Dagklapper

Dagklapper

 

25 OKTOBER

 

---- - H. Gratia; H. Arduinus (Erwin); HH. Chrysanthus en Daria.

287 - + H. Krispijn in Soissons, Frankrijk.

1146 – De Duitse koning Koenraad bereikt met zijn leger Dorylaeum, waar de eerste kruisvaarders een halve eeuw vroeger hun eerste grote overwinning op de Turken hadden behaald. Opnieuw wachtten de Turken hen daar op. De Duitsers waren vermoeid van de mars en totaal onvoorbereid op de plotse hevige aanval van het Seldjoekse leger. Het voetvolk kon zich niet op tijd opstellen en de ridders slaagden er nauwelijks in op hun paard te klimmen. Er werd nauwelijks tegenstand geboden en vele kruisvaarders werden gedood. De weinigen die de tegenwoordigheid van geest hadden om te proberen zich ordelijk terug te trekken, werden spoedig door de Turkse ruiterij vernietigd. Koenraad slaagde erin met een armzalig restant van zijn leger een paar dagen later Nicaea te bereiken.

1400 - + Geoffrey Chaucer, de Engelse schrijver van "Canterbury Tales". Hij was 60.

1415 – De slag bij Azincourt, een dorp in Pas-de-Calis, het hoogtepunt van de Honderdjarige Oorlog of de Engelse koning Henry V tegen Charles VI van Frankrijk. Henry V beschikt over 8000 boogschutters en 2000 ruiters, de Fransen zijn met drie tot vier keer zoveel. En toch zullen de Fransen smadelijk in het zand bijten, of beter gezegd: in de modder. In zijn toespraak voor de slag spreekt Henry V zijn mannen toe. Weinig opbeurende woorden: dat hijzelf, de koning, en alle edellieden in het Engelse leger betrekkelijk zeker van hun leven waren: edellieden werden bij voorkeur levend gevangen genomen om ze te kunnen wisselen voor losgeld. Maar gewone soldaten zijn geen geld waard en worden gedood. Vecht dus voor je leven, zei de koning. Het slagveld lag er modderig bij. Het had pijpenstelen geregend die nacht. De zwaar geharnaste Franse ruiters moesten afstijgen en te voet vechten. De Engelse boogschutters richtten een ravage aan, ze waren slechts lichtbewapend, maar veel flexibeler en wendbaarder dan die ijzeren Fransen. Op de koop toe kon je de Fransen nauwelijks een leger noemen. Het waren haastig bijeengetrommelde ridders die in verwarring en paniek alle kanten oprenden. Chaos, iets meer dan 100 dode Engelsen, tegen 6000 gesneuvelde Fransen, het einde van de riddertijd. Het beroemde V-for-Victory teken, twee vingers in de lucht, zou ontstaan zijn in de marge van de slag bij Azincourt. Het is een legende, maar er bestaan weinig of geen bewijzen voor: de zeldzame Engelse boogschutters die toch in de handen van de Fransen zijn gevallen, werd de vingers afgehakt. Want zonder wijs- en middelvinger aan je rechterhand kan je geen boog meer opspannen. Sinds Azincourt zouden Engelse soldaten voor een veldslag - vaak tegen Fransen, hun aartsvijanden - treiterig hun vingers opsteken. Om te laten zien dat ze ze nog hebben, en dat ze dus gevaarlijk zijn, en van plan te winnen, net zoals in Azincourt.

1798 – De Fransen heroveren Dendermonde op de Brigands. Dezelfde dag wordt ook Quarteer uit Willebroek verdreven.

1825 - ° Johann Strauss in Wenen, Oostenrijk. Hij is o.a. de componist van "De mooie blauwe Donau" en "Verhalen uit de wouden van Wenen".

1854 – De slag bij Balaklava tijdens de Krimoorlog. De Engelsen worden in de pan gehakt door de Russen. Het Turkse Rijk wankelt, de Russen willen Turks gebied afknabbelen, de Fransen en de Engelsen schieten de Turken ter hulp. De slag bij Balaklava is legendarisch geworden door de "Charge van de Lichte Brigade". 600 Britse ruiters stormen af op de Russen. Hun bedoeling was de kanonnen terug te halen die de Russen hadden veroverd. Maar het werd een bloedbad. Engels bloed wel te verstaan, de helft van de manschappen werd doodgeschoten. Enkel het snelle ingrijpen van de Fransen heeft ervoor gezorgd dat het geen volledig debacle werd en dat de charge achteraf zelfs als een overwinning kon worden voorgesteld. De "Charge van de Lichte Brigade" was meteen legendarisch. Was het een heldendaad of was het strategische dwaasheid? Tot op heden worden deze gebeurtenissen nagespeeld en geanalyseerd door polemologen en oorlogshobbyisten. En door dichters bezongen: Tennyson bijvoorbeeld: "When can their glory fade/Oh, the wild charge they made/All the world wondered/Honor the charge they made/Honor the Light Brigade/Noble six hundred."

1881 - ° Pablo Picasso, in Malaga, Spanje. Schilder. Hij overlijdt in 1973. Hij raakt in 1891 geïnteresseerd in de schilderkunst als zijn vader wordt benoemd tot hoogleraar aan de kunstacademie in Coruna. Als Pablo Picasso zestien jaar is, wordt zijn werk voor het eerst tentoongesteld. Op 8 april 1973 overlijdt Pablo Picasso op 91-jarige leeftijd. Hij wordt gezien als één van de grootste schilders van de twintigste eeuw. Drie liedjes over hem zijn "The Last Picasso" van Neil Diamond (1974), "Picasso’s Last Words" van Paul McCartney & Wings (1973) en "Pablo Picasso" van de Duitse groep Dschinghis Khan (1982).

1885 - ° Sam Lewis in New York, USA. Hij begon zijn muzikale carrière zingend in de cafés van New York City. In 1912 begon hij ook zelf nummers te schrijven. Hij werkte daarvoor vaak samen met Joe Young, Fred Ahlert, Walter Donaldson, Bert Grant, Harry Warren, Jean Schwartz, Ted Fiorito, J. Fred Coots, Ray Henderson, Victor Young, Peter DeRose en Harry Akst. Hij was de auteur van "Rock-a-bye your baby with a dixie melody", bekend van Jerry Lewis (1956) en van Aretha Franklin (1961), van "Just a baby's prayer at twilight" en van "My Mammy", bekend van The Happenings (1967). Hij overleed in New York City op 22.11.1959.

1897 – ° Edmond Souchon in New Orleans. Hij begon zijn Six & Seven-Eighths Band, een negenkoppige strijkersensemble in 1911. In 1945 kwam het orkest weer samen en ging door tot in de jaren ’60. Hij overleed in 1968.

1902 - ° Eddie Lang, Amerikaanse gitarist. Hij overleed aan de gevolgen van een operatie aan de keel na een angina, 30 jaar oud, op 26.3.1933.

1910 - Het Duits keizerlijk paar brengt een bezoek aan de wereldtentoonstelling van Brussel.

1912 - ° Minnie Pearl (Sarah Ophelia Colley), countryzangeres.

