt de 12e plaats. Op Moontan staat onder meer hun hit Radar Love die op 27.7.1974 de 13e plaats in de Billboard Hot 100 heeft gehaald.

1974 - Gilbert O’Sullivan geeft een eenmalig concert in het Concertgebouw in Amsterdam. De show is georganiseerd door Paul Acket. Inmiddels is "A Woman’s Place", de nieuwe single van Gilbert O’Sullivan, verschenen.

1975 - De nieuwe Amerikaanse nr. 1 is "Fame" van David Bowie, voor 1 week.

1975 - ° Juan Pablo Montoya, F1-piloot.

1975 - "Born to Run" van Bruce Springsteen komt binnen in de Billboard Hot 100. De single komt op 1.11.1975 niet verder dan de 23ste plaats. Dit is de eerste hitnotering voor de zanger/gitarist uit New Jersey.

1975 - The Bay City Rollers verschenen live in de Saturday Night Variety Show van Howard Cosell op ABC TV in de USA. Dit televisiedebuut en andere optredens zorgden ervoor dat zij aan hun eerste Amerikaanse hit raken, als "Saturday Night" de Amerikaanse Top 40 binnenkomt in november en de nr. 1 haalt in het begin van 1976. Deze Schotse teenybopperband had in de UK reeds 7 hits gehad sedert 1971, waarvan 2 nummers 1 en de rest top 10 hits.

1976 - Het was de eerste avond van The 100 Club Punk Festival, het eerste punk rock festival van Groot-Brittannië, in de 100 Club in Oxford Street in Londen. Het was ooit een jazzclub, die werd open gehouden door jazztrompettist Humphrey Lyttleton. In 1976 stonden, naast jazz, ook heel wat andere muziekstijlen op het programma. Ron Watts was de leider van Brewer's Droop, een pub rock combo, waar gedurende korte tijd ook Mark Knopfler lid van was, voor hij Dire Straits oprichtte. Hij had diverse punkbands gepromoot in de 100 Club en wilde nu zo veel mogelijk acts samenbrengen in een festival. Op het affiche van het festival stonden the Sex Pistols, the Clash, the Damned, the Stinky Toys, the Buzzcocks, the Vibrators, Slaughter & the Dogs en Vic Goddard's Subway Sect. Siouxsie & the Banshees traden voor het eerst op met een zekere Sid Vicious aan de drums.

1976 – Koning Boudewijn rijdt het eerste stuk Brusselse metro in.

1976 - In het televisieprogramma Supersonic van de Britse commerciële omroep ITV zingt Cliff Richard zijn nieuwe single, "(There’s A) Honky Tonk Angel (Who Will Take Me Back In)". Op de B-kant staat "Wouldn’t You Know". Deze single wordt geen hit. Cliff Richard weigert de plaat nog te promoten, als hij er erachter komt waar het liedje eigenlijk over gaat. Een honky tonk angel is een vrouw die haar "diensten" aanbiedt aan de mannelijke bezoekers van een café.

1976 – "A Dose Of Rock ‘N’ Roll" van Ringo Starr wordt uitgebracht. Hij wordt op deze single begeleid door o.a. Peter Frampton en Melissa Manchester. Omdat de promotie door zijn nieuwe platenmaatschappij Atlantic tekortschiet, komt "A Dose Of Rock ‘N’ Roll" van Ringo Starr niet hoger dan 26 in de Billboard Hot 100.

1976 - The Sex Pistols maken hun debuut op de Britse televisie. Zij brengen "Anarchy In The UK" ten gehore in het programma "So It Goes". "Anarchy In The UK" komt op 18.12.1976 binnen in de Britse hitparade maar blijft op 38 steken.

1977 - + Cassie Gaines, Steve Gaines en Ronnie Van Zant, alle drie leden van Lynyrd Skynyrd. Zij kwamen om in een vliegtuigcrash in Mississippi, USA.

