Dagklapper

Dagklapper

 

9 DECEMBER

---- - H. Wilfrieda; H. Valeria; H. Apollo.

305 - + H. Leoncadia.

372 - + H. Gorgonia.

861 - + Mutawakkil, kalief van Bagdad.

1425 – Paus Martinus V geeft Leuven in een bul de toestemming een universiteit te openen. Zo ging dat in de 15de eeuw: er opende geen universiteit zonder dat de paus had gezegd dat het mocht. In dit geval had het ook Lier kunnen zijn. Maar de Lierenaars gaven de voorkeur aan een schapenmarkt. Leuven was lange tijd de hoofdstad van Brabant, maar uiteindelijk hebben de hertogen voor Brussel gekozen. Een universiteit zou het Leuvense prestige weer wat opvijzelen. Brussel had trouwens bedankt voor een universiteit, ze waren daar bang dat de toevloed van studenten de eerbaarheid van de Brusselse meisjes zou bedreigen. Dus greep het Leuvense stadsbestuur zijn kans, samen met het kapittel van de Sint-Pieterskerk. Hertog Jan van Brabant steunde het verzoek. Paus Martinus V zei dat het mocht. De universiteit ging van start met enkel faculteiten wijsbegeerte, recht en geneeskunde. Leuven is niet de oudste universiteit. Bologna draagt trots het jaar 1088 in haar logo. Parijs is ouder dan Leuven. Montpellier, Oxford, Heidelberg, Leipzig zijn ook allemaal eerder gesticht dan Leuven. Maar de universiteit van Leuven houdt wel vol dat ze de oudste katholieke universiteit is. Alle andere universiteiten noemen zich allang niet meer katholiek. De alleroudste universiteit ter wereld? Wat te denken van Alexandrië in Egypte? De bibliotheek van die stad is wereldberoemd. De grootste verzameling geschriften uit die tijd. We hebben het dan over de derde eeuw voor Christus. Archeologen hebben bij die bibliotheek restanten gevonden van grote collegezalen die naar schatting plaats konden bieden aan vijfduizend studenten. Euclides en Archimedes hebben er gestudeerd. De universiteit van Alexandrië is de oudste. Maar die van Leuven zullen wel zeggen dat ze niet meetelt, omdat ze niet meer bestaat. De bibliotheek is door brand verwoest, van de universiteit is geen sprake meer sinds de vijfde eeuw.

1437 - + Sigismund, koning van Hongarije, Bohemen, Duitsland en Lombardije en Rooms keizer.

1608 - ° John Milton, dichter.

1621 – Het eerste regelmatige theatergebouw van de stad Londen, het Fortune Theatre, wordt verwoest door een brand.

1640 - + H. Petrus Fourier.

1640 – De kolonist Hugh Bewitt wordt verbannen uit de Massachusetts Colony omdat hij verklaart dat hij vrij was van de erfzonde.

1777 – Een charter wordt opgesteld waarin bepaald wordt dat de Franse overheid pandjeshuizen zou uitbaten.

1793 – Noah Webster sticht The America Minerva, het eerste dagblad van New York. Hij zei dat zijn krant "The Friend of Government, of Freedom, of Virtue, and every Species of Improvement" zou zijn.

1835 – In Texas neemt een legertje onder leiding van Stephen F. Austin de stad San Antonio in. Daarmee is de oorlog met Mexico voor de Texanen afgelopen. Maar de Mexicaanse dictator Santa Ana brengt een reusachtig leger op de been, herovert Goliad en bereikt op 23.2.1836 San Antonio. De Texaanse soldaten met Travis, Jim Bowie en David Crockett, latere volkshelden, menen dat het fort aldaar, de zogenaamde Alamo, in eigen handen moet blijven om te vermijden dat de Mexicanen verder landinwaarts trekken. Maar door heftige, politieke controversen loopt de militaire organisatie mank, zodat de amper 200 verdedigers van Alamo geen versterking krijgen en het alleen tegen een leger van 6000 Mexicanen moeten opnemen. Na bittere gevechten verrast de laatste aanval op 6.3.1836 de Texanen in hun slaap. Geen enkele mannelijke verdediger overleeft de slag : alleen 15 vrouwen, kinderen en slaven die er bescherming zochten.

1842 – In Engeland wordt de eerste kerstkaart gecreëerd.

1848 - ° Joel Chandler Harris, auteur van "Uncle Remus".

1857 - ° Edgar Smith in Brooklyn, New York, USA. Hij was de auteur van het nummer "Ma Blushin' Rosie".

1857 – In zijn boodschap aan het Congres adviseert president Buchanan dat er een militaire macht zou gestuurd worden naar Utah om de Mormonen te verplichten zich aan het federale gezag te onderwerpen.