1914 – Op deze zondag neemt de oorlogssituatie in de Westhoek catastrofale vormen aan. Volledig uitgeput door tien dagen strijd en door het verblijf in open lucht zonder enige bescherming en met onvoldoende drank en voedsel, moesten de Belgen temidden van de onbegraven lijken en kermende gewonden de ene na de andere aanvalsgolf afslaan. De munitie raakte op, veel kanonnen waren versleten en er waren geen reservetroepen voor aflossing. Die namiddag vond in het stadhuis van Veurne hoog beraad plaats. Karel Cogge, opzichter van de Noordwatering van Veurne, bevestigde er dat het mogelijk was het gebied tussen de IJzer en de spoorwegdijk Nieuwpoort-Diksmuide via het Nieuwpoortse sluizencomplex onder water te zetten. Om 16 uur keurde koning Albert het plan goed. Daarna werden alle openingen in de spoorwegberm gedicht, onder vijandelijk vuur. Net op die dag lasten de Duitsers een pauze in hun offensief in. In plaats van zich te concentreren op een snelle doorbraak van de Belgische stellingen aan de spoorwegberm, beslisten ze om eerst hun posities aan de IJzer te verstevigen. Het zou hun fataal worden. Vanaf 27 oktober werden bij vloed de deuren van het Oude Veurnesas in Nieuwpoort geopend. Op 29 oktober stond nog maar een klein gebied ten oosten van Nieuwpoort gedeeltelijk onder water. De tijd begon te dringen: de Duitse aanvallen hernamen immers. Daarom werd beslist om het verlaat van de Noordvaart te openen. Een aartsmoeilijke opdracht: deze sluis bevond zich sinds enkele dagen in het niemandsland tussen de Duitse en Belgische posities. De Nieuwpoortse schippersknecht Hendrik Geeraert was de enige die wist waar de nodige zwengels lagen om de zware schuifdeuren te openen. Kort na het invallen van de duisternis op 29.10.1914 trok Geeraert met een groepje Belgische militairen naar het verlaat en werden de deuren geopend. Zes uur later werden de schuifdeuren van het verlaat weer gesloten om te beletten dat het water terug zeewaarts zou stromen. Miljoenen liters zeewater waren inmiddels de polders van de IJzervlakte binnengestroomd.

1918 – ° Chubby Jackson, bassist. Hij werkte bij de First Herd van Woody Herman van het begin van de jaren ’40 tot in de jaren ’50. Hij schreef o.a. "Northwest Passage". Hij is de vader van big band drummer Duffy Jackson.

1920 - + Koning Alexander van Griekenland. Hij kreeg een beet van een aap.

1921 - ° Koning Michael van Roemenië.

1925 - Dr. Humphrey Bates & the Possum Hunter treden voor het eerst op op WSM in Nashville, Tennessee, USA.

1926 - ° Jimmy Heath, in Philadelphia, USA. Saxofonist en lid van één van de eerste jazzfamilies: broer van bassist Percy Heath van het Modern Jazz Quartet en van drummer Albert ‘Tootie’ Heath.

1927 - ° Alexander ‘Sascha’ Burland van The Nutty Squirrels. Hit: "Uh! Oh! Part 2" (1959).

1928 - ° Anthony Franciosa (Anthony Papaleo), acteur.

1929 - Albert Bacon Fall, de Amerikaanse Minister van Binnenlandse Zaken onder president Harding, wordt schuldig bevonden aan het ontvangen van $ 100.000 smeergeld in een oliedeal. Hij is het eerste lid van een Amerikaanse kabinet dat ooit veroordeeld werd voor een misdaad. Hij krijgt een jaar cel en een boete van $ 100.000.

1931 - ° Annie Girardot, Franse actrice.

1936 - ° Marion Ross, Amerikaanse actrice.

1937 - ° Jeanne Black (Gloria Jeanne) in Mount Baldy, Californië, USA. Zij begon duetjes te zingen met haar zus Janie op de achterbank van de ouderlijke auto. Orkestleider Cliff Stone, die ook kaderlid was van Capitol Records, ontdekte haar en zij trad vele keren op in zijn lokale televisieshow "Hometown Jamboree". Uiteindelijk mocht zij ook een plaat opnemen en het werd een antwoordsong op "He’ll Have To Go", de gigantische country- en pophit van Jim Reeves: "He’ll Have To Stay". De plaat bereikte op 30.5.1960 de 4° plaats van de Hot 100 en bleef gedurende 11 weken genoteerd. In de UK was de hoogste notering nr. 41. Dat was zo ongeveer de meest succesrijke antwoordsong die ooit is gemaakt. Jeanne Black’s stijl van optreden was vrij rustig en zij zong in een pop-country stijl, die men op dat ogenblik net begon te betitelen als ‘The Nashville Sound’. Het was niet echt de traditionele country & western maar het was ook geen rock ‘n’ roll. Ondanks de luide protesten van de traditionalisten van de country, zou deze Nashville countrypop groeien in populariteit. De carrière van Jeanne Black deinde echter stilaan uit. Na "Lisa", een nr 43 in 1960, werd Jeanne haastig naar de platenstudio gehaald om een antwoordsong op "Are You Lonesome Tonight" van Elvis Presley op te nemen. Het werd "Oh, How I Miss You Tonight", maar het publiek was dit voorgekauwde menu blijkbaar beu en lustte Jeanne Black zelfs helemaal niet meer, nooit meer. Zij overleed op 23.10.2014 in Orem, Utah, USA.

1941 - ° Helen Reddy in Melbourne, Australië. Singer-songwriter en actrice. Zij won een Grammy Award, stond op Broadway en voor de filmcamera’s. Zij schreef en zong één van de belangrijkste songs van de jaren ’70, "I Am Woman" (1972).

1944 - ° Jon Anderson (John Roy Anderson) in Accrington, Lancashire, UK. Anderson ging als kind naar de St. John's Infants School in Accrington. Op de leeftijd van vijftien jaar verliet hij deze school en nam een reeks baantjes, waaronder landbouwer, vrachtwagenbestuurder en melkboer. In 1962 sloot Anderson zich aan bij The Warriors (ook bekend als The Electric Warriors), waar hij en zijn broer Tony de rol van hoofdvocalist deelden. Hij stopte bij deze band in 1967 en woonde hierna enige tijd in Tilburg, waar hij zanger werd van de band Les Cruches. In 1968 bracht hij twee solosingles uit en in het zelfde jaar zong hij kort in een band genaamd The Gun. In de zomer van 1968 werd Anderson lid van een groep Mabel Greer's Toyshop, waar ook bassist Chris Squire en gitarist Peter Banks speelden. Anderson was de voorman van deze band, maar was voor het einde van de zomer al weer weg. Anderson, Squire, en Banks vormden toen Yes, samen met drummer Bill Bruford en keyboardspeler Tony Kaye. Hun debuutalbum kwam in 1969 uit. Anderson wierp zich in die periode op als leider van Yes, hij noemde zichzelf "team-captain". Ondanks zijn beperkte instrumentale capaciteiten had Anderson een bepalende rol voor de richting die Yes ging. In 1980 nam Anderson afscheid van de band, na voltooiing van het album "Tormato". Van 1983 tot 1988 zou Anderson opnieuw deel uitmaken van Yes, en vanaf 1989, na een conflict over wie de naam Yes mocht blijven gebruiken, was hij lid van Anderson Bruford Wakeman Howe. Later zou dit gezelschap weer fuseren met de overgebleven leden van Yes. Anderson's laatste optreden met Yes dateert uit 2004. Zij hadden hun grootste hit in 1983 met "Owner of a Lonely Heart". Een tour die voor 2008 was aangekondigd moest hij annuleren wegens problemen met zijn ademhaling. Yes kondigde aan Anderson te laten vervangen door Benoit David, de zanger van Yes-tributeband Close to the Edge, dit tot ongenoegen overigens van Jon Anderson. Hij werkte nog samen met Vangelis als Jon & Vangelis. Zij hadden een hit met "I’ll Find My Way Home" (1982). Later speelt hij in Anderson, Wakeford, Bruford & Howe.