1977 - Blondie staat voor het eerst op een Engels podium. Hun Britse live-debuut is in de Roundhouse-club in Londen.

1979 - ° Rick Woolstenhulme, drummer van Lifehouse.

1980 – "Long Blond Animal" van Golden Earring komt binnen op 35 in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant staat "Triple Treat". Beide liedjes zijn geschreven door hun gitarist George Kooymans, samen met hun zanger Barry Hay. "Long Blond Animal" bereikt de 19e plaats.

1981 - Het Casino van Wigan organiseert de laatste van de Northern Soul Nights, de hoogmissen van de echte soulgelovigen: hoe vlugger hoe beter, hoe obscuurder hoe interessanter. Men zou de lammen niet meer doen dansen en de kreupelen geen achterwaartse salto's meer leren maken.

1982 - Billy Idol speelt zijn eerste concert in de UK sedert Generation X 18 maand daarvoor uit elkaar is gevallen.

1982 – "Nebraska" van Bruce Springsteen verschijnt. Op 2.10.1982 komt dit album binnen in de Nederlandse LP Top 50 en haalt de 7e plaats. In de Verenigde Staten is "Nebraska" goed voor een nummer 3-notering. Bruce Springsteen heeft de plaat thuis op een viersporen-recorder opgenomen.

1982 - Joan Jett & The Blackhearts krijgen in de Verenigde Staten platina voor "I Love Rock And Roll". Deze single is op 6.2.1982 binnengekomen in de Billboard Hot 100 en staat vanaf 20.3.1982 7 weken lang op de 1e plaats. Het is in Amerika de bestverkochte single van 1982.

1983 - Een benefietconcert voor de vroegere bassist van the Faces, Ronnie Lane, had plaats in de Royal Albert Hall in Londen. Ronnie Lane leed aan multiple sclerose. Traden op: Eric Clapton, Jimmy Page, Jeff Beck, Steve Winwood, Bill Wyman, Kenny Jones, Charlie Watts en vele anderen. Zij kwamen allen samen op de scène om "Layla" te spelen als finale en Ronnie Lane voegde zich bij hen voor een bisnummer. De opbrengst is bestemd voor het onderzoek naar multiple sclerose. Ronnie Lane lijdt aan deze spierziekte.

1984 - + Steve Goodman in Seattle, USA. Zanger en componist die de hele wereld tot meezingen wist te brengen met zijn liedje "The City of New Orleans", een hit voor Arlo Guthrie (1972) en vertaald door Gerard Cox als "'t Is weer voorbij die mooie zomer" (1973). Vanaf 15.12.1973 staat deze vertaling 5 weken lang op de 1e plaats in de Nederlandse Top 40. Goodman had leukemie. Hij was pas 36, geboren op 25.7.1948.

1984 - Marvin Gaye Senior, vader van de zanger, geeft zijn schuld toe en gaat akkoord met de tegen hem ingediende aanklacht, waarin staat dat hij met opzet zijn zoon heeft neergeschoten.

1985 - In de UK heeft Hilton Mortin een ongelukje. Hij is zijn toilet aan het schoonmaken met twee verschillende ontsmettingsmiddelen, die sterk op elkaar reageren. Een ontploffing is het gevolg.

1986 - "Stuck with you" van Huey Lewis & the New werd de nieuwe Amerikaanse nummer 1, voor 3 weken.

1988 - In aanwezigheid van Koning Boudewijn wordt de 25° verjaardag van het Filmmuseum en het 50-jarig bestaan van het Koninklijk Belgisch Filmarchief gevierd.

1989 - De vervoersmaatschappij NZH neemt in Nederland de eerste 'sprekende bus' in gebruik. Een vrouwenstem roept automatisch de volgende halte af op lijn 70 van Haarlem naar IJmuiden.