1870 – Mr Noel, een Engelsman die in Negropont woonde, en 60 Griekse herders staan terecht in Athene op beschuldiging van medeplichtigheid aan de massamoord op Engelse reizigers in Marathon.

1874 – De astronomische gebeurtenis die bekend staat als ‘de overgang van Venus’, heeft plaats. Wetenschappers hadden zich op deze gebeurtenis voorbereid via diverse expedities, uitgezonden door diverse Europese landen en de USA, naar de delen van de aardbol waar die kon worden waargenomen.

1880 – Het trendy Londense publiek woont het tradituonele ‘Westminster Play’ bij. Zij werden vermaakt voor zover de omstandigheden dat toelieten. Het was immers duidelijk dat de meesten slechts een vaag begrip hadden van wat er op de scène gebeurde. Het stuk van dit jaar was "Andrea" van Terence.

1890 – 30 Indianen worden gedood in een wedstrijd waarin moet beslist worden of Short Bull of Two Strikes de chief van de Pine Ridge Agency moet worden.

1891 – Er is grote heisa in Newfoundland omdat Canada belastingen heeft gelegd op de Newfoundlandse vis.

1906 - ° Freddy Martin, in Springfield, Ohio, USA. Saxofoonspeler, songwriter en orkestleider. Hij vormde zijn eigen orkest in het begin van de jaren ’30. Tussen 1933 en 1954 had hij ongeveer 85 hits in de USA. Samen met dat van Guy Lombardo was zijn dansorkest één van de succesrijkste van die periode. Zijn grootste successen : "I Saw Stars" (1934), "Piano Concerto in B Flat" (1941), "Rose O’Day (The Filla-Da-Gusha Song)" (1942), "Symphony" (1945), "To Each His Own" (1946), "Manague, Nicaragua" (1947) en "I’ve Got A Lovely Bunch Of Coconuts" (1949). Hij overlijdt op 1.10.1983.

1911 – De wind gaat na 4 dagen liggen en de zuidpoolexpeditie van de Britse kapitein Scott bereikt de volgende dag de voet van de Beardmore gletsjer met de overblijvende 5 paarden en 22 honden. De paarden werden daar geslacht, het vlees werd in stukken gesneden en begraven voor gebruik op de terugtocht. Omdat er een tekort aan hondenvoer dreigde besloot Scott de honden niet te gebruiken voor de beklimming van de gletsjer en hij zond ze met 2 man terug naar Cape Evans, waar zij hun tocht begonnen waren. De expeditie ging verder met 3 sledes, elk voortgetrokken door 4 man.

1915 - ° Elisabeth Schwarzkopf, zangeres.

1916 - ° Kirk Douglas, Amerikaans acteur.

1916 - ° Wolfgang Hildesheimer, Zwitserse schrijver. Hij overlijdt op 21 augustus 1991.

1925 - ° Tanja Koen, de vroegere omroepster van de NCRV.

1932 - ° Donald Byrd, in Detroit, Michigan, USA. Jazzrock trompettist en componist. Hij studeerde aan de Wayne State University en de Manhattan School of Music en studeerde af met een Ph.D. aan de Columbia University. Hij werd bekend midden de jaren ’50 als lid van Art Blakey’s Jazz Messengers. In 1958 vormde hij zijn eigen groep en trad op op jazzfestival over heel Europa. Hij verdeelde zijn tijd tussen de muziek en het onderwijs. In de jaren ’60 was dat vooral studeren en jazz doceren aan de Music and Art High School van New York City. Begin de jaren ’70 werd hij voorzitter van het Black Music Department aan de Howard University in Washington, D.C. In de tijd dat hij daar les gaf richtte hij The Blackbyrds op die hitparadesuccessen scoorden als "Walking in Rhythm" (1975) en "Happy Music" (1976). Zijn album "Blackbyrd" (1973) was een bestseller zowel op de jazz- als op de soulmarkt. Andere albums : "Byrd In Hand", "Free Form", "Harlem Blues", "Fuego" en "At The Half Mate Cafe".

1932 - ° Jessie Hill in New Orleans, USA. R&B-zanger en songwriter. Hij zong en speelde piano en drums bij Huey ‘Piano’ Smith & The Clowns. In 1958 ging hij solo en had in 1960 een grote hit met een klassiek stukje funk : "Ooh Poo Pah Doo". Hij overleed in New Orleans op 17.9.1996.