1944 - ° Kathy ‘Taffy’ Danoff, zangeres van The Starland Vocal Band, Amerikaanse popband, vooral bekend voor "Afternoon Delight", één van de best verkopende singles van 1976..

1945 - De Amerikaanse president Harry Truman geeft de toelating om 48 sterren te plaatsen op de Amerikaanse vlag.

1947 - ° John Hall, drummer van The Equals, in Holloway, Londen, UK.

1948 - ° Glen Tipton, in Blackheath, West Midlands, UK. Gitarist van Judas Priest.

1950 - ° Chris Norman, in Redcar, North Yorkshire, Engeland. Hij was de leadzanger van Smokie, een Engelse glam rock band uit Bradford. Oorspronkelijk heette de band Essence en die was gevormd in 1965 aan het St. Bede katholieke gymnasium in Heaton, Bradford. Leden van de band waren de tieners Chris Norman (zang/gitaar/piano), Terry Uttley (basgitaar/zang), Alan Silson (lead gitaar/zang) en Ron Kelly (drum). Toen zij nog Essence heetten, gaven zij optredens in kleine clubs in Bradford en omgeving. Met hun tweede album "Changing All the Time" kreeg Smokie bekendheid in Europa, voornamelijk door de nummers "If You Think You Know How to Love Me" en "Don't Play Your Rock'n'Roll to Me", die een hit werden. Smokie's grootste hit was "Living Next Door to Alice" (1976).

1954 - "This Ole House" van Stuart Hamblen haalt tegelijkertijd de Top 5 van de Britse singles in de versies van Rosemary Clooney en Billie Anthony. De versie van Rosemary Clooney gaat door naar de nr. 1-plaats. Meer dan 26 jaar later, in 1981, gebeurt dat nog eens opnieuw met een revival van het nummer door Shakin' Stevens.

1955 - ° Glynis Barber, actrice.

1956 - ° Paul Regina, acteur.

1956 - ° Matthias Jabs, gitarist van The Scorpions. Hij werd lid van de groep toen Ulrich Roth vertrok in 1978. Het eerste album waaraan hij meewerkte was "Lovedrive".

1957 – ‘Pal Joey’ gaat van start in de Amerikaanse bioscopen. Deze film is gebaseerd op de gelijknamige musical. De muziek is van Richard Rodgers. De zangteksten zijn van Lorenz Hart, geïnspireerd op eerder gepubliceerde verhalen van John O’Hara. De musical gaat op Eerste Kerstdag 1940 in première op Broadway in New York. Frank Sinatra vertolkt in de bioscoopfilm de hoofdrol als Joey Evans. Zijn tegenspelers zijn Rita Hayworth als Vera Simpson en Kim Kovak als Linda English. Frank Sinatra zingt in ‘Pal Joey’ onder meer ‘I Didn’t Know What Time It Was’, ‘I Could Write A Book’ en ‘The Lady Is A Tramp’. Jo Ann Greer en Trudy Erwin "lenen" hun zangstemmen aan Rita Hayworth en Kim Novak. Jo Ann Greer zingt samen met Frank Sinatra onder meer ‘Bewitched’. Trudy Erwin zingt met Frank Sinatra onder meer ‘My Funny Valentine’. De arrangementen zijn van Nelson Riddle. Het thema van ‘Pal Joey’ door het orkest van Morris Stoloff wordt later door Gert-Jan Dröge gebruikt als de tune van zijn televisieserie ‘Glamourland’.

1958 - Cliff Richard maakt zijn radiodebuut in de "Saturday Club", een muziekprogramma op het Light Programme van de Britse BBC.

1959 - Een vroege versie van Live Aid heeft plaats als een disc jockey van WMCA New York, Scott Muni, een liefdadigheidsrock 'n rollparty, in het Coliseum in Manhattan, New York organiseert. Clyde McPhatter en Roy Hamilton treden op.

1960 - Pas als premier Debré de vertrouwenskwestie aan de orde stelt, gaat de Franse volksvertegenwoordiging akkoord met een wet die kernenergie in Frankrijk mogelijk maakt.

1960 - Volgens de overlevering raken Mick Jagger en Keith Richards aan de praat als zij elkaar tegenkomen in een trein. Negen jaar eerder hebben zij samen drie jaar lang op de Wentworth Junior County Primary School in Dartford gezeten.

1961 – Hayley Mills is de eerste Britse zangeres in de Amerikaanse Top 10 sinds 1952. Haar hit was "Let’s Get Together", een duet met zichzelf uit de film "The Parent Trap".

1962 - The Beatles maken opnames voor het radioprogramma "Teenagers' Turn" op BBC-Light.

1962 – Rolf Harris komt de Britse charts binnen met "Sun Arise". Hij was een Australische entertainer. Hij leerde op zijn 9° piano spelen en verhuisde midden de jaren ‘50 naar Engeland. "Sun Arise" was zijn tweede Britse hit, na "Tie Me Kangaroo Down Sport" (1960), en een eigen compositie, waarvoor hij zich geïnspireerd had op de muziek van de Australische aboriginals. Net als in zijn vorige hit maakte hij hier ook weer gebruik van de de ‘wobble board’, een door hemzelf uitgevonden soort muziekinstrument. In 1958 plaatste hij een olieverfschilderij op een masonietbord op een oliekachel om te drogen. Het bord werd zo heet, dat hij het bij de randen moest vasthouden en hij schommelde het heen en weer om het af te koelen. Dit resulteerde in een resonerend geluid dat geleek op het geluid van een strakgespannen bongodrum. Daardoor werd dit wobblebord kort een heel populair instrument aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. "Sun Arise" behaalde een 3° plaats in de Britse hitparade en een nr. 289 in de Britse Top 500 van de jaren ’60. In de USA bleef het succes beperkt tot een nr. 63 in de Hot 100. In het zog hiervan werd aldaar wel zijn eerste hit opnieuw uitgebracht en die schopte het in 1963 tot nr. 3 in de Hot 100 en zelfs nr. 1 in de adult comtemporary charts. Vanaf 1970 had Rolf Harris zijn eigen programma op de BBC. Rolf Harris nam het nummer zelf opnieuw op in 1991 met de rave artiesten van 808 State.