1990 - De 81-jarige Amsterdamse zanger Manke Nelis trouwt met de 22 jaar jongere Liz Bonenberg. Zij hebben elkaar in The Shorts Of London, een café aan het Rembrandtplein in Amsterdam, leren kennen. Manke Nelis heeft hier jarenlang de muziek verzorgd.

1991 - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vergadert over de situatie in Joegoslavië, waar het federale leger bezig is met een grootscheeps offensief in Kroatië.

1991 - In het Nederlandse Lelystad wordt het grootste windmolenpark van Europa geopend. Er staan 35 windmolens die stroom moeten gaan leveren aan 5000 gezinnen.

1991 - Twee politiemannen worden in Madrid elk tot 100 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zij zouden betrokken geweest zijn bij een reeks moordaanslagen op leden van de ETA.

1991 - Nirvana begint aan een 6 weken durende tournee door de Verenigde Staten.

1991 - BZN viert het 25-jarig bestaan met een groot concert in Volendam. Dit live optreden wordt ’s avonds tussen half tien en twaalf uur rechtstreeks door Veronica op Radio 3 uitgezonden.

1993 - De Poolse communisten boeken een belangrijke vooruitgang in de verkiezingen.

1993 - + Cyrus Leo Sulzberger, buitenlandcorrespondent van de New York Times, in Parijs. Hij was 80 jaar oud, geboren op 27.10.1912.

1995 - + Walter Haas Jr in San Francisco, USA aan kanker, 79 jaar oud. Hij was de grote baas van Levi Strauss & Co, de jeansfabrikant, gesticht door zijn grootgrootoom.

1995 - CVP toont zich voorstander van burgerwachten en wenst zeker geen verbod.

1995 - Advocaat-generaal Lenz geeft in zijn advies voor het Europees Hof van Justitie voetballer Jean-Marc Bosman gelijk in zijn geding tegen de UEFA. Het transfersysteem komt flink op de helling. Clubs en bonden slaan in paniek.

1995 - De veerboot Stena Challenger strandt voor de kust van Calais, maar kan na vele uren worden vlot getrokken. Er zijn geen slachtoffers.

1995 - VT4 komt met americanistische ideeën op de proppen. Wie de 100 belt, kan meteen ook een filmploeg voor het programma "Noodlijn 100" op zijn dak krijgen.

1995 - + Hans Mondt, Nederlandse disc jockey, in zijn woning in Hilversum. Hij begint zijn loopbaan op 1.8.1965 als nieuwslezer aan boord van de Norderney, het zendschip van Radio Veronica. Twee jaar later wordt hij de presentator van Muziek Terwijl U Werkt, een verzoekplatenprogramma dat in de Veronica-studio’s in Hilversum wordt opgenomen. Als de Veronica Omroep Organisatie zendtijd krijgt als publieke omroep gaat Hans Mondt zich met klassieke muziek bezighouden. Hij wordt de presentator van het Hilversum 4-programma Muziek Voor Miljoenen. Hans Mondt is 54 jaar geworden.

1996 – + Paul Weston, in het St. John’s-ziekenhuis in Santa Monica, Californië, een natuurlijke dood. Paul Weston begint zijn loopbaan als arrangeur bij The Tommy Dorsey Orchestra. Paul Weston is de componist van onder meer "I Should Care", "Day By Day", "Shrimp Boats" en "Autumn In Rome". Samen met zijn vrouw Jo Stafford vormt hij het komische duo Jonathan & Darlene Edwards. Zij brengen platen uit die opvallen door het opzettelijk valszingen van Jo Stafford. Voor hun album "Jonathan & Darlene Edwards In Paris" wordt het duo in 1960 onderscheiden met een Grammy Award als de beste komische LP van het jaar. Paul Weston is 84 jaar geworden.

1998 - In The Rock‘n’Roll Hall Of Fame & Museum in Cleveland, Ohio begint een 8 dagen durende herdenking van Robert Johnson. Deze Amerikaanse bluesmuzikant heeft slechts 29 songs op de plaat gezet voordat hij in augustus 1938 overlijdt op 29-jarige leeftijd.