1934 - ° Junior Wells (Amos Blackmore) in Memphis, Tennessee, USA maar groeide op in Arkansas. Blueszanger, songwriter en harmonicaspeler. Hij leerde harmonica als kind en speelde op straat voor de fooien. Hij verhuisde naar Chicago in 1946. Samen met Louis en Dave Myers vormde hij de groep Little Boys en werkte in de club C&T Lounge. In 1948 herdoopten zij zichzelf tot The Three Aces. In 1949 verving hij Little Walter in het orkest van Muddy Waters. Toen hij in 1955 afzwaaide uit het leger, keerde hij terug bij Muddy Waters en reorganiseerde later The Three Aces. Daarna speelde hij bij Memphis Slim en in 1958 vormde hij met Buddy Guy een duo voor het Chess label. In 1965 nam hij zijn klassiek bluesalbum "Hoodoo Man Blues" op. Hij begeleidde de Rolling Stones op een wereldtournee met Buddy Guy in 1972 en nam met deze laatste het live album "Drinkin’ TNT & Smokin’ Dynamite" op. Zijn grootste succes als solist was "Little By Little" (1960), een nr. 23 in de r&b charts. Hij was geregeld te gast op de grootste folk-, jazz- en bluesfestivals. Hij overleed aan lymfklierkanker op 15.1.1998. Minder dan 1 maand na zijn dood verscheen de film "Blues Brothers 2000", een vervolg op "The Blues Brothers", waarin hij een rol speelde.

1938 - ° David Houston (Charles David Houston), in Bossier City, Louisiana, USA. Countryzanger, gitarist en songwriter. Hij had succes tussen 1963 en 1981 in de countrycharts. Hij kreeg zijn eerste platencontract in 1956, bij Sun Records, waar ook Elvis was gedebuteerd. David is een petekind van Gene Austin, die hem bijstond in het begin van zijn carrière. Zijn grootste pophit was "Almost Persuaded" (1966). Hij overleed op 30.11.1993 in Bossier City.

1941 - ° Beau Bridges, acteur.

1941 - ° Sam Strain, in Brooklyn, New York. Sedert 1964 lid van Little Anthony & The Imperials. Hit : "Tears On My Pillow" (1958). In 1975 werd hij lid van The O'Jays als opvolger van William Powell.

1941 - ° Dan Hicks in Little Rock, Arkansas, USA. Van Hot Licks.

1942 - ° Huub Scholten.

1943 - ° Kenny Vance (Kenneth Rosenberg) van Jay & the Americans. De groep werd opgericht op het einde van 1959 door studenten van de universiteit van New York als The Harbor-Lites: John "Jay" Traynor, die daarvoor bij The Mystics zat, Sanda Yaguda, Kenny Vance en Howie Kane. Gitarist Marty Sanders sloot zich bij de groep aan toen ze hun eerste LP aan het opnemen waren in 1961. Traynor verliet de groep na hun eerste hit, "She cried" (1962) en werd vervangen door leadzanger Jay Black (David Blatt). Kenny Vance bleef de hele 11 jaar van het bestaan van de groep present. Zij maakten 15 albums met hits als "Come A Little Bit Closer", "Cara Mia" en "Only In America". Hij werkte vanaf 1975 als studiozanger en solist. Later werd hij muziekproducer in Hollywood.

1944 - ° Shirley Brickley Amerikaanse leadzangeres van The Orlons, een R&B groep die werd opgericht in 1955 in Philadelphia. De groep bestond, naast de jarige, uit leadzangeres Rosetta Hightower, Marlena Davis en Steve Caldwell. Davis en Caldwell verlieten de groep in 1964 en werden vervangen door Audrey Brickley. Hits : "The Wah Watusi" (1962), "Don’t Hang Up" (1962) en "South Street" (1963). De groep werd ontbonden in 1968 toen leadzangeres Rosetta Hightower naar Engeland verhuisde. Shirley Brickley werd doodgeschoten in haar huis in Philadelphia op 13.10.1977 door een inbreker. Zij was 32.

1944 - ° Neil Innes, in Danbury, Essex, Engeland. Zanger, gitarist, pianist en songwriter van de groep Bonzo Dog Doo-Dah Band, die was opgericht in 1965. Hit : "I’m The Urban Spaceman" (1968), die was geschreven door Neil Innes. Een zekere Apollo C. Vermouth zou de producer geweest zijn en dat was niemand minder dan Paul McCartney. McCartney deed dit waarschijnlijk als bedanking voor hun medewerking aan de "Magical Mystery Tour". In januari 1970 viel de groep uit elkaar. Innes zat korte tijd bij McGuinness Flint maar richtte in 1972 de groep weer op als Bonzo Dog Band. Hij begon een solocarrière in 1973 en nam het album "How Sweet To Be An Idiot" op. Daarna schreef hij jingles voor commercials, die hij ook opnam, speelde enkele rollen op televisie en schreef gelegenheidsmuziek voor Monty Python’s Flying Circus. Samen met Eric Idle van Monty Python richtte hij in 1977 The Rutles op, een parodie op The Beatles. Zij brachten het album en de televisiefilm "All You Need Is Cash", waar Neil alle teksten en de muziek schreef. Neil speelde zelf Ron Nasty, die John Lennon moest voorstellen. Hij maakte later filmmuziek, zoals b.v. voor "Erik The Viking".