1962 - ° Chad Smith, drummer van The Red Hot Chili Peppers.

1963 - ° John Leven, basgitarist van Europe. Hit: "The Final Countdown".

1963 - ° Tracy Nelson, actrice uit "Father Dowling".

1963 - Er wordt bekend gemaakt dat the Beatles vijf Ivor Novello Awards hebben gewonnen met respectievelijk "She loves you", "I want to hold your hand" en "All my loving".

1963 - In Nashville, Tennessee, USA neemt Brenda Lee "As Usual" op. Op de B-kant van deze single staat "Lonely Lonely Lonely Me". "As Usual" van Brenda Lee komt op 14.12.1963 binnen in de Billboard Hot 100 en bereikt de 12e plaats.

1963 - Tracy Kristine Nelson wordt in Santa Monica,Californië geboren. Zij is de dochter van de Amerikaanse zanger Rick Nelson en zijn vrouw, de actrice Kristin Harmon. Op vijfjarige leeftijd speelt Tracy Nelson de dochter van Henry Fonda in de film "Yours, Mine And Ours". In 1982 is zij te zien in de televisieserie "Square Pegs" als Jennifer DeNuccio. Van 1987 tot 1997 is Tracy Nelson getrouwd met William R. Moses. Zij krijgen één dochter. Zij noemen haar Remington Elizabeth.

1964 - ° Nicole (Seibert) (Nicole Hohloch), in Saarbrücken, Duitsland. winnares van het Eurovisiesongfestival in 1982 met "Ein Bisschen Frieden". De songfestivaloverwinning was met een overmacht die maar zelden gezien is, ze had 61 punten meer dan de nummer 2, Israël. Toen nog vier jury's hun punten moesten geven kon de overwinning haar al niet meer ontgaan. Al in haar schooltijd viel Nicole op door vaak te zingen op school- en bedrijfsfeesten. In 1980 werd ze ontdekt tijdens een talentenjacht en kreeg ze een platencontract aangeboden. In 1981 scoorde ze in Duitsland haar eerste hit met het nummer "Flieg nicht so hoch, mein kleiner Freund". Het nummer werd in het Nederlands vertaald als "Vlieg Nooit Te Hoog" en Bonnie St. Claire haalde met dit nummer een 34e plaats in de Top 40. Na eerst de Duitse voorronde Ein Lied für Harrogate gewonnen te hebben, won ze op 24.4.1982 als eerste en tot nu toe enige Duitse zangeres het Eurovisie Songfestival. De single verscheen in 7 talen, waaronder het Nederlands, en er werden in Europa meer dan 4 miljoen van verkocht. In 1982 en 1983 scoorde ze nog enkele hits in Nederland, waaronder enkele Nederlandstalige. In 1984 trouwde Nicole met haar jeugdliefde Winfried Seibert. Sindsdien heeft ze in Nederland geen hits meer gehad, maar in Duitsland is ze tot op de dag van vandaag populair. In Duitsland heeft ze nog altijd het record met het grootste aantal eerste plaatsen in de hitparade (14).

1964 - The Rolling Stones treden voor het eerst op in de Ed Sullivanshow, het toonaangevende popprogramma van CBS op de Amerikaanse TV. In aflevering 806 van dit televisieprogramma spelen zij Time Is On My Side en Around And Around. Na dit optreden breken er in de studio relletjes uit tussen voor- en tegenstanders van The Rolling Stones. Honderden bezorgde ouders schrijven boze brieven naar Ed Sullivan. "Dit is de eerste en meteen ook de laatste keer dat The Rolling Stones in mijn programma optreden", verklaart Ed Sullivan tegen de pers, maar minder dan een jaar later zijn ze weer bij hem te gast. Zij zullen daarna nog 3 keer terugkomen.

1964 - The Beatles treden op in het Hippodrome Theatre in Brighton, UK. Zij ontvangen opnieuw, net zoals het jaar ervoor, bij de jaarlijkse uitreiking, 5 Ivor Novello Awards. Zij krijgen er twee voor "She Loves You", één voor "I Want To Hold Your Hand", één voor "All My Loving" en één voor "hun belangrijke bijdrage" aan de Britse muziekindustrie in het afgelopen jaar.

1964 - Op de Olympische Spelen in Japan verovert de Nederlandse judoka Anton Geesink een gouden medaille. De 30-jarige Utrechter verslaat in de finale de Japanse judoka Kaminaga.

1964 - ° Peter Van Den Begin, Belgisch acteur.

1965 - ° Nick Thorp van Curiosity killed the Cat. Hits: "Down to Earth" en "Misfit".

1965 - De eerste testuitzendingen van Radiopiraat Essex hebben plaats. Dit nieuw station is eigendom van Roy Bates, een vroegere visser.

1966 - Koning Boudewijn brengt zijn tweede bezoek op het Lijsternest bij Stijn Streuvels in Ingooigem.

1967 - De LP "Pisces, Aquarius, Capricorn and Mr Jones Ltd" van the Monkees wordt in de USA uitgebracht.

1968 – "Electric Ladyland" van The Jimi Hendrix Experience wordt in Europa uitgebracht. Deze dubbel-LP komt op 16.11.1968 binnen in de Britse albumlijst en bereikt de 6e plaats. Dit album heeft een opzienbarende hoes, omdat er talrijke poedelnaakte dames op staan afgebeeld. Als er bij de platenmaatschappij van Jimi Hendrix klachten binnenkomen, wordt deze dubbel-LP ook in een "neutrale" hoes uitgebracht met slechts een foto van de zanger/gitarist.

1968 - ° Tom Lenaerts, Belgische presentator.

1969 - Mick Taylor maakt zijn live debuut met de Rolling Stones in het Coliseum in Rome.

1969 - Peter, Paul & Mary brengen "Leaving on a jet plane" uit. Het is een nummer van John Denver.

1969 - "Eli's coming" van Three Dog Night wordt uitgebracht.

1969 – "Little Green Bag" van The George Baker Selection komt binnen op nr. 38 in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat "Pretty Little Dreamer", geschreven door hun zanger Hans Bouwens. "Little Green Bag" heeft hij samen met hun bassist Jan Visser geschreven. De plaat is geproduceerd door Richard De Bois. Dick Bakker is de technicus van "Little Green Bag". Hij heeft samen met Hans Bouwens ook het arrangement geschreven. De single bereikt de 9e plaats in de Nederlandse Top 40. The George Baker Selection is in 1967 in de Zaanstreek opgericht als Soul Invention. Een jaar later wordt de naam veranderd in The George Baker Selection. Naast Hans Bouwens en Jan Visser bestaat de groep uit Eric Bardoen (saxofoon), Job Netten (gitaar), Henk Kramer (saxofoon), Ton Vredenburg (drums) en Jacques Greuter (toetsen/fluit).