2002 - + Nils Stevenson, de voormalige manager van Siouxsie & The Banshees, op 49-jarige leeftijd.

2003 - + Truusje Koopmans, in haar huis in Marbella, Spanje, op 76-jarige leeftijd. In de jaren ‘50 en ‘60 is zij bij de AVRO op de radio te horen als zangeres bij diverse orkesten. Samen met Johnny Holshuijsen (alias John Woodhouse) schrijft zij in 1957 de hit "Koffie!" van Rita Corita. Ook staat de tune van de populaire radiorubriek "De Groenteman" op naam van Truusje Koopmans.

2003 - Een uitslaande brand verwoest het motel van Chuck Berry in Wentzel, Missouri.

2003 - Tom Blomberg presenteert voor het eerst "Weekend Retour" op Radio Gelderland. Dit gouwe ouwe-programma wordt op zaterdag- en zondagmiddag van één tot drie uur uitgezonden. In ieder uur staat in het Rondje Retro wekelijks een wisselend jaar uit de jaren ‘60 en ‘70 centraal.

2003 – Zangeres Nelly Furtado wordt moeder van een dochter, Nevis. De 24-jarige Canadese zangeres is erin geslaagd haar zwangerschap lange tijd geheim te houden. "Ik heb het privé gehouden. Het is iets van mijzelf. Nevis heeft er niet voor gekozen beroemd te zijn. Zij heeft recht op in ieder geval negen maanden privacy. Het is fijn geweest om tijdens de zwangerschap de plaatopnamen als afleiding te hebben. Zodoende ben ik niet teveel in beslag genomen door de lichamelijke aspecten van het zwanger zijn", licht Nelly Furtado toe. Nevis is vernoemd naar het gelijknamige Caribische eiland. "Columbus heeft de naam afgeleid van een Latijns woord voor sneeuw. Zo valt het allemaal samen", zegt Nelly Furtado.

2004 – Wie het over een Kalasjnikov heeft, hoeft niet langer de AK-47 te bedoelen. De naam van de voormalige Russische tankcommandant Michail Kalasjnikov (84) is niet meer alleen aan de door hem ontworpen mitrailleur verbonden, maar het is nu ook een gelijknamig vodkamerk. De Kalasjnikov-vodka wordt in Sint Petersburg gedestilleerd en is voorlopig alleen in Groot-Brittannië te verkrijgen. Later dit jaar moet de Kalasjnikov-wodka ook in de Verenigde Staten op de markt komen. Niet iedereen is daar blij mee. Mensen die van de Kalasjnikov-wodka genieten, moeten zich vooral niet met wapens inlaten, aldus een woordvoerder van een groep die tegen particulier vuurwapenbezit is.

2004 – "Liedjes Van Lenny" verschijnt. Op dit nieuwe studio-album van Acda & De Munnik is Lenny de hoofdpersoon uit "Ren Lenny Ren". Met deze rockmusical/theaterproductie zijn Acda & De Munnik van september 2004 tot en met mei 2005 in heel Nederland te zien. Op 25.9.2004 komt "Liedjes Van Lenny" binnen op de 1e plaats van de Nederlandse Mega Album Top 100. Een week later zakt de plaat naar vier.

2004 - Billy Joel wordt onderscheiden met een eigen ster op The Walk Of Fame in Hollywood. De 55-jarige zanger/pianist onthult zelf de stoeptegel, waarin een bronzen ster is verzonken die aan hem is opgedragen. Die ligt vóór het Pantages-theater aan de Hollywood Boulevard. In dit theater worden, tot en met 31.10.2004, voorstellingen gegeven van "Movin' Out". Deze musical is gebaseerd op liedjes van Billy Joel. Aan het begin van zijn carrière heeft Billy Joel in het nabijgelegen Santa Monica gewoond. In deze periode heeft hij vaak over het trottoir van de Hollywood Boulevard gelopen. Hij heeft zich nooit kunnen "indenken er ooit zelf een ster te onthullen. Hier heb ik niet aan gedacht toen ik Say Goodbye To Hollywood schreef. Het ziet ernaar uit dat ik hier wel eeuwig zal blijven." Billy Joel is de 2262ste artiest met een eigen ster op The Hollywood Walk Of Fame.