1944 – "I’m Making Believe" van Ella Fitzgerald & The Ink Spots komt in de USA voor 2 weken op nr. 1.

1947 – De Rocking F Ranch in Nevada, USA eist formeel al het water op dat in de wolken boven de farm voorbijkomt.

1948 - ° Jan Lenferink, presentator.

1948 - ° Dennis Dunaway, in Cottage Grove, Oregon, USA. Basgitarist bij Alice Cooper van 1964 tot 1974. Hij schreef mee aan hits als "Eighteen" en "School's Out".

1950 - ° Joan Armatrading in Basseterre, op het eiland Saint Kitts, in de Caraïben. Britse zangeres en songwriter. Zij kwam naar Engeland in 1956. Vanaf 1972 maakte zij platen. Haar songs imponeerden door de teksten : "Love And Affectiion" (1976), "Me, Myself And I" (1980), "Walk Under Ladders" (1981) en "Drop The Pilot" (1983).

1947 - ° Cees Tol, in Volendam, Nederland. Gitarist en tekstdichter. Tussen 1966 en 1988 was hij de gitarist van BZN. Bij BZN schreef Cees samen met Jan Tuijp de teksten voor hits als "Pearlydumm" (1980), Just an illusion (1983) en Amore (1987). De muziek werd grotendeels gecomponeerd door broer Thomas. Maar hij werd het toeren beu en richtte met zijn broer Thomas het duo Tol & Tol op : "Rounding the cape" en "Eleni" (1990). In 2002 begonnen Cees en Thomas liedjes te schrijven voor Jan Smit, zoals b.v. "Als de nacht verdwijnt". Sinds 1997 speelt Cees Tol in de reünieband BZN '66.

1953 - ° John Malkovich, acteur.

1953 - ° Jill Saward in Tooting, Londen. Van Shakatak.

1955 - ° Herman Finkers, de cabaretier van "Ik ben me d'r eentje".

1956 - + Lou Handman in Flushing, New York, USA. Hij was de componist van het nummer "Are you lonesome tonight", bekend van Jaye P. Morgan (1924), Al Jolson (1926), Vaughn Deleath (1927), The Inkspots, Elvis Presley (1960), Donny Osmond (1973).

1956 - ° Sylvia (Sylvia Jane Kirby) in Kokomo, Indiana, USA. Country- en popzangeres en songwriter. In 1975 trok zij naar Nashville en werkte daar eerst als secretaresse voor een producer. Af en toe mocht zij eens als achtergrondzangeres deelnemen aan een opnamesessie. In 1979 kreeg zij uiteindelijk zelf een platencontract en is sedertdien een geregelde bezoekster van de cuntrycharts. Pophit : "Nobody" (1982), een millionseller.

1957 - ° Donny Osmond (Donald Clark Osmond) in Ogden, Utah, USA. Zanger en toetsenspeler van The Osmonds. Hij is de 7° zoon van George en Olive Osmond. Hij werd lid van de familiegroep in 1963. Zijn oudere broers hadden al succes geboekt met hun live show in Disneyland in 1962. In de jaren '70 deed hij de meisjesharten sneller kloppen als lid van The Osmonds. Hits : "One Bad Apple" (1971), "Yo-Yo" (1971), "Down By The Lazy River" (1972), "Crazy Horses" (1972), "Going Home" (1973), "Let Me In" (1973), "Love Me For A Reason" (1974) en "The Proud One" (1975). Zijn eerste solosucces, een Amerikaanse top 10-hit en millionseller, boekte hij met "Sweet And Innocent" (1971), een cover van Billy Sherrill. De opvolger, een Amerikaanse nr. 1 en eveneens een millionseller, was een revival van "Go Away Little Girl" (1971), een nummer van Gerry Goffin & Carole King en reeds een hit voor Steve Lawrence en Mark Wynter. Dan volgde "Hey Girl" (1971), nog een millionseller en ooit een hit voor Freddie Scott. Nog 2 millionsellers zouden volgen : "Puppy love" (1972) en "The Twelfth of Never" (1973). Andere hits : "Too Young" (1972), "Why" (1972), "Young Love" (1973) en "When I Fall In Love" (1973). Hij had er ook nog met zijn broers samen maar ook enkele duetjes met zijn zus Marie Osmond : "I’m Leaving It All Up To You" (1974) en "Morning Side Of The Mountain" (1974). Hij is de eigenaar van het muziekproductiebedrijf Night Star. In maart 1989 begon hij aan een comeback. Hits : "Soldier of Love" (1989), "The Echo Of Your Whisper" (1998) en "Breeze On By" (2004).