1969 - Pink Floyd brengt de dubbel-LP "Ummagumma" uit. De ene helft is live. De tweede bevat studioexperimenten van de afzonderlijke groepsleden. De studio-opnamen zijn gemaakt in de EMI-studio’s aan de Abbey Road in Londen. De live opnamen zijn gemaakt op 26.4.1969 in het Technical College in Bromley Common, Kent, op 27.4.1969 in Mothers in Erdington, Birmingham en op 2.5.1969 in het College Of Commerce in Manchester. "Ummagumma" bereikt de 5e plaats in de Britse albumlijst. In Amerika komt de LP niet hoger dan 74. In Nederland haalt het de 11e plaats in de Veronica LP Top 20.

1970 - ° Ed Robertson, in Ontario, Canada. Gitarist en zanger van The Barenaked Ladies. Hit: "It's All Been Done" (1998).

1970 – "Atom Heart Mother" wordt het eerste album voor Pink Floyd dat in de UK op de 1° plaats terecht komt.

1971 – "Borriquito" van Peret staat 2 weken lang op de 1e plaats in de West-Duitse hitparade. Deze single is op 16 augustus 1971 binnengekomen. Op de B-kant van Borriquito (Spaans voor ezel) staat "Que Cosas Tiene El Amor". Beide liedjes zijn door Peret zelf geschreven. Peret wordt als Pedro Pubill Calaf in 1935 geboren. Als kind wil hij artiest worden. Zijn vader vindt dit geen goed idee. Ondanks deze tegenwerking gaat Peret de muziek in. In Spanje staat hij in de jaren ‘60 geregeld in de hitparade. Daarnaast is hij als acteur op het witte doek te zien. In 1967 breekt Peret door in Europa als hij op de internationale muziekbeurs MIDEM in Cannes in Zuid-Frankrijk optreedt met o.a. Donovan en Sandie Shaw. Hoogtepunt in zijn carrière vindt Peret zijn optreden tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Zomerspelen van 1992 in Barcelona.

1972 – Eddy Merckx vestigt het werelduurrecord in Mexico City, het laatste dat met een klassieke fiets werd gerealiseerd. Hij sloopt de muur van 49 km per uur.

1973 - John Lennon spant een rechtszaak aan bij het Federal Court in Manhattan op grond van de klacht dat afluisterapparatuur en bewaking tegen hem is ingezet en ook tegen zijn advocaat tijdens de strijd in verband met de bedreiging dat Lennon uit het land zou gezet worden.

1973 – Brigitte Bardot zegt de film vaarwel om zich aan de dierenbescherming te wijden.

1973 - ° Peter Roose van Game Over! in Oostende. Hit: "Dream Away" (1997).

1973 - In de aflevering "Harem" van de politieserie "The Streets Of San Francisco" op ABC speelt Rick Nelson een gastrol als William T. 'Billy' Jeffers. In "The Streets Of San Francisco" vertolken Karl Malden (als Mike Stone) en Michael Douglas (als Steve Keller) de hoofdrollen.

1973 - ° Claudia De Graaf, Nederlandse zangeres.

1974 - The Incredible String Band split. Deze Schotse folkgroep bracht een aantal succesrijke LP's uit in de jaren '60 met ongewone titels als "5000 Spirits Or the Layers of an Onion" en "Liquid Acrobat as regards the Air".

1975 - "Stan the Gunman", van Hank the Knife & the Jets, wordt de nieuwe nr. 1 in Nederland.

1975 – "Die Tijd Van Vroeger" van Peter Wiedemeijer komt binnen op nr. 31 in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat "In De Regen". Beide liedjes zijn geschreven door Jack de Nijs alias Jack Jersey, zijn producer, en Henk Taal. "Die Tijd Van Vroeger" blijft op 25 steken. Peter Wiedemeijer begint zijn muzikale carrière in de jaren ‘50. In de jaren ‘60 is hij zanger bij diverse radio-orkesten. Peter Wiedemeijer overlijdt op 1.7.1983 op vijftigjarige leeftijd.

1975 – "Dansez Maintenant" van Dave komt binnen op nr. 12 en is daarmee de hoogste binnenkomer in de Nederlandse Top 40. Deze single staat vanaf 15.11.1975 2 weken lang op de 1e plaats. De melodie is die van "Moonlight Serenade" van Glenn Miller uit 1939. De Franse tekst is van Patrick Loiseau. Deze single van Dave is geproduceerd door Jean Jacques Souplet. Dave wordt in mei 1944 in Amsterdam geboren als Wouter Otto Levenbach. Met "Natalie" heeft hij in 1969 zijn eerste Nederlandstalige hit in Nederland. In 1967 verhuist Dave naar Frankrijk. Hier heeft hij in 1974 zijn eerste hit met "Trop Beau", een Franse vertaling van "Sugar Baby Love" van The Rubettes.

1976 - + Phil Reed valt uit zijn hotelkamer in Salt Lake City, USA. Hij is op slag dood. Hij was gitarist bij Flo & Eddie en een vooraanstaand sessiemuzikant. Flo & Eddie zijn de ex-Turtles Howard Kaylan en Mark Volman.

1977 - + Mathilde Willink, in haar huis aan de Weteringschans in Amsterdam. Zij had zelfmoord gepleegd. Zij was geboren op 7.7.1938 in Terneuzen geboren als Tilly de Doeler. Op haar 21ste trouwt zij met de schilder Carel Willink. Mathilde is zijn derde echtgenote. In de kleding van Fong Leng is zij een graag geziene verschijning in het Amsterdamse uitgaansleven. Ramses Shaffy schrijft voor haar het liedje "Mathilde". Dit staat op zijn album "Dag En Nacht" (1978).

1980 - Twee weken na de aardbeving in El Asnam in Algerije vinden redders nog 6 overlevenden in het puin. Ze hadden zich in een kelder in leven weten te houden met limonade.

1980 - ° Monica (Monica Arnold) in Georgia, USA. Zij debuteert in 1995 met LL Cool J. Hit: Just Another Girl" (2001).

1980 – "Suddenly" van Cliff Richard & Olivia Newton-John komt binnen in de Britse hitparade. Het is geschreven door John Farrar. Op de B-kant van deze single staat "You Made Me Love You", gezongen door Olivia Newton-John. "Suddenly" bereikt de 15e plaats.

1984 - In Frankrijk wordt de vijfde "Marianne" verkozen. Voor het borstbeeld, dat een jonge Franse vrouw voorstelt als symbool voor de Franse revolutie, had eerder reeds Brigitte Bardot model gestaan. Nu wordt het Catherine Deneuve.

1984 - ° Sara Lumholdt, ex-zangeres van The A*Teens.

1985 - Aan de universiteit van Londen heeft er een benefietconcert plaats voor de slachtoffers van een aardbeving in Mexico. New Order, James en Grab Grab The Haddock treden op.