2005 – + Simon Wiesenthal, een joodse overlevende van de Holocaust die na de oorlog faam verwierf als meedogenloos nazi-jager, in zijn woning in Wenen op 96-jarige leeftijd. Hij was al enkele jaren ziek. Simon Wiesenthal overleefde in de Tweede Wereldoorlog de twaalf concentratiekampen waar hij als jood gevangen werd gehouden en wijdde de rest van zijn leven aan de opsporing van oorlogsmisdadigers, het levendig houden van de herinnering aan de holocaust en de bestrijding van antisemitisme en racisme. Wiesenthal, die in de holocaust 89 familieleden verloor, zorgde er naar zijn zeggen voor dat elfhonderd nazi’s voor de rechter werden gebracht. Maar hij trok ook ten strijde tegen neonazisme en racisme en hamerde erop dat de mensheid lessen moest trekken uit de ervaring van de joden. Het verleden mag nooit worden vergeten, stelde hij. Zijn levenswerk begon toen de Amerikanen in mei 1945 het vernietigingskamp Mauthausen in Oostenrijk bevrijdden. Wiesenthal besefte snel dat vrijheid zonder gerechtigheid niet mogelijk is. ,,Ik wilde hier een paar jaar aan wijden. Het werden decennia." Ook toen hij al in de 90 was bleef Wiesenthal op het verleden wijzen en waarschuwen tegen een herhaling daarvan. De gruwelen van de Serviërs tegen de etnische Albanezen in Kosovo vervulden hem met afgrijzen, maar hij zei dat niemand hun tragedie mocht vergelijken met de moord op zes miljoen joden. ,,Wij leven in een tijd van de trivialisering van het woord holocaust," zei hij in mei 1999. ,,Wat met de joden is gebeurd kan met geen enkele misdaad worden vergeleken. Iedere jood had een doodvonnis zonder datum." Van 1941 tot 1945 zat Wiesenthal in concentratiekampen. Na de bevrijding wierp hij zich op de opsporing van oorlogsmisdadigers, aanvankelijk in samenwerking met de Amerikanen, later zelf vanuit een appartement in Wenen dat tot de nok toe vol stond met dossiers en uitgroeide tot het Joods Documentatiecentrum. Zijn rol in de opsporing van Adolf Eichmann, de voormalige SS-commandant die de uitroeiing van de joden organiseerde, was onduidelijk. Eichmann werd in 1960 door Israëlische agenten uit Argentinië ontvoerd, waarna hij in Israël werd berecht en opgehangen. Wiesenthal is er dikwijls van beschuldigd zijn rol te hebben aangedikt. Hij beweerde niet alleen dat de opsporing van Eichmann aan hem te danken was, maar zei ook dat hij in 1954 al wist waar Eichmann uithing, maar dat Israël hem niet geloofde. Wiesenthal slaagde er niet in Josef Mengele, de ,,Engel des Doods" van Auschwitz, voor het gerecht te brengen. Mengele overleed in Zuid-Amerika na tientallen jaren aan arrestatie te zijn ontkomen. Wiesenthals lange queeste naar gerechtigheid riep ook weerstand op. In Oostenrijk, dat tientallen jaren weigerde het eigen aandeel in de misdaden van de nazi’s onder ogen te zien, werd Wiesenthal genegeerd en vaak beledigd voordat hij - al ver in de tachtig - om zijn werk werd geëerd. In 1975 suggereerde toenmalig kanselier Bruno Kreisky, zelf een jood, dat Wiesenthal deel uitmaakte van een ,,zekere maffia" die Oostenrijk wilde besmeuren. Wiesenthal voerde zijn kruistocht tot op hoge leeftijd met jeugdige ijver, geduld en vastberadenheid. Maar toen hij 90 werd, maakte hij zich zorgen dat met hem zijn missie zou sterven. Wiesenthal had meer buitenlandse onderscheidingen dan enige andere levende Oostenrijker. De stad Wenen maakte hem in 1995 ereburger. Hij schreef verschillende boeken, waaronder zijn memoires ,,De Moordenaars Onder Ons" (1967) en was ook na zijn 90ste verjaardag nog regelmatig aan het werk in het kleine kantoor van zijn Documentatiecentrum. ,,Het belangrijkste wat ik gedaan heb, is te vechten tegen het vergeten en de herinnering levend houden", zei hij in 1999. ,,Het is zeer belangrijk dat men weet dat onze vijanden niet vergeten zijn."