1957 - ° Steve Askew in Middlesex, UK. Leadgitarist van Kajagoogoo. Hij verhuisde met zijn gezin naar Leighton Buzzard in 1962, waar hij nu nog altijd woont, en liep daar lagere school in de Beaudesert Primary School, Pulford Junior School en Brooklands School. Kajagoogoo had hits tussen 1983 en 1985. Ze noemden zich later kortweg Kaja. In 1986 gaat de groep uit elkaar. Steve Askew begon daarop de band The Smalltown Elephants.

1960 - De eerste aflevering van "Coronation Street", de Britse soap opera, wordt uitgezonden door de BBC.

1960 - De Franse president Charles de Gaulle arriveert in Algerije om de troepen daar te inspecteren. Er ontstaan rellen.

1963 - The Beatles treden op in het Odeon Theatre in Southend, UK.

1963 - Als eerste gasverbruikers in Nederland schakelen de inwoners van Hoogezand-Sappemeer over op aardgas, uit Slochteren.

1964 - Op de BBC wordt het tweede deel van de film uitgezonden die eerder werd opgenomen voor Top of the Pops. Het eerste deel was op 3 december uitgezonden.

1964 - John Coltrane neemt het nummer "A Love Supreme" op.

1965 - The Beatles treden op in het Odeon Theatre in Birmingham, UK.

1965 - "Spanish Flea" van Herb Alpert komt de Britse hitparade binnen. Het was zijn tweede Britse hit, bijna 3 jaar na zijn eerste. Naast het feit dat hij een getalenteerde muzikant was, was hij ook nog de A van A&M Records, samen met Jerry Moss, voor dewelke later The Police, Squeeze, Pablo Cruise etc. gingen opnemen.

1966 - Voor het eerst sinds 1964 zit platenmaatschappij EMI tijdens het cadeauseizoen zonder nieuwe Beatles-LP. Daarom brengt men een LP uit met oude successen: "A Collection of Beatles' Oldies ... but Goldies". De enige nieuwe song op de LP is "Bad Boy", die nog niet eerder in Engeland werd uitgebracht, maar in juni 1965 al wel op de Amerikaanse LP "Beatles VI" stond.

1967 - Nummer 1 in de Britse singlesparade is "Hello Goodbye" van The Beatles.

1967 - Jim Morrison van The Doors wordt voor de eerste keer opgepakt. Toen hij, voor een optreden in de Arena, in New Haven, Connecticut, USA, een meisje aan het kussen was in een backstage stortbad, werd hij eruit gezet door een politieman, die dacht dat hij een fan was. Morrison vroeg heel diplomatisch of hij zijn "zijn kruis wou eten". De politieman besproeide hem met traangas. Later, op het podium, terwijl hij "Back Door Man" zong, van achter een cordon politiemannen, vertelde hij het incident aan het publiek. Hij was niet mals in zijn bewoordingen voor de politie. De lichten gingen aan en hij werd door een luitenant op het podium gearresteerd, aangeklaagd voor aanstootgevend gedrag, ordeverstoring en voor weerstand bij de arrestatie. Deze aanhouding kwam ook voor in de film "The Doors" van Oliver Stone, maar aangezien de zaal aan State and Grove Streets op dat ogenblik plaats had moeten maken voor een parking werd de scène geschoten in de Palace Performing Arts Center, 248 College Street.

1967 - De tweede LP van The Cream, "Disraeli Gears", komt de Amerikaanse hitparade binnen.

1970 - De ziekenfondsgrens in Nederland wordt opgetrokken naar 17.050 gulden.

1972 - De musical "Tommy" van Pete Townshend van The Who wordt voor één avond live op het podium gezet in de Rainbow in Londen door Lou Reizner, met een all star cast en het London Symphony Orchestra. Stonden op de planken : de 4 leden van The Who, samen met Rod Stewart, Steve Winwood, Maggie Bell, Sandy Denny, Richie Havens, Ringo Starr en Richard Harris. Er zijn twee optredens ten gunste van het Stars Organisation For Spastics, aan wie 10.000 pond wordt geschonken. Het live album dat kort daarna uitkomt wordt goud. Vele toeschouwers hadden nochtans de indruk dat Pete Townsend dronken was.