1985 – ° Ciara (Princess Harris), in Austin, Texas, USA. Amerikaanse zangeres. Omdat haar vader militair van beroep was, is Ciara opgegroeid op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten en ook in Duitsland. Ze woonde in New York, Californië, Arizona, Nevada en in Austin. Ze wilde al van jongsaf zangeres worden. Ze werd daarom lid van een meidengroep, schreef liedjes, verliet de meidengroep weer en vond een muziekpartner in de producer Jazze Pha. Samen met Sean Garrett (ook bekend van Usher's Yeah!) schreef Ciara "Goodies" en nadat de producer Lil' Jon de demo gehoord, werd het al snel opgenomen en in de zomer van 2004 uitgebracht. In 2009 keerde ze na lange tijd terug in de Nederlandse hitlijsten met de single "Takin' back my love" met Enrique Iglesias en met "Love Sex Magic", de Europese leadsingle met Justin Timberlake van haar nieuwe album "Fantasy Ride".

1986 - De LP "Slippery when wet" van Bon Jovi komt voor 8 weken op nummer 1 in de Amerikaanse charts.

1986 - Mark Knopfler doet in Adelaide, Australië mee aan een autorace voor vips, voorafgaand aan de jaarlijkse Grand Prix. De gitarist krijgt een ongeluk waarbij hij een sleutelbeen breekt.

1986 – "Holiday Rap" van MC Miker G & DJ Sven komt voor drie weken op de 1e plaats in de Italiaanse hitparade. De single is geproduceerd door Ben Liebrand. MC Miker G en DJ Sven zijn Lucien van Witteveen en Sven van Veen. Zij komen elkaar voor het eerst tegen in een discotheek in Hilversum waar Sven van Veen als diskjockey werkt. In Groot-Brittannië bereikt "Holiday Rap" van MC Miker G & DJ Sven de 6e plaats. In Nederland, België en West-Duitsland is de single ook goed voor een 1e plaats.

1988 - + Johnnie Louise Richardson van het duo Johnnie & Joe. Zij kreeg aan hartaanval. Zij was ook lid van de groep van haar moeder Zell Sanders, The Jaynetts, in de periode na hun grote hit "Sally Go ‘Round The Roses" (1963).

1988 - In de Amerikaanse staat Michigan worden Chico en Bobby DeBarge veroordeeld voor het bezit van cocaïne.

1988 - De eerste CD van Traveling Wilburys verschijnt, Volume 1/Traveling Wilburys.. The Traveling Wilburys zijn een hobbygroep van Bob Dylan (Lucky Wilbury), Jeff Lynne (Otis Wilbury), George Harrison (Nelson Wilbury), Tom Petty (Charlie Wilbury) en Roy Orbison (Lefty Wilbury). Het album komt op 12.11.1988 binnen in de Nederlandse Album Top 100. De CD haalt de 17e plaats. Hun single "Handle With Care", komt op 26.11.1988 binnen in de Nederlandse Top 40 en bereikt de 24e plaats. De opvolger, "End Of The Line", blijft in maart 1989 in de Tipparade steken. Het succes van The Traveling Wilburys wordt overschaduwd door de plotselinge dood van Roy Orbison op 6.12.1988. Hij is 52 jaar geworden.

1988 - ° Roel Felius, Nederlandse zanger en winnaar van het Junior Songfestival 2003.

1989 - + Gerard Walschap, Vlaamse auteur. Hij schreef o.m. "Waldo" en "Een Mens van Goede Wil", dat verfilmd werd als Tv-serie. Hij was 91.

1991 - De regeringen van België en Frankrijk roepen alle landgenoten op Zaïre zo snel mogelijk te verlaten.

1991 - Het arsenaal van chemische wapens in Irak is zo groot, dat teams van de Verenigde Naties pas in 1993 zullen klaar zijn met de vernietiging ervan.

1991 – Een krant in Atlantic City, N. J. weigert advertenties voor concerten van Cher te publiceren. De publiciteit toonde haar getatoeëerde achterwerk. Zij losten het op door met het woord ‘censored’ de achtersteven van Cher te bedekken.

1991 - + Bill Graham, de legendarische rockpromotor. Hij komt om als de helikopter waarin hij had plaatsgenomen in de buurt van San Francisco tegen een paal vliegt tijdens een storm. Hij had net in Concord, Californië een show van Huey Lewis & The News bijgewoond. Bill Graham heeft onder meer in 1985 het Amerikaanse gedeelte van Live Aid geproduceerd. Hij is 60 jaar geworden.

1991 - Wereldwijd gaat in acht IMAX-theaters de concertfilm "The Rolling Stones At The Max" in première. De opnamen zijn gemaakt tijdens de Steel Wheels/Urban Jungle 1990-tournee van The Rolling Stones. In deze IMAX-film zijn 15 liedjes te zien die zijn opgenomen in Turijn, Berlijn en Londen. The Rolling Stones At The Max is geregisseerd door Julien Temple, Roman Kroitor, David Douglas en Noel Archambault.

1992 - + Roger Miller aan longkanker in Century City Hospital in Los Angeles, Californië, USA. Hij was 58, geboren op 2.1.1936. Hij verwierf grote bekendheid met "King of the Road"(1965), waarvoor hij in 1965 een Grammy Award kreeg. De LP waarop dit nummer stond, "Return of Roger Miller", kreeg datzelfde jaar een Grammy als beste LP in de categorie Country & Western. Andere succesnummers van Miller waren "Dang Me" (1964), "Chug-a-lug", "Little Green Apples" (1968) en "Walking in the sunshine". Als componist schreef hij geschiedenis met "Big River", een musical op basis van het boek "The Adventures of Huckleberry Finn" van Mark Twain. De musical won in 1985 7 Tony Awards, waaronder één in de categorie beste muzikale productie. Sinds de jaren ‘70 is Roger Miller een succesvol zakenman. In januari 1992 had Roger Miller bekendgemaakt dat hij behandeld werd voor een kankergezwel onder de stembanden.

1992 – De ukelele van Tiny Tim wordt gestolen uit een hotellobby in Des Moines, Iowa. Uren later wordt het instrument teruggevonden in een vuilnisbak.

1992 - Na maanden herstel van een ernstig auto-ongeluk staat Bennie Jolink weer met Normaal op de planken. In de tijd dat Bennie Jolink in het ziekenhuis ligt, wordt hij vervangen door Willem Duyn. Met hem als zanger heeft Normaal de single "Woenderbaar" opgenomen. Hij komt op 19.9.1992 binnen op 32 in de Nederlandse Top 40. "Woenderbaar" van Willem Duyn & Normaal bereikt de 18e plaats. Het is de Nederlandse bewerking van "Wunderbar" van de Engelse groep Tenpole Tudor, een hit uit 1981.

1993 – Fans van Elvis Presley onthullen een gedenkplaat op een luchthaven in de buurt van Glasgow, Schotland. Het herdenkt het enige bezoek dat Elvis ooit bracht aan Groot-Brittannië: een stop van 1 uur in 1960, op terugweg van Duitsland.

1993 - + Vincent Price, Amerikaanse acteur na een lange strijd tegen longkanker. Hij wordt in 1953 wereldberoemd dankzij zijn rol in de eerste 3-D-film "House Of Wax" van André de Toth. In 1982 is Vincent Price te horen in "Thriller" van Michael Jackson. Hij is 82 jaar geworden.