2005 - De Canadees Jason Dean Fortune wordt aangewezen als "de enig echte opvolger" van wijlen Michael Hutchence, de zanger van INXS. Begin dat jaar zijn de nog levende groepsleden op het idee gekomen een nieuwe zanger te vinden in een afvalrace in de stijl van Idols en Star Academy. Overal ter wereld zijn voorronden georganiseerd. Na een afvalrace in 11 afleveringen, die door de Amerikaanse omroep CBS wordt uitgezonden, is Jason Dean Fortune de winnaar.

2006 - De musical Cats toert door Nederland. Het verhaal gaat over een groep Jellicle-katten, vóór en tijdens het jaarlijkse bal op een vuilnisbelt. Grizabella wordt afwisselend door Anita Meyer, Pia Douwes, Antje Monteiro, Vera Mann en Lone van Roosendaal gespeeld. Andere grote rollen zijn er voor Marco Bakker (als Old Deuteronomy), Maaike Schuurmans (als Jellylorum), Roberto de Groot (als Munkustrap) en Marleen van Loo (als Jenny Gumbie). Na de serie try-outs is op 7.10.2006 de première van Cats in het Luxor Theater in Rotterdam. Deze musical is geschreven door Andrew Lloyd-Webber. Gerrit Komrij heeft de Nederlandse vertaling gemaakt. Jacques Klöters heeft de teksten op "zingbaarheid" getoetst. De eerste versie van Cats gaat op 18.7.1987 in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam in première. Fred Butter, Stanley Burleson, Pia Douwes en Ruth Jacott zijn de hoofdrolspelers.

2008 – + Nappy Brown, Amerikaanse blues shouter. Hij begon in de gospelmuziek en zong met groepen als The Golden Bell Quartet, The Selah Singers en The Heavenly Lights. In de jaren ’50 was hij één van de krachtigste R&B rockers en shouters. Hij had enkele bestsellers zoals "Don’t Be Angry" (1955), "Pitter Patter" (1955), "It Don’t Hurt No More" (1958) en "I Cried Like A Baby" (1959). In de jaren ’60 keerde hij terug naar de gospel, maar knoopte in de jaren ’80 weer aan bij zijn rockende R&B-stijl. Beste album: "Something Gonna Jump Out The Bushes". Hij was 78, op 12.10.1929.

 

Meer dagklapper op de radio, elke werkdag tussen 08.00 u. en 19.00 u. in de Tequilaprogramma's en op zondag tussen 13.00 u. en 15.00 u. bij Jacob Van Maerlant!

° = geboorte
+ = overlijden


Listen to Radio Tequila

Kwist't 13

vtbKultuur Deinze

  
© Radio Tequila Deinze, 1997-2017 | Home | Advertise | Bookmark | Disclaimer | Stats | Contact