1972 - De debuutsingle "Ball Park Incident" van Wizzard komt de Britse hitparade binnen. De groep stond onder leiding van multi-instrumentalist Roy Wood. Wood was later ook stichtend lid van E.L.O. en was daarvoor lid geweest van The Move.

1972 - Helen Reddy wordt nr. 1 in de USA met het nummer "I am Woman", uit de film "Stand Up And Be Counted". Zij was daarmee de eerste Australische die in Amerika op nr. 1 stond. De song werd geadopteerd als het strijdlied van de vrouw in de jaren '70. Helen Reddy was geboren in Australië in 1941 en verhuisde in 1966 naar de States, toen zij een talentenwedstrijd won. New York was echter geen eldorado en zij besloot terug te keren naar Australië. Op haar afscheidfeestje verscheen Jeff Wald van het William Morris Agency onuitgenodigd en die vroeg haar enkele dagen later ten huwelijk. Het koppel trok naar Californië, waar zij een platencontract kreeg bij Capitol Records in 1970. Zij maakte haar 1° plaat in 1971, een cover van "I Don’t Know How to Love Him" van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber. De plaat haalde de Amerikaanse Top 20. Twee opvolgers in hetzelfde jaar waren heel wat kleinere hitjes. Helen Reddy geloofde echter rotsvast in het nummer "I Am Woman", een song waarvan zij zelf de tekst had geschreven en die op haar debuutalbum stond. Zij wijzigde de tekst lichtjes, voegde er een extra strofe aan toe en nam de song opnieuw op. Zij won er een Grammy Award mee. Haar bedanking op die Grammy’s is legendarisch : "I want to thank everyone at Capitol Records, my husband and manager, Jeff Wald, because he makes my success possible, and God because She makes everything possible". Helen Reddy had later nog 2 Amerikaanse nummers 1 met "Delta Dawn" (1973) en "Angie Baby" (1974).

1972 - Elton John brengt het nummer "Crocodile Rock" uit.

1972 – ° Tre Cool (Frank Edwin Wright III) in Duitsland. Drummer en zanger van Green Day. Daarvoor speelde hij bij The Lookouts, een groep die uit elkaar ging in 1990. Op hun laatste EP, "IV", speelde dat andere Green Day-lid Billie Joe Armstrong gitaar en zong mee in het koor op 3 van de tracks. Hit : "American Idiot" (2004).

1973 - "Tommy" van The Who gaat op een Londens podium in première met sterren als Rod Stewart, Maggie Bell, Steve Winwood en Peter Sellers. De kritieken zijn vreselijk.

1974 - George Harrison brengt zijn eerste LP uit op zijn eigen "Dark Horse"-platenlabel. Ook de LP heet zo.

1977 - ° Ann Lomans in Antwerpen. Van Fiocco, één van de vedetten van de Hi-Tech Dance Night 9 in de Brielpoort in Deinze. Hits : "Afflito" (1997) en "The Spirit" (1997).

1978 - Queen komt de Amerikaanse Top 40 binnen met een dubbele A single "Bicycle Race/Fat Bottomed Girls".

1978 - "Soul Man" van The Blues Brothers komt uit.

1978 – "Mary’s Boy Child" van Boney M komt in de UK voor 4 weken op nr. 1.

1978 – "Le Freak" van Chic komt in de USA voor 1 week op nr. 1.

1981 - + Sonny Til (Earlington Carl Tilghman), de Amerikaanse leadzanger van The Orioles, een groep opgericht in 1947 in Baltimore, Maryland. Hij was 53, geboren op 18.8.1928, en stierf aan een hartaanval. De band werd beschouwd als de eerste r&b vocale groep. Zij hadden 11 Amerikaanse r&b hits tussen 1948 en 1953. Zij zijn het best bekend voor hun originele versie van de ballad "Crying In The Chapel" (1953), een millionseller. Pophit : "It’s Too Soon To Know" (1948).

1985 - Bryan Adams krijgt de eerste "Diamond Award", maar niet de Belgische maar een trofee die in Canada wordt uitgereikt aan Canadese artiesten die meer dan 1 miljoen platen hebben verkocht.

1985 - De Argentijnse ex-dictator Videla krijgt levenslang voor zijn aandeel in 'de vuile oorlog'.

1985 - Kevin Mellish gaat in Londen staan wachten. Hij zou 18 dagen en een uur geduld moeten hebben voordat de winkel waar hij op de stoep stond, Selfridge's, met de kerstuitverkoop begon. Dat is het wereldrecord wachten.