1994 – "Bedtime Stories" van Madonna wordt uitgebracht. Op 5.11.1994 komt deze plaat binnen in de Nederlandse Album Top 100, maar komt niet verder dan de 20e plaats.

1995 - Een sociaal bloedbad dreigt bij Union Minière. 1.000 tot 2.000 banen zouden moeten verdwijnen.

1995 - De Brusselse substituut Walter Ringoot wordt wegens betrokkenheid in een zaak van vrouwenhandel en ontucht veroordeeld tot 2 jaar voorwaardelijk. Hij wordt voor 5 jaar uit zijn ambt gezet.

1995 – Zanger Shannon Hoon van Blind Melon wordt begraven in zijn thuisstad Lafayette, Ind. Hoon werd 4 dagen daarvoor dood aangetroffen in New Orleans na een toevallige drugs overdosis.

1995 – Op aandringen van de Britse koningin-moeder wordt Cliff Richard door Koningin Elizabeth II in de adelstand verheven. Om half elf ’s morgens is Cliff op Buckingham Palace in Londen om de versierselen die bij deze ridderorde horen in ontvangst te nemen. Voortaan is hij Sir Cliff

1996 – Paula Abdul trouwt met Brad Beckerman in Beverly Hills, Los Angeles, Californië. Het is haar tweede huwelijk. De zangeres is sinds 1992 twee jaar lang getrouwd geweest met de acteur Emilio Estevez. De lijst van genodigden bestaat o.a. uit Rod Stewart, talk show host Rosie O'Donnell, leden van Boyz II Men and popzangeres Brandy. Na zeventien maanden gaan Paula Abdul en Brad Beckerman uit elkaar.

1997 – Blues Traveler zet zijn tournee verder in Utica, New York ter ondersteuning van hun recentste CD "Straight On Til Morning". Zij hadden die onderbroken om het voorprogramma te doen van The Rolling Stones op hun "Bridges to Babylon" tour.

1997 – Rapper en acteur Will Smith, Beck en Courtney Love winnen VH1 Fashion Awards.

1997 - Tijdens een optreden in Michigan vertelt Johnny Cash aan zijn publiek dat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt. Hij overlijdt op 12.9.2003. Johnny Cash is 71 jaar geworden.

1998 - + Wilhelm Karmann, Duitse bouwer van sportieve auto's. Hij werd wereldwijd bekend toen hij in 1955 voor Volkswagen de sportief uitziende Karmann-Ghia ontwikkelde. Zijn internationale reputatie als ontwerper kreeg later nog meer kleur toen hij bij VW modellen als de VW-Porsche, de Scirocco Coupé, de Golf Cabriolet en de Corrado mocht tekenen. Ook andere autobouwers zoals Ford, Opel en Mercedes lieten bij Karmann personenwagens bouwen.

2000 – Countryzanger Billy Ray Cyrus treedt op tijdens een benefietconcert voor de Second Harvest Food Bank in Nashville.

2000 - + William Martin aan een hartaanval. In de jaren ‘50 en ‘60 is hij drummer bij Frankie & The Ramrods, The Gypsies en Sam The Sham & The Pharaohs. Vanaf 10.7.1965 staan Sam The Sham & The Pharaohs 4 weken lang op de 1e plaats in de Nederlandse Top 40 met "Wooly Bully". William Martin is 54 jaar geworden.

2001 - + Soraya (Esfandiari) in Parijs op 69-jarige leeftijd. Toen ze 19 was trouwde ze met Reza Pahlavi, de oppermachtige sjah van Iran. Het was zijn tweede huwelijk. Zijn eerste vrouw, een Egyptische, had hem alleen een dochter geschonken. Zij bleef op dat vlak ook in gebreke en kreeg 7 jaar later, tijdens een skivakantie in Zwitserland, de echtscheidingspapieren voorgeschoteld. Haar westerse opvoeding, haar moeder was Duits, haar vader handelsambassadeur voor Iran, weerhield haar ervan de moslimregel toe te passen en een nieuwe echtgenote naast zich te dulden. Zij was toen 26. Zij mocht haar titel van prinses houden en kreeg een fabelachtig bedrag van de sjah. Zij werd meteen één van de meest beschreven figuren van de jaren ’50 en ’60 in de boulevardpers.

2001 - Zes jaar na de dood van Jerry Garcia zijn zo’n 13 advocatenkantoren in de Verenigde Staten betrokken bij de juridische afwikkeling van de verdeling van zijn erfenis ter waarde van 10 miljoen dollar. Ex-vrouwen en ex-vriendinnen van de zanger/gitarist van The Grateful Dead eisen ieder hun deel. Jaarlijks komen er nog eens ruim 4½ miljoen dollar aan royalties bij.

2001 - ° Prinses Elisabeth van België.

2002 – + Richard Harris, Britse acteur, op 72-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Londen. Harris was al geruime tijd ziek. Hij leed aan de ziekte van Hodgkin (lymfeklierkanker). Hij is in oktober 1930 in Limerick in Ierland geboren. In 1958 wordt Richard Harris professioneel acteur. Hij wordt beroemd dankzij zijn vertolking van Koning Arthur in Camelot van William Shakespeare. In 1968 heeft Richard Harris een wereldhit met MacArthur Park, een song van Jimmy Webb. Harris speelde onder meer professor Dumbledore in twee verfilmingen van boeken van Harry Potter. Harris begon zijn carrière als acteur in 1961 in de film "The Guns of Navarone". Daarna speelde hij in een groot aantal bekende rolprenten zoals "Mutiny on the Bounty" (1962), "Major Dundee" (1965) en "Camelot" (1967), waarin hij koning Arthur speelde. Verder deed hij ook mee in films als "A man called horse" en "This sporting life". Harris stond bekend als een ruziezoeker en een stevige drinker, maar in 1982 besloot hij de drank te laten staan. In zijn jonge jaren was hij een fanatiek rugbyspeler, waardoor hij een atletisch figuur ontwikkelde dat later goed van pas bleek te komen voor zijn filmrollen in bijvoorbeeld "The Gladiator" (2000). In 2002 is hij voor het laatst op het witte doek te zien als het schoolhoofd Perkamentus van Zweinstein in Harry Potter En De Geheime Kamer. Richard Harris is 72 jaar geworden.

2002 - Het Gouden Televizier-Ring Gala wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit de Heineken Music Hall in Amsterdam door de AVRO op Nederland 2 uitgezonden. De 37ste Gouden Televizier-Ring gaat dit jaar naar Jack Spijkerman en de makers van het populaire televisieprogramma Kopspijkers van de VARA.

2002 - In Bloomfield, Michigan, USA gaat een huis van Aretha Franklin in vlammen op. De schade is zo’n 800.000 dollar. De zangeres woont al 2 jaar niet meer in dit huis.

2004De vrouw van Clouseauzanger Koen Wauters, Valerie De Booser, bevalt van een dochter. Het meisje heet Zita, weegt 3,730 kilo en meet 51 centimeter. Moeder en dochter stellen het zeer goed en de vader is naar verluidt "apetrots".