1986 - Elton John stort ineen op het podium in Sydney, Australië. In januari zal hij een keeloperatie moeten ondergaan, die hem ertoe dwong zijn wereldtournee 1987 te schrappen.

1988 - Michael Jackson begint aan zijn laatste serie concerten, in Japan. Hij wil zich in de toekomst uitsluitend toeleggen op platen en films.

1988 - In Vlaardingen, Nederland ontstaat opschudding rond het medisch kleuterdagverblijf "De Bolderkar", als blijkt dat een groot aantal kinderen seksueel is misbruikt.

1989 - David Hasselhoff, de ster uit "Baywatch" en "Knightrider" trouwt met zijn Pamela. Ze wonen in Sherman Oaks, USA. Hun dochtertje heet Taylor Anne en wordt in de zomer van 1990 geboren.

1989 - "We didn't start the fire" van Billy Joel kwam op nr. 1 in de USA, voor 2 weken.

1989 – Rodney Crowell, getrouwd met Roseanne Cash, dochter van Johnny Cash, wordt de eerste artiest die een album uitbrengt waaruit 5 Amerikaanse nummers 1 in de countrycharts worden gelicht.

1991 - ° Joachim, zoon en derde kind van prinses Astrid en aartshertog Lorenz.

1991 - Koning Boudewijn stelt de voorzitter van de Vlaamse liberalen, Guy Verhofstadt, aan als kabinetsformateur.

1994 - + Garnett Silk. Deze Jamaïcaanse reggaemuffin-zanger kwam om het leven bij een explosie van een gastank in zijn huis. De tank ontplofte toen hij geraakt werd door pistoolkogels. Vermoedelijk ging het om een ongeluk. Zijn moeder kwam eveneens om. Twee broers van de 28-jarige zanger en een bezoeker raakten gewond. Silk was in zijn mengeling van hip hop en reggae in het begin nogal grofgebekt, vooral tegenover vrouwen, politieagenten en homoseksuelen. Maar kort voor zijn dood keerde hij zich in zijn muziek meer naar de spirituele waarden van het rastageloof. Ook muzikaal werd hij steeds traditioneler.

1995 - + Darren Robinson, in zijn huis in New York. De zwaarlijvige rapper van the Fat Boys was 28 jaar. Hij werd onwel toen hij voor vrienden enkele liedjes uitvoerde. Hij herstelde net van een griepaanval en viel volgens zijn broer Carl plots neer. Mond aan mondbeademing mocht niet meer baten en ook het personeel van de ziekenwagen kon hem niet reanimeren. Hij woog 204 kg en kreeg de bijnaam ‘Human Beat Box’, wegens de percussiegeluiden die hij uit zijn lijf wist te persen. Met Mark ‘Prince Markie Dee’ Morales en Damon ‘Kool Rockski’ Wimbley won hij in 1984 een talentenjacht in Brooklyn, New York. Het trio, dat zich Disco 3 noemde, tekende een platencontract. Tijdens een tournee door Europa waren de rekeningen van de roomservice zo hoog dat hun getergde promotor hen de naam ‘Fat Boys’ gaf. Hun eerste CD met die titel werd goud. Ook van hun twee volgende CD’s werden miljoenen exemplaren verkocht. Het drietal was te zien in de films "Krush Groove" en "Disorderlies".

1995 - De stripverhalentweedaagse in Turnhout trekt een record van 18.000 bezoekers.

1995 - Raymond Ceulemans grijpt naast de wereldbekertitel driebanden. In Instanbul wordt hij verslagen door Blomdahl.

1996 - De Waalse socialistische minister Jean-Pierre Grafé nam ontslag wegens de beschuldigingen van pedofilie

2002 – KV Mechelen ontslaat al zijn kernspelers. De eersteklasser besliste 2 dagen vroeger in vereffening te gaan en beschikt over onvoldoende financiële middelen om zijn spelers nog te betalen. Het is onduidelijk hoe het nu verder moet. Er was dit weekend geopperd dat de spelers bij een eventueel ontslag minimumcontracten of -- zoals dat in maart bij Eendracht Aalst in soortgelijke omstandigheden werd gedaan -- weekcontracten zouden krijgen, maar dat is niet het geval. Vereffenaar Joan Dubaere heeft moeten vaststellen dat KV Mechelen over veel te weinig financiën beschikt om nog langer de lopende contracten van z'n kernspelers verder uit te betalen. Hij bracht hen maandagnamiddag dan ook op de hoogte van het feit dat ze, net als de rest van het personeel, worden ontslagen. Met betrekking tot de eerstvolgende match van KVM tegen FC Antwerp, nu zaterdag 14 december, zal de curator contact opnemen met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) met de vraag of deze match eventueel kan worden uitgesteld. Dubaere zegt evenwel meer en meer rekening te houden met een noodgedwongen forfaitscore. Dubaere gaat nu op zoek naar geld opdat de club minstens het seizoen zou kunnen uitdoen, maar de complete ondergang van de Mechelse voetbalclub, die normaliter in 2004 het 100-jarig bestaan zou vieren, lijkt nu wel erg nakend.