2004 - Stephen Stills, een derde van het trio Crosby Stills & Nash, wordt weer vader. Hij en zijn 38-jarige vrouw Kristen krijgen voor de 2e keer een zoon. Oliver Ragland Stills wordt om vier uur 's middags geboren in een ziekenhuis in Los Angeles. Zijn tweede voornaam, Ragland, is een ode aan Stephen Stills’ vriend en collega Neil Young. Diens doopnaam luidt Neil Percival Kenneth Ragland Young.

2004 - Het benefietalbum "For The Lady - Dedicated To Freeing Aung San Suu Kyi And The Courageous People Of Birma" verschijnt. Deze dubbel-CD is opgedragen aan Aung San Suu Kyi. Zij is in 1991 onderscheiden met de Nobelprijs Voor De Vrede. Zij zet zich in voor het herstel van mensenrechten en democratie in Myanmar, het voormalige Burma. De militaire junta van dit land heeft Aung San Suu Kyi veertien jaar eerder onder huisarrest geplaatst. Zij wordt ook wel "de vrouwelijke Nelson Mandela van Azië" genoemd. Op dit benefietalbum staan bijdragen van o.a. U2, R.E.M., Paul McCartney, Eric Clapton, Sting, Peter Gabriel, Pearl Jam, Avril Lavigne, Coldplay en Bonnie Raitt.

2004 - + John Peel, in Cuzco, Peru. Een schok gaat door de radiowereld als men hoort dat hij tijdens een vakantie aan een hartstilstand overlijdt. De diskjockey wordt op 30.8.1939 als John Robert Parker Ravenscroft in Heswell in het Engelse graafschap Cheshire geboren. Na zijn schooltijd en zijn militaire dienst vertrekt hij naar de Verenigde Staten. Nadat The Beatles in 1964 in Amerika zijn doorgebroken wordt John Peel als "expert" aangenomen bij KLIF, het populairste radiostation van Dallas. Vervolgens werkt hij als diskjockey bij KOMA in Oklahoma City en bij KNEM in San Bernardino in Californië. Na een mislukt huwelijk keert hij in 1967 terug naar Engeland. Een buurman van zijn moeder brengt John Peel in contact met Radio London. In maart 1967 gaat hij bij deze zeezender aan de slag. In zijn nachtprogramma The Perfumed Garden breekt hij een lans voor nieuwe, "progressieve" LP-muziek. John Peel doet van zich spreken als hij op 12 mei 1967 op Radio London de première heeft van de nieuwe Beatles-LP Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Hoe hij als eerste aan dit album is gekomen, is nog altijd een geheim. Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band wordt pas op 1 juni 1967 officieel uitgebracht. Na het stoppen van de Britse zeezenders op 14 augustus 1967 treedt John Peel op 30 september 1967 in dienst bij Radio One. Op dit popstation van de BBC steekt hij zijn voorliefde voor nieuwe muziek niet onder stoelen of banken. In de jaren tachtig heeft John Peel voor de VPRO op Hilversum 3 programma’s gemaakt. Hij is 65 jaar geworden.

2005 – Zanger Henri Salvador moet zijn concert van vanavond in Vorst-Nationaal afgelasten omdat hij sukkelt met een bronchitis. Er werd geen nieuwe datum voor het concert voorzien. De tickets worden terugbetaald. Henri Salvador (88), afkomstig van Guadeloupe, werkt op dit ogenblik in de studio met de Australische zangeres Tina Arena aan een duet, dat kort daarna moet uit komen. Daarnaast werkt de zanger aan een nieuw album voor V2 Music, het platenlabel van Richard Branson.

2005 - Het management van Janet Jackson laat weten dat er niets waar is van de geruchten dat de zangeres een dochter zou hebben. Dit bericht is afkomstig van Young DeBarge, de jongere broer van James DeBarge met wie Janet Jackson in 1984 enkele maanden getrouwd is geweest. Volgens Young DeBarge heet het meisje Renee en kan zij net als haar moeder "prachtig" zingen. Er gaan al jaren geruchten dat Janet Jackson een "geheime" dochter zou hebben.

2005 - + Frans van Dusschoten, thuis in Castricum aan kanker. In december 1951 wordt hij op 18-jarige leeftijd beroepsartiest. Tot die tijd werkt Frans van Dusschoten als jongste bediende bij Uitgeverij Elsevier. Hij gaat aan de slag als conferencier/imitator. In 1968 wordt hij gevraagd mee te werken aan De Fabeltjeskrant. Voor deze televisieserie levert Frans van Dusschoten meerdere stemmen. Vanaf 1972 is hij jarenlang te zien in de revues van André van Duin. Frans van Dusschoten is 72 jaar geworden.

2006 – Kurt Cobain, de frontman van de groep Nirvana die op zijn 27ste zelfmoord pleegde, heeft de legendarische Elvis Presley van de eerste plaats verdreven in de lijst van "bestverdienende dode beroemdheden". Dat maakt het gespecialiseerde tijdschrift Forbes bekend. Kurt Cobain verdiende 50 miljoen dollar in 2005, volgens de site van Forbes. Forbes onderzocht de inkomsten van 13 dode persoonlijkheden. De dertien verdienden samen 247 miljoen dollar. Elvis Presley, gestorven in 1977, is voor het eerst sinds 2001 naar de tweede plaats verdrongen maar verdiende vorig jaar toch 42 miljoen dollar. De auteur van "Peanuts", Charles Schulz, van wie de stripverhalen dagelijks in duizenden kranten verschijnen, bezet de derde plaats met 35 miljoen dollar. John Lennon verdiende 24 miljoen en Albert Einstein 20 miljoen. Zijn naam wordt gebruikt voor zeer populaire educatieve spelletjes in de VS.

2006 - Quincy Jones wordt benoemd tot adviseur van de openings- en slotceremonies van de Olympische Zomerspelen die van 8 tot 24 augustus 2008 in Peking in China worden gehouden. Eerder zijn de Amerikaanse filmregisseurs Steven Spielberg en Ang Lee door de organisatie als adviseurs aangetrokken.

2006 - In het televisieprogramma Inside Edition van de Amerikaanse omroep CBS zegt Reichen Lehmkuhl dat hij wordt bedreigd na de publicatie van zijn memoires. Reichen Lehmkuhl is de vriend van Lance Bass, de ex-zanger van N’SYNC. In het boek beschrijft Reichen Lehmkuhl de problemen die hij als homoseksueel heeft in het Amerikaanse leger. De voormalige piloot en Lance Bass, die in de zomer van 2006 uit de kast is gekomen, worden sindsdien omringd door beveiligingspersoneel.

 

Meer dagklapper op de radio, elke werkdag tussen 08.00 u. en 19.00 u. in de Tequilaprogramma's en op zondag tussen 13.00 u. en 15.00 u. bij Jacob Van Maerlant!

° = geboorte
+ = overlijden


Listen to Radio Tequila

vtbKultuur Deinze

Kwist't 12

Soulsister - 30 jaar - 30 hits

  
© Radio Tequila Deinze, 1997-2016 | Home | Advertise | Bookmark | Disclaimer | Stats | Contact