2003 – + Bill Deal. Hij was 59. Hij begon zijn muziekcarrière als begeleidende muzikant bij studioopnames. Hij speelde o.a. orgel op "If You Wanna Be Happy" (1963), een hit voor Jimmy Soul. In 1965 vormde hij zijn eigen groep, The Rhondels, met daarbij een grote blazerssectie, van 7 tot soms zelfs 12 muzikanten. Drummer Ammon Tharp en toetsenspeler Deal zelf namen de vocals voor hun rekening. Hun eerste hit was een polkabeat remake van "May I", een song van Maurice Williams uit 1962, die zij in 1968 ergens op een jukebox in een club hadden gehoord. Toen zij de gunstige response van het danspubliek zagen op de song, trokken zij met hun arrangement met de kopersectie en vraag- en antwoordzang, naar een platenstudio van Virginia Beach. Platenproducer Jerry Ross hoorde dat een groepje uit Virginia een plaatselijke hit te pakken had en hij pikte het nummer op voor zijn Heritage label. The Rhondels reisden coast tot coast en speelden overal voor uitverkochte zalen. Internationaal succes volgde toen "I’ve Been Hurt" naar de eerste plaats klom van hitparades in Argentinië, Mexico, Spanje, Duitsland en Brazilië. Zij hadden verder nog hits met : "What Kind of Fool (Do You Think I Am)", "Swinging Tight" en "Nothing Succeeds Like Success." Toen de hits in 1975 stopten, hield de band het na 15 jaar voor bekeken. Deal verliet de muziek en werd nightclubeigenaar maar Tharp bleef in de muziek en vormde de Fat Ammon’s Band. Beide muzikanten kwamen later, in 1987, nog maar één keer opnieuw samen voor een reünie.

2005 – Londen is een stukje geschiedenis armer. Na een halve eeuw dienst rijden er geen rode dubbeldekker "Routemaster" bussen meer rond in de Londense binnenstad. Vele mensen stonden uren in de rij aan de halte in Oxford Street, waar bus 159 een laatste keer aan zijn ronde begon. Wie bij de gelukkigen hoorde en een plaatsje wist te versieren op de bus, werd naar een zitje verwezen door agenten, die alles in goede banen moesten leiden. Toen de 159 passeerde voorbij bekende Londense plaatsen als Regent Street, Haymarket, Whitehall en Trafalgar Square, stonden duizenden Londenaars aan de kant van de weg te applaudisseren en te juichen. Sommigen pinkten zelfs een traantje weg.

2006 – + Freddie Marsden in Southport, Engeland aan kanker, drummer. Hij was 66, geboren op 23.10.1940. Hij was de broer van Gerry Marsden en eveneens lid van Gerry & The Pacemakers, na The Beatles de tweede groep die onder contract lag bij manager Brian Epstein. Maar zij hadden met "How Do You Do It ?" in 1963 nog voor The Beatles een nr. 1. Ook "I Like It" (1963) steeg naar de hoogste plaats in de UK. Latere hits : "You'll Never Walk Alone," "Ferry Cross the Mersey," en "Don't Let the Sun Catch You Crying", waaraan Freddie had meegeschreven. De groep viel uit elkaar in 1967 en werd in 1973 door Gerry opnieuw samengebracht, maar dan wel zonder zijn broer. Die had de muziekwereld verlaten en was telefonist geworden. Later richtte hij de Pacemaker rijschool op. De begrafenis had plaats op 15.12.2006 in Our Lady's Church in Formby.

2006 - + Georgia Gibbs in het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in New York. Amerikaanse zangeres. Hits : "Kiss of Fire" (1952), "Seven Lonely Days" (1953), "Tweedle Dee" (1955) en "Goodbye To Rome" (1955). Zij had leukemie. Zij was 87, geboren op 17.8.1919.

 

Meer dagklapper op de radio, elke werkdag tussen 08.00 u. en 19.00 u. in de Tequilaprogramma's en op zondag tussen 13.00 u. en 15.00 u. bij Jacob Van Maerlant!

° = geboorte
+ = overlijden


Listen to Radio Tequila

vtbKultuur Deinze

  
© Radio Tequila Deinze, 1997-2016 | Home | Advertise | Bookmark | Disclaimer | Stats | Contact